El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) augmenta al març un 4,09%

Després de descendir al febrer, l’Índex torna a la senda alcista dels últims mesos marcats per les disrupcions de les cadenes de subministrament i el complex entorn internacional

El VCFI se situa en els 4.428,46 punts i acumula un creixement del 342,85% des dels inicis de la sèrie en 2018

El conflicte a Europa per la invasió d’Ucraïna es reflecteix en la pujada de l’Índex en un 14,71% en la zona d’Europa Atlàntica 

València, 10 d’abril de 2022.- El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) ha incrementat un 4,09% el mes de març respecte al mes anterior, i torna, després de decaure al febrer, a la senda alcista que ha sigut la tònica habitual en els últims 15 mesos. D’esta manera, l’índex se situa en els 4.428,46 punts i acumula un creixement del 342,85% des dels inicis de la sèrie en 2018. Tal com es reflecteix en l’informe anual de 2021, durant este temps el VCFI ha estat condicionat per l’elevada demanda de trànsit portuari, el preu del combustible marítim, la congestió en alguns recintes, les disrupcions de les cadenes de subministrament i el complex entorn internacional. A això cal afegir el conflicte a Europa per la invasió d’Ucraïna que es reflecteix, per exemple, en l’augment de l’Índex en un 14,71% en la zona d’Europa Atlàntica.

En esta línia, les tensions inflacionistes persisteixen en molts territoris, impulsades pel component energètic, on el Brent europeu ha tornat a registrar valors màxims des de la crisi financera, situant-se en 113,61$ amb una pujada del 20,67% en comparació amb el mes anterior. Segons les dades oferides per Ship&Búnquer, -que pren com a referència el preu del bunkering (proveïment de carburant de vaixells en mar) dels 20 principals ports del món-, el cost del combustible IFO 380 (Intermediate Fuel) ha passat de 591,5$ al febrer a 716$ al març, el que representa un augment del 21,04%. Per part seua, el preu del combustible VLSFO (Very Low Sulphur Fuel) ha aconseguit els 915,5$ al març enfront dels 781,5$ del mes anterior, la qual cosa representa un increment del 17,14%.

Respecte a la capacitat oferida, la consultora Alphaliner, va comptabilitzar a mitjans de març 59 vaixells ociosos amb un total de 204.977 TEU (contenidor estàndard de 20 peus) que representen un 0,8% del total de flota activa. Una dada que suposa un creixement respecte a febrer, quan es van disposar de 101.419 TEU i 48 vaixells inactius, el 0,4% sobre el total de flota activa.

En el que concerneix la demanda, segons es recull en l’últim RWI/ISL Contenidor Througput Index publicat a la fi de març i en el Contenidor Trade Statistics (CTS), s’observa una important reculada en el volum de trànsit portuari en comparació amb el mes anterior. Esta disminució s’ha degut principalment a la caiguda en l’activitat de la Xina per la fi de les festivitats de l’Any Nou i al tancament de Xangai pel nou brot arran de la COVID-19. També s’aprecia un descens en el trànsit dels ports europeus per les sancions imposades a Rússia per la invasió d’Ucraïna.
Al mateix temps i malgrat una certa contracció en determinats ports, els elevats nivells de congestió continuen actuant com a factor limitant des del punt de vista operatiu a l’oferta de capacitat. En relació amb els ports espanyols, l’atur dels transportistes ha portat al fet que durant diverses setmanes l’activitat comercial s’haja vist alentida, acumulant-se la càrrega en els ports i mostrant alts nivells de congestió.

Quant a l’anàlisi de les diferents àrees que componen el VCFI cal destacar l’increment en els nolis d’Europa Atlàntica (14,71%), arribant a aconseguir nivells rècord pels efectes de la guerra a Ucraïna en les cadenes de transport. De la mateixa manera, s’observa un important increment en l’Índex d’Àfrica Costa Oriental (13,32%), com a conseqüència directa dels problemes de congestió. Pel que refereix a l’àrea dels EUA i el Canadà (11,75%), els nolis s’han incrementat per l’empenyiment en la demanda d’importació des d’Europa.

VCFI Mediterrani Occidental

El subíndex del Mediterrani Occidental reflecteix al març un increment del 3,39% respecte al mes anterior per a situar-se en 2.195,78 punts. Així, acumula un creixement del 119,58% des de l’inici de la sèrie l’any 2018.
Durant l’any 2021, l’índex va concentrar les majors pujades des de l’inici de la sèrie, no obstant això, a l’inici de 2022 es va observar una certa contenció que s’ha vist de nou revertida. Esta situació es produeix en un context on els trànsits des de Valenciaport al Marroc, Tunísia i Algèria han tornat a incrementar.

VCFI Llunyà  Orient

En l’àrea del Llunyà Orient, el VCFI va disminuir un 3,17%, seguint la tendència del mes anterior. En esta zona l’Índex ha aconseguit els 3.641,62 punts, la qual cosa suposa un 264,16% més que al començament de la sèrie en 2018. En esta línia, cal destacar la disminució en els fluxos d’exportació de Valenciaport amb la Xina, el seu principal soci comercial, tal com ha ocorregut històricament després de l’any nou xinés. No obstant això, probablement és un comportament puntual, per la qual cosa s’espera que, en el moment en què els ports xinesos reprenguen les seues operacions, l’evolució dels nolis es veja alterada.