El ferri Abel Matutes de Baleària, que disposa d’un generador de gas natural, comença a operar en el Port de València.

Valenciaport ha fet un pas més en la seua política de reducció d’emissions, especialment dels bucs atracats en el port València; el que aportarà millores immediates en la qualitat de l’aire dels barris adjacents

La companyia energètica GAS NATURAL FENOSA realitza la seua primera càrrega, o bunkering, de gas natural liquat (GNL) en el port de València per a un buc de Baleària.

GAS NATURAL FENOSA i Baleària van concloure el dissabte amb èxit la primera càrrega de gas natural liquat duta a terme a València per al ferri Abel Matutes. Les dos empreses han desenvolupat un projecte pioner a Espanya consistent en la instal·lació d’un generador a gas natural així com un tanc de gas natural liquat (GNL) en el citat buc amb l’objectiu de reduir les emissions i millorar la qualitat de l’aire. El dissabte a la vesprada-nit van realitzar la primera càrrega d’esta energia neta en el moll Túria, del port de València, seu de la terminal de Baleària.

Es tracta de la primera operació d’estes característiques que es realitza en un port valencià; i suposa un pas més en el full de ruta traçat de reducció constant d’emissions, d’ecoeficiència i de substitució de combustibles fòssils per energies ecològiques de Valenciaport.

La primera càrrega a València suposa una fita destacada perquè aquest buc operarà amb el motor auxiliar de gas natural i la conseqüent reducció d’emissions en les maniobres del ferri, tant en l’entorn portuari de València com en el de Mallorca, ciutats que connectarà aquest ferri de Baleària durant l’estiu.

L’aplicació d’esta tecnologia en el buc es traduirà en una reducció d’emissions i un estalvi anual de prop de 4.000 tones de diòxid de carboni (CO2), més de 60 tones d’òxid de nitrogen (NOx) i 6 tones d’òxid de sofre (SOx).

El projecte de Baleària – del que resultaran especialment beneficiats els ports que reben el buc – consisteix en la instal·lació d’un motor a gas auxiliar (que és el que s’activa en els ports i permet l’anul·lació de gasos de derivats del petroli) i un tanc de 30m3 (amb una autonomia per a una setmana) en la coberta 8 del buc.

El motor, que s’usa en les aproximacions i estades en port, està totalment integrat en la planta elèctrica del vaixell i pot funcionar amb qualsevol dels auxiliars propis i sense impacte visual.

El ferri, que té una eslora de 190 metres, disposa d’una capacitat de 900 persones i 2.235 metres lineals de càrrega rodada.

El gas natural, clau per a descarbonizar el transport

El sector transport és un dels sectors clau per a mitigar l’escalfament global, ja que és un dels més contaminen i un gran emissor de CO2. En aquest sentit, el gas natural vehicular (GNV), tant en el seu ús com a gas natural comprimit (GNC) per al transport lleuger, com la seua ocupació com a gas natural liquat (GNL) per a vaixells i transport pesat, està cridat a ser el combustible del futur en el transport a causa dels seus múltiples avantatges.

De la mateixa manera que ocorre amb el transport per carretera, el GNV, en la seua modalitat liquada o GNL, és també un combustible amb gran potencial per a descarbonizar el transport marítim lloc que la gran majoria de les embarcacions funcionen actualment amb productes derivats del petroli. L’ús del gas natural liquat com a combustible per al transport de mercaderies repercutirà en una important reducció de les emissions contaminants i de partícules en suspensió de l’activitat portuària.

En línia amb l’estratègia de Valenciaport

El president de Baleària, Adolfo Utor, ha assenyalat que el compromís de la companyia amb el medi ambient “és una determinació estratègica, fonamentada en l’ús del gas natural liquat, així com d’altres energies netes, i en l’ecoeficiència de la flota”. Utor ha detallat que el GNL permet reduir un 30% les emissions de carboni (CO2), un 85% les d’òxid de nitrogen (NOx) i eliminar totalment les emissions de sofre i partícules. “L’ús d’aquest combustible respectuós té una repercussió immediata en la qualitat de l’aire i l’efecte hivernacle”, ha remarcat.

Valenciaport aposta pel GNL com a combustible clau en la transició energètica en la que estem immersos. Prova d’açò és la participació activa en projectes de R+D relacionats amb la utilització d’aquest combustible tant en la maquinària que opera dins de les terminals (Projecte Greencranes, finançat per la UE a través del seu programa TINGUES-T), com pels camions i bucs que operen dins dels ports gestionats per la APV (Projectes CORE LNG AS HIVE, GAINN4 SHIP INNOVATION i GAINN4 MOS, tots finançats per la UE a través del seu programa CEF).

Per a Federico Torres, director de Seguretat, Medi ambient i Instal·lacions de l’Autoritat Portuària de València, “estem davant la demostració d’un èxit i d’una mostra de la decisió de Valenciaport de retallar emissions; doncs totes aquestes actuacions, en les quals Valenciaport participa de forma activa, tenen com a objectiu la reducció de contaminants procedents de les activitats portuàries, com ho demostra la reducció de partícules, òxids de sofre i òxids de nitrogen que es produeix per la substitució dels combustibles tradicionals pel GNL”.