S’està procedint, segons el plec de les obres, al desmuntatge i neteja de la zona on se situarà aquest projecte

El disseny manté els elements catalogats per la Càtedra Demetrio Ribes d’arqueologia industrial de la Universitat de València com a peces de valor històric artístic

El plec de la nova terminal de passatgers és fruit del consens adquirit al desembre de 2019 en el marc del comité assessor del Port de València

València, 8 d’abril de 2022.- L’Autoritat Portuària de València (APV) ha iniciat les obres de condicionament i adequació de la parcel·la on se situarà la nova terminal pública de passatgers del Port de València. En concret, s’està procedint al desmuntatge i restauració de les edificacions i la neteja de zona de l’antiga drassana d’Unió Naval. El projecte de la nova terminal de passatgers, que se situarà entre el Moll de Ponent i el Moll Perfecte Palacio en la zona anteriorment ocupada per la drassana, ocuparà una superfície d’aproximadament 100.000 metres quadrats.

El disseny d’aquesta infraestructura mantindrà tots els elements de l’antiga drassana catalogats per la Càtedra Demetrio Ribes d’arqueologia industrial de la Universitat de València com a peces de valor històric artístic. En concret, es tracta del depòsit d’aigua, la graderia de construcció de vaixells, dues grues i la subnau A de la nau III. L’APV escomet la rehabilitació de l’estructura, façana i cobertes d’aquest edifici mentre que el concessionari s’ocuparà de la resta de la reforma per a la seua adequació al nou ús previst, respectant l’arquitectura de la nau i la façana oest d’aquesta. Serà un edifici històric i emblemàtic de la València marítima que continuarà prestant servei a la ciutat i a la ciutadania – més de cent anys després de la seua construcció – ara, amb les més modernes tecnologies mediambientals.
Segons es recull en el projecte de condicionament, es procedirà al desmuntatge de la nau 2 (Taller de llaura) de 6.326 m², la nau 4 (Taller de prefabricació) de 2.591 m², i dues edificacions menors destinades a ús industrial, administratiu i sanitari amb 129 m² i 293 m², respectivament. També es durà a terme el desmuntatge del Magatzem 7 (144,3 m²), Magatzem 8 (240,7 m²), Grua Cantiléver, Mitgeria i la Nau 3 que es divideix en dues parts, una d’elles que compta amb un total de superfície construïda de 1.674,4 m² i una altra amb 5.835 m². Així mateix, el projecte estima l’alienació dels béns reutilitzables de la zona de fabricació de blocs d’acer, materials metàl·lics presents en la resta d’edificació o les teules que formen la sostrada.

Les obres s’estan executant en condicions especials per la retirada de materials com l’amiant segons les indicacions de la normativa de seguretat i salut aplicables als treballs amb el risc d’exposició a aquest material.

El plec de les obres d’aquesta infraestructura es va realitzar en el marc del Comité Assessor del Port de València de desembre de 2019 presidit per l’alcalde de València, Joan Ribó. En aquest, es van consensuar els requisits que ha de complir aquesta nova infraestructura. En concret, va apostar per una terminal ecològica, accessible i amb bons accessos per al transport públic. La nova terminal de passatgers estarà situada en els antics terrenys d’Unió Naval i respectarà els edificis catalogats com a històrics per la Càtedra Demetrio Ribes. La nova estació permetrà que els vaixells de creuers puguen apagar els seus motors i connectar-se a la xarxa elèctrica quan estiguen treballant en el port.

Terminal sostenible al servei de la ciutat

La nova terminal de passatgers està destinada a atendre el trànsit de creuers, les línies regulars amb Balears i Algèria, així com trànsit de càrrega rodada o “ro-ro” (plataformes o vehicles que accedeixen als vaixells amb els seus propis mitjans). Aquesta infraestructura garanteix que el 100% de l’energia elèctrica necessària per al funcionament de la terminal es produirà en les pròpies instal·lacions, i serà d’origen renovable. Segons el projecte presentat per l’APV, que recollia les aportacions de l’ajuntament de València en matèria medi ambiental, l’estació de passatgers funcionarà amb zero emissions contaminants i apostarà per l’economia circular. En aquest sentit, totes les atracades estaran equipades amb xarxa de subministrament elèctric als vaixells atracats, facilitant així parar els motors i les seues emissions quan estiguen de visita a València; i totes les cobertes i teulades de les edificacions existents estaran dissenyades per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques.

La terminal reciclarà el 100% dels residus que genere en una planta de biometà que es construirà expressament per a aquest fi; i tractarà els residus dels vaixells i els propis de l’edifici per a obtindre biogàs. El disseny interior de l’estació garantirà l’operativa independent dels passatgers de creuers i els passatgers de línies regulars.