Després de 15 mesos d’inactivitat, el creuer de la naviliera TUI, amb passatgers alemanys però amb escales només en ports espanyols, atraca a València

Els turistes que desembarquen a València realitzaran excursions “bambolla” per a seguir la seua traçabilitat i garantir la seua seguretat i la dels ciutadans. En aquestes primeres operatives no es podran realitzar visites per lliure

En esta escala, on han sigut rebuts amb “Paquito el Xocolater”, s’han programat excursions en grups segurs a Chulilla, l’Albufera, les coves de San José a Vall d’Uixó o visites panoràmiques a Valéncia

Les navilieres han establit protocols exhaustius tant a l’embarcament, a bord com al desembarque i durant la visita en trànsit a València, operativa que s’ha realitzat hui

L’Autoritat Portuària de València preveu reprendre al juliol l’activitat de creuers internacionals

València, 27 de juny de 2021. A primera hora del matí per la bocana Nord del Port de València feia la seua entrada, escortat i rebut per arcs d’aigua de dos remolcadors de Boluda Towage Spain, el Mein Schiff 2, el primer creuer que arriba al Cap i Casal després de 15 mesos d’aturada per la pandèmia de la COVID-19. Més de 800 turistes, de nacionalitat alemanya, han sigut rebuts amb música valenciana com “Paquito El Xocolater” o cançons de pasdoble. Amb l’arribada del vaixell de la naviliera TUI, el recinte portuari valencià reinicia l’activitat creuerista. Es tracta d’un creuer que realitza un itinerari peninsular amb escales només en ports espanyols que arriba procedent d’Alacant i que partirà a última hora de la vesprada del moll de Creuers 1 al seu pròxim destí.

Els protocols de seguretat sanitària per la COVID-19 obliguen a mantindre una activitat molt controlada dels desplaçaments i interaccions dels passatgers que, des de primera hora del matí, estan desembarcant de manera escalonada per a realitzar alguna de les excursions contractades prèviament. La responsable de creuers de l’Autoritat Portuària de València (APV), Francesca Antonelli, ha explicat que “la seguretat, tant de ciutadans com dels turistes, és ara mateix la prioritat d’estes excursions que realitzaran els passatgers d’este primer creuer que arriba a València. Tots els agents implicats hem de valorar estas primeres experiències pilot, assegurant la traçabilitat dels turistes en estos grups bambolla en excursions concertades per a complir tots els protocols de seguretat sanitària que exigeix la COVID-19, sense possibilitat del passatger de baixar a destí pel seu compte. Conforme vaja evolucionant positivament la pandèmia, la situació anirà millorant i tornant a la normalitat”.

Després del desembarcament amenitzat amb música, els creueristes s’han traslladat per grups en autobusos (amb la meitat de l’aforament) a les seues excursions per la ciutat i el seu entorn. Unes visites prèviament concertades, acompanyats en tot moment pel seu guia i amb un pla per al compliment de mesures de seguretat. I és que, actualment no està permés que els passatgers baixen a destí pel seu compte. En esta primera escala d’un creuer després de l’aturada per la COVID-19, els creueristes han visitat diversos enclavaments d’interés de la ciutat de València (centre històric, els parcs del va riure i vivers, així com Cuideu de les Arts i les Ciències), però també hi ha grups que han recorregut l’Albufera, gaudit de la “aventura” a Chulilla o conegut les Coves de Sant Josep a La Vall d’Uixó.

Prioritzar la seguretat i excursions a l’aire lliure

La responsable de creuers de l’APV ha recordat que prèviament a l’arribada del Mein Shciff 2, la naviliera TUI compleix les mesures de seguretat i prevenció recollides en el “Protocol de control i Prevenció de la COVID-19 per als creuers en vaixells de passatge amb atracada en ports de la Comunitat Valenciana” establit per la Conselleria de Sanitat. A més, per a esta operativa dels creuers totes les empreses implicades (Autoritat Portuària, els consignataris Intercruises i Erhardt a València, la terminal Trasmediterránea, i l’operador turístic Intercruises), Conselleria de Sanitat i les entitats de promoció turística, han treballat intensament per a garantir la seguretat.

Per això, s’ha elaborat una oferta turística variada dins de la ciutat i els seus voltants amb excursions “bambolla”. Són excursions guiades, en grups reduïts i fomentant les experiències a l’aire lliure. En tot moment, fins que la situació epidemiològica millore i els protocols sanitaris així ho indiquen, la prioritat és limitar la interacció amb la població local per a minimitzar els riscos de contagi. D’ací, que estos primers passatgers que arriben a València tindran limitats els seus itineraris als plans dissenyats per les companyies en col·laboració amb l’APV.

L’obertura del sector creuerista era una notícia molt esperada per a tot el sector que participa en aquesta activitat que s’espera que avance positivament en els pròxims mesos. Des de l’APV es preveu que al juliol puguen reprendre’s en el port de València els creuers internacionals. Ara mateix les navilieres estan reorganitzant les seues rutes i presentant els protocols sanitaris a les destinacions. De moment, el Port de València tornarà a rebre al Mein Shiff 2 el pròxim 11 de juliol.