Green C Ports i LOOP-Ports són els dos projectes europeus que han obtingut els guardons en les categories de “Infraestructura Resilient” i “Clima i Energia” respectivament

València, 24 de juny de 2020.- Els projectes europeus GREEN C PORTS i LOOP-PORTS, coordinats per la Fundació Valenciaport i amb la participació de l’Autoritat Portuària de València (APV), han sigut guardonats en els Premis Mundials de Sostenibilitat Portuària 2020 de la International Association of Ports and Harbors (IAPH) – en les categories de “Infraestructura Resilient” i “Clima i Energia” respectivament.
La gala de lliurament de premis, prevista inicialment per a celebrar-se el mes de març a Anvers, en el marc de Conferència Mundial de Ports 2020 de la IAPH, i cancel·lada posteriorment a causa del COVID-19, s’ha celebrat finalment este matí, de manera virtual, a través d’un webinar que ha comptat amb la participació del Director General de la IAPH, Patrick Verhoeven i de representants de la Fundació Valenciaport i de l’APV, així com de la resta d’entitats premiades.

Antonio Torregrosa, director general de la Fundació Valenciaport ha sigut l’encarregat de recollir virtualment el guardó del projecte GREEN C PORTS, una iniciativa cofinançada pel Programa CEF de la Comissió Europea l’objectiu final de la qual és reduir l’impacte ambiental de les operacions portuàries a les ciutats i controlar les emissions en els principals ports europeus.

Segons Torregrosa “GREEN C PORTS permetrà la instal·lació d’una xarxa de sensors ambientals i meteorològics, el desenvolupament pilot d’una plataforma de rendiment ambiental portuari i la modelització d’algorismes d’intel·ligència artificial per a informar els usuaris i clients dels ports i als ciutadans sobre els principals paràmetres ambientals derivats de les activitats portuàries”. A més, s’assajaran solucions innovadores per a reduir la congestió del trànsit, millorar la qualitat de l’aire, reduir els nivells de soroll, preveure la productivitat de les grues i mesurar les emissions en temps real en els ports de Venècia, El Pireu, Bremerhaven, Wilhemshaven i València.

D’altra banda, Federico Torres, Director de Seguretat, Medi Ambient i Instal·lacions de la APV, ha rebut, en representació del consorci del projecte, el guardó del projecte LOOP-Ports. Torres ha destacat la gran rellevància que té este premi per als ports participants en el projecte perquè “significa el reconeixement del treball realitzat en relació amb el foment de l’economia circular com a estratègia de futur en els ports”. Torres ha afegit que esta iniciativa “ens ha ajudat, entre altres coses, a establir nous objectius a complir en el marc de la nostra estratègia interna de sostenibilitat.”

LOOP-Ports (https://www.loop-ports.eu/) és un projecte finançat per EIT Climate-KIC l’objectiu del qual és facilitar la transició a una economia més circular en el sector portuari mitjançant la creació d’una Xarxa de Ports en esta matèria que proporcionarà un ecosistema d’innovació entorn de l’activitat portuària i estimularà la difusió d’iniciatives d’economia circular. Un total 44 entitats de 14 països, principalment Autoritats Portuàries i associacions de ports a nivell europeu formen part d’esta Xarxa de Ports

Patrick Verhoeven, que ha lamentat “haver d’anunciar els guanyadors virtualment en lloc d’en persona en la meravellosa Borsa d’Anvers”, ha llançat el següent missatge als guanyadors: “vostés posen el llistó en l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides en la pràctica en els ports. Esperem que molts altres ports del món s’inspiren en les seues iniciatives. De part de tots nosaltres en la IAPH i el Programa de Sostenibilitat dels Ports del Món: salutacions cordials, cuiden-se i esperem celebrar els seus èxits en el futur”.

World Ports Sustainability Awards i World Ports Sustainability Program

Els Premis Mundials de Sostenibilitat Portuària van ser creats per a reconéixer els millors projectes registrats en el Programa Mundial de Sostenibilitat Portuària (WPSP) de la IAPH, creat al maig de 2017 amb l’objectiu de coordinar els futurs esforços de sostenibilitat dels ports a tot el món i fomentar la cooperació internacional amb els socis de la cadena de subministrament, sempre guiats pels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (SDG) de les Nacions Unides.

L’Associació Americana d’Autoritats Portuàries (AAPA), l’Organització Europea de Ports Marítims (ESPO), l’Associació Internacional de Ciutats i Ports (AIVP) i l’Associació Mundial per a la Infraestructura del Transport Fluvial (PIANC) formen part d’este programa com a associats estratègics.
Les iniciatives internacionals presentades a estes premis i específicament els guardonats serviran sens dubte d’inspiració per als ports que busquen integrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides en la seua estratègia, en la seua activitat quotidiana i en els seus clústers.