El “ECO Valencia” arriba a València

El vaixell és la primera unitat de la naviliera Grimaldi de la classe Green 5th Generation, un vaixell híbrid que garanteix zero emissions en port

Dimarts que ve l’Autoritat Portuaria de València realitzarà una recepció amb l’entegra del socarrat

Aurelio Martínez: “Grimaldi i Valenciaport estan molt compromesos amb el medi ambient i amb les directives de la UE que volen eliminar el carboni dels ports”

El “ECO València”, el primer dels 12 vaixells híbrids de la naviliera Grimaldi de la classe Green Generation (GG5G) arriba esta tarde-nit al Port de València. L’Autoritat Portuària de València (APV) ha organitzat per a dimarts que ve una recepció al vaixell de la naviliera italiana on es produirà el tradicional intercanvi  del “socarrat”, la rajola valenciana de fang cuit decorada amb elements mariners que s’entreguen en els actes d’intercanvi de regals que es desenvolupen quan un vaixell arriba a port per primera vegada.

El vaixell, amb bandera italiana, és la unitat ro-ro més gran del món dedicada al transport marítim de curta distància i pot transportar 7.800 metres lineals de mercaderies rodades, el que equival a uns 500 remolcs. La capacitat de càrrega dels seus garatges és el doble que la dels vaixells més grans que actualment opera el grup napolità; no obstant això, el nou vaixell consumeix la mateixa quantitat de combustible a la mateixa velocitat. Això significa una eficiència duplicada en termes d’emissions per tona transportada.

El Registre Naval Italià (RINA) ha atorgat al “Eco Valencia” la classe “Green Plus”, la certificació RINA de més alt nivell en el camp de la sostenibilitat ambiental. El “Green Plus” reconeix les solucions de disseny, els sistemes a bord i els procediments operatius implementats, tant durant la fase de construcció, com durant la fase operativa. Tot això, amb l’objectiu de millorar la prestació ambiental més enllà dels nivells mínims exigits per la normativa internacional.

Eco València és el primer vaixell dels 12 de la classe GG5G que el Grup Grimaldi ha encarregat a la drassana xinesa Jinling. Mesura 238 metres de llarg i 34 metres d’ample, té un tonatge brut de 67.311 tones i una velocitat de creuer de 20,8 nusos. De les 12 unitats, nou es desplegaran en la mar Mediterrània i altres tres seran operades per la companyia Finnlines, del Grup Grimaldi, en el nord d’Europa.

El vaixell més green

El disseny de la classe GG5G va ser concebut pel Departament Tècnic i de Energy Saving del Grup Grimaldi en col·laboració amb l’estudi de disseny naval danés Knud E. Hansen. Han sigut incorporats elements altament innovadors ja parcialment patentats i protegits per drets d’autor: el sistema de lubricació per aire (air lubrication system), que dóna al vaixell la prestigiosa notació “AIR-LUB” certificada per RINA; el sistema de propulsió Rolls-Royce optimitzat amb hèlices innovadores; el sistema de propulsió integrat entre timó i hèlice (Promas Lite); la recuperació de calor residual (waste heat recovery), i l’aplicació de pintures de silicona en el casc.

Els vaixells de la nova classe GG5G estan dotats de motors controlats electrònicament d’última generació, i utilitzen combustibles fòssils en navegació i electricitat mentre estan estacionats en port, garantint el “Zero Emission in Port®”. Durant la parada en el moll, es poden satisfer les necessitats energètiques de les activitats a bord gràcies a l’electricitat emmagatzemada per bateries de liti que es recarreguen durant la navegació gràcies als shaft generators i a 600 metres quadrats de panells solars. A bord dels vaixells GG5G, també s’instal·len sistemes de purificació de gasos de fuita per a reduir les emissions de sofre i partícules.

Mario Massarotti, conseller delegat del Grup Grimaldi a Espanya

El conseller delegat del Grup Grimaldi a Espanya, Mario Grimaldi, ha assenyalat que “estem molt contents de donar la benvinguda a Espanya a esta nau verda, única en el món, sostenible, híbrida i de baixes emissions. En poques setmanes arribarà l’Eco Barcelona per a sumar-se a la flota que opera entre Espanya i Itàlia. Estes naus estan al servei dels clients, transportistes i cases automobilístiques, als quals agraïm el seu suport ja que amb la seua confiança demostren responsabilitat pel medi ambient. Operar de manera sostenible és una prioritat per a nosaltres i fer-ho en els Ports de Barcelona i València és una mostra del nostre compromís cap a este país”

Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València

Per al president de l’APV “el Eco Valencia és una altra demostració que el Grup Grimaldi està perfectament en línia amb l’objectiu de descarbonificación del port de València. Complim els mateixos objectius i tots dos estem molt compromesos amb el medi ambient i amb les directives de la UE que volen eliminar el carboni dels ports. Li desitgem molts èxits a la companyia Grimaldi amb qui compartim un futur molt prometedor per a les futures generacions. A més, València i la seua comunitat portuària estan agraïts amb el Grup italià que el primer de dotze vaixells tan importants i tan ecològics, porte el nom d’Eco València i faça escala a la nostra ciutat”.
Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona

“L’estrena del vaixell Eco València de Grimaldi Lines reforça el compromís de la naviliera amb la sostenibilitat. Per al Port de Barcelona és molt important que un soci de la rellevància de Grimaldi estiga alineat amb la nostra estratègia de descarbonització de l’activitat marítima i portuària i no hi ha dubte que les inversions de la companyia en la modernització de la seua flota van en esta línia. Grimaldi Lines ja va demostrar la seua aposta per un futur verd i hui el torna a fer i, a més, contribueix a aconseguir l’objectiu que ens hem fixat en el Port de Barcelona de ser un port neutre en emissions”.