• En el primer semestre de l’any, s’han mobilitzat més de 87 trens setmanals, enfront dels 83 del mateix període de 2022
  • Entre gener i juny de 2023 ja han circulat pel Port de València un total de 2.180 trens
  • Augmenten tant el nombre de contenidors mobilitzats per ferrocarril, un 8%, com el total de mercaderies que pugen un 11%
  • La longitud mitjana dels trens ha sigut de 498 metres per 493 metres en 2022. El nombre de vagons ha crescut un 10% fins a aconseguir les 45.311 unitats
  • El nombre de cotxes moguts per les vies del ferrocarril en aquest període ha sigut de 30.642, quatre vegades més que el primer semestre de 2022

València, 11 d’agost de 2023.- L’Autoritat Portuària de València (APV) continua ferma en la seua aposta estratègica per potenciar la mobilitat de mercaderies a través del ferrocarril. És un objectiu irrenunciable en el seu compromís amb la sostenibilitat de tota la seua àrea d’influència. El tren segueix a tota màquina en el Port de València tal com demostren les dades del primer semestre d’enguany: 2.180 trens -una mitjana de 87 a la setmana-, 45.311 vagons, 498 metres de longitud mitjana, 116.792 TEU (contenidor estàndard de 20 peus), 30.642 cotxes o 1.154.072 tones de mercaderies. Totes aquestes xifres superiors al mateix període de 2022. Eficiència, medi ambient, intermodalitat, operativitat o ciutat-port són algunes de les accions que es potencien amb aquests números que avalen la sinergia entre el trànsit marítim i ferroviari de l’activitat logística que desenvolupa Valenciaport.

Així, entre gener i juny d’enguany, en el Port de València han entrat o eixit un total de 2.180 trens, amb una mitjana setmanal de 87 enfront dels 83 del mateix període de l’any anterior. Fins i tot hi ha hagut setmanes on quasi s’aplegat al centenar de combois. “El ferrocarril està sent una peça clau en l’estructura de moviments del Port de València tal com demostren les dades. El nostre objectiu és continuar incrementant aquesta quota de trànsit, apostant pel tren, les línies de llarg recorregut i la millora de les infraestructures de la nostra xarxa interior. Una aposta que no sols es tradueix en el recinte valencià sinó que també contempla el Port de Sagunt amb unes obres que estan avançant a bon ritme per a dotar a aquest recinte d’un servei directe de ferrocarril”, ha apuntat el president de l’APV, Joan Calabuig.

Cada setmana hi ha més trens, més llargs, amb més vagons i que transporten més mercaderies i contenidors. Així es desprén de les dades de l’APV corresponent a gener-juny de 2023. La longitud mitjana dels trens ha sigut de 495 metres front als 493 de l’any passat. El total de TEUs (contendor estàndard de 20 peus) han aconseguit els 116.792, un 8% més que en el mateix període de l’any anterior, és a dir, 8.556 contenidors més. Respecte a les mercaderies, el trànsit total que ha entrat o eixit per tren del Port de València ha sigut d’1.154.072 tones, un 11% d’increment respecte al primer semestre de 2022. Per a això, s’han mobilitzat un total de 45.311 vagons que suposa un augment del 10%. També cal destacar que en aquest període el nombre de cotxes que s’han gestionat a través de la via del ferrocarril ha sigut de 30.642, el quàdruple de l’any passat.

Madrid i Saragossa, principals mercats

Del total de mercaderies amb destinació/origen Valenciaport, 7 de cada 10 entren o ixen de Madrid, un lloc clau que es veurà reforçat amb l’autopista ferroviària que unirà el Port de València amb Madrid. Li segueixen els productes de la zona de Bilbao, Saragossa o Valladolid. Respecte als automòbils, el 65% procedeixen de Saragossa i el 12% de Valladolid.

Ferrocarril: clau en l’estratègia mediambiental de Valenciaport

L’objectiu per als pròxims anys de l’APV és continuar incrementant l’ús del tren en el trànsit de mercaderies que arriben i ixen de Valenciaport, d’ací la importància d’escometre les accions necessàries per a adequar l’accessibilitat ferroviària. Una de les accions més imminents és la posada en marxa de la primera autopista ferroviària espanyola que unirà el recinte valencià amb Madrid, una iniciativa en la qual ja està treballant l’APV al costat d’ADIF i la signatura Tramesa.

En aquesta línia, des de Valenciaport s’estan realitzant inversions per a aprofitar la sinergia entre el transport marítim i ferroviari amb la finalitat d’afavorir la competitivitat i contribuir a la reducció de les emissions de CO₂. En concret, durant aquests anys estan previstes inversions pròximes als 240 milions d’euros per a afavorir l’accessibilitat i millora de la xarxa ferroviària de Valenciaport. Unes actuacions que estan destinades a la remodelació de la xarxa ferroviària en el Port de València, l’electrificació de via, l’adaptació de la xarxa a l’ample europeu, l’accés ferroviari al Port de Sagunt o la millora de la línia València-Teruel-Zaragoza, entre altres. L’objectiu és augmentar el pes del ferrocarril en el moviment de mercaderies.