El ministre d’Exteriors d’Alemanya, Heiko Maas aprecia el lideratge Valenciaport, un port que comparativament amb els alemanys, se situa entre Hamburg i Bremen

Heiko Maas destaca la col·laboració hispà-germànica en matèria turística: “Gràcies a estes mesures adoptades pel Govern espanyol, fer turisme a Espanya es podrà fer d’una manera molt segura”

València, 23 de juny de 2020.- El ministre alemany d’Afers Exteriors, Heiko Maas ha sigut rebut en el Port de València pel President de la Generalitat, Ximo Puig i pel President de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez. Heiko Maas ha mostrat interés per les terminals valencianes; un port el potencial del qual en el sector exportador coneix perfectament (el seu pare va treballar en la factoria Ford d’Almussafes).

Maas ha signat en el llibre d’honor de Valenciaport i ha caminat per una de les passarel·les per les quals transiten els turistes de creuers per a accedir als vaixells. Des de la planta superior de la terminal de Trasmediterránea, i amb vista a les terminals de passatgers i de contenidors, el president de Valenciaport ha explicat al ministre alemany que el port de València va tancar l’exercici de 2019 amb 5.5 milions contenidors; una xifra que el situa com a port líder i estratègic de l’Europa del sud, amb volums de trànsit que oscil·len entre els quasi 10 milions de TEUs del port alemany d’Hamburg i els 4,4 milions del també de Bremen (segon port germànic).

En este sentit, Aurelio Martínez ha explicat al mandatari alemany que Valenciaport està realitzant un esforç en inversions i en projectes de futur per a continuar sent la gran referència estratègica dels ports europeus del Mediterrani. “Som un gran port en trànsits, eficiència, temps d’escala i connectivitat i volem ser-ho també en accions de descarbonització i contra el canvi climàtic”.

Sobre el port de València, Heiko Maas ha manifestat que “és un gran port, amb un volum de tràfics i de negoci que podríem situar-lo a mig camí entre els ports alemanys d’Hamburg i el de Bremen, el primer i el segon port alemanys. Entre els ports alemanys i els espanyols, com el de València, existeixen nombrosos projectes de cooperació i d’inversió, i el meu desig seria incrementar esta cooperació. Entre totes dues parts hi ha un gran potencial, i eixa és precisament una matèria per la qual hui estem treballant a València”.

Espanya, una destinació turística segura

A preguntes dels periodistes alemanys sobre la crisi del coronavirus i el sector turístic, Heiko Maas ha explicat que “el govern espanyol ha pres mesures molt dràstiques i les ha mantingudes durant molt de temps i en l’actualitat està treballant en col·laboració amb el Berlín per a veure quin tipus de mesures adoptar per a realitzar una desescalada amb garanties. Estem treballant per a veure com serà el turisme este estiu, i estem apreciant un comportament molt responsable per part d’Espanya. Estic molt confiat que gràcies a estes mesures adoptades pel Govern espanyol, es podrà fer turisme a Espanya d’una manera molt segura”.

“De fet, -ha continuat Maas- hem establit protocols per a veure models d’actuació en el cas de possibles positius; i per tant, la col·laboració hispà-germànica està sent extremadament fructífera. Estic molt confiat que nosaltres podem fer per part nostra el que ens correspon. El turisme d’este estiu a Espanya serà diferent, però gràcies a les mesures que s’han adoptat serà un turisme que compleix amb totes les garanties”

“És un desig per part meua, -ha expressat Heiko Maas- que tots els turistes alemanys que vulguen passar les seues vacances a Espanya es comporten d’una manera molt responsable i que respecten totes les regles que s’estan imposant, que són regles molt diferents a les que coneixíem antany. Este  acte de responsabilitat és molt important perquè en tots els llocs d’Europa evitem tots els rebrots possibles”.

Valenciaport, referent a Europa

Valenciaport va mobilitzar en 2019 al voltant de 5.5 milions de contenidors, mentre que els principals ports alemanys com Hamburg i Bremen van gestionar 9.3 i 4.8 milions respectivament. Respecte a les tones de mercaderies, els ports de l’APV van operar més de 81 milions, enfront dels 136 d’Hamburg i 69 de Bremen. En el moviment d’automòbils, cal assenyalar els més de 722.000 vehicles que es van gestionar en les instal·lacions de Valenciaport, mentre que a Bremen està xifra va aconseguir els 2.1 milions, un servei que no opera el port d’Hamburg.

El president de l’APV ha explicat al ministre alemany que “Valenciaport va tancar l’exercici 2019 amb 5,5 milions de contenidors, situant-se com el 5é port d’Europa. Valenciaport és la connexió del Mediterrani amb més de 1.000 ports del món i hem situat l’ecologia i la descarbonització com un dels nostres objectius més importants de cara al futur”.

A l’avantguarda en projectes innovadors

Valenciaport està cooperant amb ports i entitats alemanyes en una quinzena de projectes relacionats amb la reducció de la petjada de carboni, la mobilitat de persones i mercaderies, ciberseguretat, big data, millora de les connexions logístiques, sostenibilitat mediambiental o economia circular, entre altres. ”La cooperació entre ports europeus és fonamental perquè Europa continue avançant en la senda de millorar la competitivitat i la sostenibilitat de la cadena logística i l’entrada i eixida de mercaderies cap a altres parts del món, d’ací la importància de crear sinergies i fer front comuna per a situar-nos a l’avantguarda portuària”, ha assenyalat el president de l’APV.

Així, entre els projectes de col·laboració, cal assenyalar la iniciativa COREALIS, amb NEC Laboratories Europe, que proposa un marc estratègic i innovador, secundat per tecnologies disruptives, incloent IO, anàlisis de dades, gestió de trànsit de pròxima generació i 5G, perquè els ports manegen la capacitat, el trànsit, l’eficiència i els desafiaments ambientals futurs. També cal destacar el projecte PROUT, en col·laboració amb Wuppertal Institut Fur Klima per a la millora de la mobilitat urbana tant de passatgers com de mercaderies a les ciutats, o la iniciativa DATAPORTS per a impulsar la integració de dades per a l’ús de la comunitat portuària.

Una altra de les accions destacades és el projecte GREEN C PORTS, juntament amb la Fundació Valenciaport, que té com a objectius aconseguir a través de la digitalització, l’augment de l’eficiència de les operacions portuàries, la promoció de la sostenibilitat ambiental del Port i l’acompliment ambiental de les operacions en el qual també participa els ports alemanys de Bremerhaven i Wilhemshaven. A més, amb la Universität de Hamburg s’està desenvolupant el projecte LOOP-PORTS, que és finançat per EIT Climate-KIC l’objectiu del qual és facilitar la transició a una economia més circular en el sector portuari mitjançant la creació d’una Xarxa de Ports en esta matèria que proporcionarà un ecosistema d’innovació entorn de l’activitat portuària i estimularà la difusió d’iniciatives d’economia circular.