- Acomiadades i retrobaments de famílies valencianes en tres instants del segle XX s’immortalitzen en ‘Abraçades en el port’ una exposició fotogràfica ‘a l’aire lliure’ que se situa al llarg de l’Embull número 2, al costat de l’Edifici del Rellotge
- La mostra, organitzada per l’Autoritat Portuària de València i comissariada per la historiadora de l’Art Ester Medán, es compon d’imatges que han sigut cedides per la família del fotògraf Luis Vidal Ayala
València, 2 de novembre de 2023.- Llàgrimes de comiat i retrobament, somriures, mostres d’afecte, carícies…i abraçades, moltes abraçades. Este gest quotidià s’ha convertit en el protagonista indiscutible de l’exposició ‘Abraçades en el port’, una mostra que plasma comiats i retrobaments en tres moments històrics del segle XX que van marcar un abans i un després per a centenars de famílies valencianes.
‘Abraçades en el port’ és una exposició ‘a l’aire lliure’ que està situada entre l’icònic Edifici del Rellotge i l’Embull número 2 i es compon de set tòtems vestits de prop de 40 fotografies protagonitzades per les abraçades de veïns i veïnes valencianes en moments carregats de sentiment. La mostra posa en valor el Port de València com a escenari protagonista de dates marcades en el calendari com a “històriques” però que a més compten amb un important significat “col·lectiu” per als habitants de la Comunitat.
L’exposició ha sigut organitzada per l’Autoritat Portuària de València (APV) i comissariada per la historiadora de l’Art Ester Medán mentre que les imatges han sigut cedides per la família de Luis Vidal Ayala, fotògraf valencià que a més ha col·laborat estretament en l’elecció dels moments històrics que protagonitzen la mostra i en la selecció de les instantànies finals que llueixen ja i fins al pròxim 24 de març en els set tòtems.
Moments familiars i històrics
Segons ha assenyalat Medán durant la presentació, “aquesta exposició és una oportunitat única perquè les persones que passegen pel Port de València coneguen aquests esdeveniments històrics que han ocorregut ací i que han sigut moments molt importants per als valencians i a més significatius col·lectiva i individualment”.
En este sentit, Medán ha destacat que ”el fil conductor de l’exposició són les abraçades carregades d’emoció pels comiats o retrobaments, en un moment històric en el qual la comunicació de les persones no és com ara que estem permanentment connectats. Abans quan s’acomiadaven, no sabien quan podrien tornar a veure’s o parlar i això es veu reflectit en les fotografies. Ara és molt més senzill”.
Per al fotògraf Luis Vidal esta mostra té una gran importància històrica perquè immortalitza l’experiència viscuda per milers de famílies senceres des del punt de vista humà. “En el cas dels agricultors valencians que van partir a República Dominicana, es veu en les seues cares la il·lusió i la felicitat, a pesar que no saben quan tornaran. És increïble com es veu reflectit l’esperit emprenedor valencià en les instantànies seleccionades”. Sobre la selecció de les imatges per a la mostra, Vidal assegura que “s’ha treballat moltíssim a seleccionar les fotografies que millor reflecteixen les històries col·lectives a través de mirades individuals però carregades de significat”.
Tres moments històrics des d’un punt de vista humà
L’exposició permet conèixer històries personals a través de fotografies històriques de tres moments singulars. El primer d’ells titulat ‘De València a la República Dominicana’ mostra instantànies d’una història de comiat, la de més de 5.000 agricultors valencians -a vegades famílies completes- que van migrar a República Dominicana amb l’esperança d’iniciar una vida més pròspera. El 15 de maig de 1955 milers de treballadors del camp al costat de les seues dones i fills partien des de els molls valencians carregats de somnis cap a una vida que prometia ser millor a la República Dominicana.
La missió d’estos valencians era col·laborar en la repoblació rural i el desenvolupament agrícola d’aquest país. A canvi del seu treball se’ls va prometre habitatge, terres i els recursos necessaris per a iniciar el seu treball. Una vegada allí, la realitat es va imposar: habitatges insalubres, aïllades entre si i enmig d’un entorn natural verge i mal comunicat, unes condicions que res tenien a veure amb les promeses realitzades. En poc temps van emprendre el retorn, sumits en una profunda decepció.
El segon d’ells és el ‘Retorn dels ‘Xiquets de Rússia’: En 1956 el vaixell Crimea arribava al Port de València amb més de 500 espanyols repatriats a bord. El retorn de xiquets i xiquetes exiliats a Rússia durant la Guerra Civil a Espanya es va produir després de quasi vint anys des de la seua partida. Van ser els repatriats que més van tardar a tornar a Espanya perquè la II Guerra Mundial els va agafar en una zona molt calenta del conflicte. Durant eixe any van arribar al Port de València 500 dels anomenats “Xiquets de Rússia” convertits ja en adults. I el tercer, ‘Els vaixells Fallers’: Entre 1961 i 1972 milers d’emigrants valencians a Hispanoamèrica van viatjar a València per a gaudir de les Falles en els coneguts com a “Vaixells Fallers”. En este període fins a dotze Vaixells Fallers van arribar al Port de València amb valencians emigrats (a Xile, l’Argentina, l’Uruguai i el Brasil) i els seus descendents residents a Hispanoamèrica per a visitar València en les festes josefines. Les fotografies mostren l’arribada de diversos d’estos vaixells que omplien el Port de València de l’emoció i l’alegria d’una multitud que celebrava el retrobament, unida per una de les manifestacions culturals més representatives de la Comunitat Valenciana: Les Falles.