El president de l’Autoritat Portuària de València ha indicat que els cicles són ara més volàtils i acurtats en el temps.

De fet, entre desembre de 2018 i maig del 2021, l’índex nominal dels nolis del China Containerized Freight Indexha passat de 750 a 3.496, un augment del 465%.

Valenciaport ha celebrat el seminari per a analitzar les eines en el mercat marítim.

El transport marítim continua sent el sistema més eficient i rendible que fomenta el comerç entre nacions al mateix temps que contribueix a la prosperitat.

L’Autoritat Portuària de València (APV) i la Fundació Valenciaport han celebrat aquest dijous el seminari “Eines per a analitzar el mercat marítim” amb l’objectiu de presentar els últims avanços en els indicadors estadístics com els índexs per a analitzar els nolis o la connectivitat portuària que estan a la disposició de la comunitat portuària com a instruments d’anàlisis que faciliten la presa de decisions.

El president de l’APV, Aurelio Martínez, ha explicat que “el principal objectiu de tots aquests índexs és tractar d’interpretar l’evolució del mercat en la seua concepció més àmplia (nolis, connectivitat, eficiència…), i anticipar en la mesura que siga possible les decisions a prendre pels agents que operen en el sector marítim. Per exemple, el mercat de nolis sempre ha mostrat una important volatilitat, més o menys acusada segons el tipus de mercaderia transportada, acompanyant als cicles econòmics mundials, que des de la crisi de 2008 s’ha apreciat un escurçament considerable d’estos cicles”. En este sentit, el president de l’APV ha posat l’exemple del China Containerized Freight Index (CCFI) que entre desembre del 2018 i maig de 2021, l’índex nominal dels nolis ha passat de 750 a 3.496, un increment del 465%, mentre que entre 1998 i 2018 van caure un 20%, una mostra que actualment els cicles són més volàtils i acurtats.

“Actualment disposem d’excessiva opinió i poca informació basada en dades objectives. Per este motiu, és fonamental basar-se en índexs amb una metodologia molt elaborada i amb dades objectives de fonts reconegudes”, ha explicat Martínez. Segons l’Organització Marítima Mundial de Nacions Unides, el transport marítim internacional representa aproximadament el 80% del trànsit mundial de mercaderies. Continua sent el sistema més eficient i rendible i constitueix el mitjà de transport internacional de mercaderies més segur i de baix cost que fomenta el comerç entre nacions al mateix temps que contribueix a la prosperitat.

“Per això, és tan necessari disposar d’instruments d’anàlisis d’este trànsit per a contemplar totes les variables i fluxos del sector marítim, clau en les relacions internacionals. Estos indicadors són clau per a fer comparacions intersectorials i sectorials, identificar tendències a llarg termini i, sobretot, ajuden a la presa de decisions”, ha afegit Martínez. En este sentit, l’APV demostra, una vegada més, amb la publicació d’estudis i índexs periòdics el seu compromís a facilitar informació regular i fiable al servei les empreses i de la comunitat portuària.

Eines per a analitzar el mercat

Seguint esta línia, Valenciaport ha desenvolupat dos índexs per a analitzar el mercat portuari. D’una banda, el Valencia Containerised Freight Index (CVFI), que mesura l’evolució dels preus d’exportació martítima en contenidor des de Valenciaport. Amparo Mestre, directora d’Intel·ligència de Mercat de la Fundació Valenciaport, ha fet un incís en el comportament dels nolis en 2020 i ha argumentat que “el creixement respon a la interacció d’oferta i demanda”. El segon és l’Índex de Connectivitat Portuària (ICP), basat en la metodologia de la UNCTAD, que analitza l’oferta en serveis marítims de curta distància.

La jornada, moderada pel director general de la Fundació Valenciaport, Antonio Torregrosa, ha continuat amb la participació del professor d’Economia Aplicada de la Universitat de València, Vicente Pallardó; el professor d’Economia i Logística Marítima de la Universitat de Paris i la Universitat Marítima de Dalian, Hercules Haralambides; i el cap de la Subdivisió de Logística Comercial de la UNCTAD, Jan Hoffmann. Els ponents han posat en valor la importància d’estos informes per a la comunitat portuària i per a les empreses exportadores/importadores que els suposa una informació fonamental per a conéixer l’evolució del mercat marítim.

Durant la seua intervenció, el professor Vicente Pallardó ha explicat que “els fons de recuperació, com els de la UE per a reactivar l’economia després de la COVID-19, han de servir per a canviar el futur. Per això, els responsables que els gestionen han de pensar en projectes orientats a reptes estructurals, creixement sostenible i nous sectors emergents que generen una activitat econòmica i ocupació de qualitat”.