Després de quinze mesos amb l’activitat paralitzada per les restriccions sanitàries, els estudiants han tornat a coneixer de prop les instal·lacions portuàries valencianes en les visites guiades que organitza l’Autoritat Portuària de València (APV).

Les visites es realitzen amb uns protocols molt estrictes: en grups bambolla, no es mesclen ni classes ni centres, i els accessos als punts d’interés es duen a terme per entrades alternatives a les dels treballadors del Port.

Els estudiants tornen a recórrer les instal·lacions portuàries valencianes. Després de quinze mesos de paralització, un total de 20 alumnes del màster en Dret Marítim Internacional de la Universitat Catòlica de València han pogut visitar el dimarts passat els punts estratègics del Port i preguntar tots els seus dubtes sobre el seu funcionament. Hui ho ha fet un altre grup d’estudiants de la Universitat Europea de València, recuperant així el que era normal fins que es van iniciar les restriccions d’actes públics i de grup motivats per la COVID-19.

El Port de València ha représ l’organització de visites guiades; esta vegada, sota uns estrictes protocols de seguretat dissenyats ad hoc per l’Autoritat Portuària. Segons ha assenyalat José Martín, tècnic de comunicació i responsable de les visites, “seguim uns protocols molt estrictes: les visites són de grups bambolla, una única classe, no es mesclen tampoc centres educatius i en els accessos i els trasllats s’empren entrades i rutes alternatives a les dels treballadors de l’APV. La seguretat preval abans de res.”

La ruta s’ha simplificat per a garantir la seguretat dels estudiants que visiten, d’una banda, el Contradic Sud amb una àmplia panoràmica del Port i, per un altre, el Mirador del Moll Nord amb una bona perspectiva de la futura terminal nord. Així mateix, se segueix una xarrada inicial on s’explica el funcionament del port i es resolen els primers dubtes dels estudiants. “Fins a setembre la ruta només la podran realitzar alumnes universitaris i de formació especialitzada; i a partir del nou curs està previst reprendre les visites de col·legis”, ha afegit Martín.

Durant tot el mes de maig i fins a la finalització del curs educatiu, l’APV té programades visites a les seues instal·lacions, recuperant així una activitat de gran demanda.

“Als estudiants els encanta visitar el port de València. Impressionen les grues, les terminals, les aigües tan netes, les plataformes on es cultiven les típiques clòtxines valencianes i el tràfec de camions i trens. El port – explica José Martín Robles – és un instrument al servei de l’exportació i de la importació. Per ell passen els productes que es fabriquen en els polígons industrials dels nostres pobles i el que s’exposa en els comerços. Amb les visites, els estudiants constaten, veuen, passegen, se submergeixen en una gran infraestructura de primera necessitat per al bon funcionament de l’economia. Tots queden impressionats i encantats”.

En este sentit, només en 2019 van realitzar esta ruta un total de 10.000 estudiants pertanyents a 250 centres de tota Espanya, que englobaven alumnes des de primària fins a la universitat popular.