• El ministre de Transports, Oscar Puente, ha anunciat hui en el Port de València que el pròxim Consell de Ministres aprovarà el projecte de construcció de la nova terminal situada en l’ampliació nord
  • Després de realitzar una visita a les terminals dels  molls valencians, el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible -que ha estat acompanyat pel president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, l’alcaldessa de València, María José Catalá, la delegada del Govern en la Comunitat, Pilar Bernabé, el president de Ports de l’Estat, Álvaro Rodríguez Dapena, i la presidenta de l’Autoritat Portuària de València, Mar Chao- ha realitzat un discurs en el qual ha confirmat el vistiplau a la licitació del projecte
  • Carlos Mazón, que ha intervingut després de Puente, ha assenyalat que “és un èxit el que el ministre ha dit ací hui: per la visió, per l’ocasió, per la manera i per la necessitat. Este anunci és un èxit de la societat portuària valenciana que anhelava una capacitat de respir per al Port de València. És la notícia més important que estàvem esperant”

València, 14 de desembre de 2023.- La nova terminal nord del Port de València està a punt de convertir-se en una realitat. El pròxim Consell de Ministres donarà llum verda al projecte de construcció de la nova terminal situada en l’ampliació nord del Port de València -construïda l’any 2012-. Així ho ha anunciat Oscar Puente, ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, després de la visita que ha realitzat este matí als molls valencians.

“Dimarts que ve, en el Consell de Ministres aprovarem la licitació de les obres de la nova terminal nord”, així de contundent s’ha pronunciat Puente en la seua intervenció emmarcada en la tradicional copa de Nadal de Valenciaport a la qual acudeix tota la comunitat portuària. “No podíem continuar esperant, per això la raó de la meua presència hui ací és fer-ho amb bones notícies per als professionals del sector ací presents i que porten tant de temps esperant esta decisió”.

Per la seua part, Carlos Mazón, que ha intervingut després d’Oscar Puente, ha assenyalat que “és un èxit el que el ministre ha dit ací hui: per la visió, per l’ocasió, per la manera i per la necessitat. Este anunci és un èxit de la societat portuària valenciana que anhelava una capacitat de respir per al Port de València. És la notícia més important que estàvem esperant”.

L’aprovació del projecte per a la construcció de la nova terminal en el pròxim Consell de Ministres l’ha realitzada Oscar Puente després de visitar les terminals dels molls valencians on ha assenyalat que “he vist el que esperava: el primer port d’Espanya, el quart de la Unió Europea, el primer del Mediterrani i el número 20 del món, un port veritablement important”.

El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible ha estat acompanyat tant en la visita com en la copa de Nadal posterior per la presidenta de l’Autoritat Portuària de València, Mar Chao, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, l’alcaldessa de València, María José Catalá, la delegada del Govern en la Comunitat, Pilar Bernabé, i el president de Ports de l’Estat, Álvaro Rodríguez Dapena. Mar Chao, que ha donat la benvinguda a l’acte a la comunitat portuària, ha celebrat l’anunci i ha agraït el treball realitzat.

Una terminal Zero emissions

La nova terminal de contenidors del Port de València serà una infraestructura amb tecnologia, ecoeficiència, intermodalitat i sostenibilitat i permetrà oferir un òptim servei a l’economia espanyola i mantindre el caràcter interoceànic que garanteix la connectivitat amb els mercats dels cinc continents. A més, serà una infraestructura que generarà una ocupació i dinamitzarà l’activitat econòmica del seu hinterland, i reforçarà l’estatus dels ports espanyols com a referents europeus en l’arc Mediterrani.

Esta infraestructura, que se situarà en aigües abrigades de l’ampliació nord les obres del qual van finalitzar en 2012, tindrà una superfície d’unes 137 hectàrees i 1.970 metres de línia d’atracada, amb una capacitat per a albergar cinc milions de contenidors. La terminal comptarà amb disseny, tecnologies i equipament d’última generació, amb una instal·lació totalment electrificada, que permetrà atendre els grans vaixells portacontenidors en servei, amb elevats rendiments tant en les operacions marítimes com terrestres.

En matèria mediambiental la nova terminal de contenidors serà autosuficient energèticament, alineada amb l’objectiu port zero emissions en 2030 de Valenciaport. Un espai sense fums, ja que minimitzarà l’emissió de CO₂ mitjançant el subministrament elèctric a grues i màquines de pati, i a vaixells portacontenidors que connectaran els seus motors durant la seua estada a València a la xarxa elèctrica. El 98% de la maquinària de la Terminal serà elèctrica i el 2% d’hidrogen, mentre que l’origen de l’electricitat serà 100% de fonts renovables. El sistema de gestió ambiental serà al màxim nivell (certificació EMAS).

En aquesta línia, l’automatització, l’ús de sistemes avançats de predicció de trànsits, el disseny dels edificis amb criteris d’eficiència energètica, i el sistema d’il·luminació externa amb lluminàries tipus LED permetran minimitzar el consum energètic. La terminal contempla una terminal ferroviària dotada de 6 vies de 1.000 metres de longitud, amb capacitat per a moure 305.000 TEUs/any per ferrocarril. Per a la seua construcció es contempla una inversió públic-privada total que ascendeix a 1.574.368 d’euros – el 31% serà finançat per la APV i el 69% restant per TIL/MSC-.