El València Containerised Freight Index (VCFI) a l’octubre s’ha situat en 4.146,26 punts, la qual cosa representa una caiguda del -6,28% respecte al mes d’octubre

Aquest descens ha sigut generalitzat en totes les àrees que analitza el VCFI. La zona del Llunyà Orient descendeix un 8,43% i el Mediterrani Occidental un 1,62%

El recompte de la flota de portacontenidors inactius durant novembre ha incrementat respecte al mes anterior

Els nivells de congestió estan mostrant una tendència a la baixa, si bé encara lluny dels nivells prepandèmia

Aquest índex es realitza sobre la base dels preus d’exportació que registra el Port de València, referent, pel seu volum, en el món del contenidor de la Mar Mediterrània

El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) registra per tercer mes consecutiu un descens del cost dels nolis d’exportació des de Valenciaport. En concret, el mes de novembre la caiguda ha sigut del 6,28% respecte a octubre, situant-se l’Índex en els 4.146,26 punts, acumulant d’aquesta manera un creixement del 314,63% des de l’inici de la sèrie l’any 2018. El comportament mostrat per tot el conjunt de les àrees que componen el VCFI ha sigut a la baixa, destacant la baixada en els nolis del Subcontinent Indi (-10,14%), els EUA i el Canadà (-9,72%), el Llunyà Orient (-8,43%) i Orient Mitjà (-8,24%).

Al mateix temps, l’oferta global de vaixells s’ha vist impulsada tant per la caiguda en els nivells de congestió com en el ritme dels lliuraments dels vaixells. Així, i en relació amb la capacitat oferida, d’acord amb les dades de consultora Alphaliner, el recompte de la flota de portacontenidors inactius durant novembre ha incrementat respecte al mes anterior. En conseqüència, a la fi de novembre es van comptabilitzar 93 vaixells ociosos que constituixen un total de 565.443 TEU (107.762 TEU més que l’última dada d’octubre), representant el 2,2% del total de la flota activa, així com un 5,3% respecte al total d’aquesta.

També es destaca el fet que, a pesar que encara no s’aconsegueixen les xifres prepandèmia, els nivells de congestió estan mostrant una tendència a la baixa. Segons les dades oferides per la consultora Linerlytica del mes de novembre, la congestió portuària en el mercat marítim en l’àmbit mundial ha sigut del 31% per al Nord d’Àsia, 29% a Amèrica del Nord i 10% al Nord d’Europa.

A més, i segons la informació proporcionada per Linerlytica a mitjan novembre, el nombre de vaixells que esperen ancorats en els ports xinesos hauria disminuït encara més si no fora per nou vaixells de més de 10.000 TEU que estan actualment inactius en diversos llocs del nord d’Àsia, així com per l’efecte que en els inicis de mes va tindre el tifó Nalgae sobre els ports xinesos del sud.

Respecte als ports estatunidencs, a meitat de mes el nivell de congestió de la Costa Est va augmentar lleugerament a causa de l’huracà Nicole. Així i tot, la cua de vaixells dels ports de Los Angeles i Long Beach (LA-LB) ha aconseguit el nivell més baix en més de dos anys. La situació a Europa no ha patit canvis ja que la vaga d’Anvers en els inicis del mes de novembre només va provocar retards mínims.

Un altre dels factors que condiciona l’oferta en el mercat marítim són els mercats energètics. Així, durant el mes de novembre el preu mitjà del barril de cru Brent ha sigut de 92,44$ enfront dels 93,33$ del mes d’octubre, la qual cosa implica una lleugera baixada del 0,95%. De manera similar, els combustibles marítims en general han oscil·lat a la baixa. A aquest efecte, s’ha considerat el preu del bunkering (proveïment de carburant de vaixells en la mar) dels 20 principals ports del món, segons les dades oferides per Ship&Búnquer. Així, el preu del combustible VLSFO (Very Low Sulphur Fuel) ha passat de 739,5$ a l’octubre a 712,8$ al novembre, reprensentante una disminuciò del 3,6%.

VCFI Mediterrani Occidental

Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, s’observa un descens del -1,62% respecte al mes anterior, situant-se en els 2.142,95 punts, i acumulant un creixement del 114,30% des de l’inici de la sèrie l’any 2018. De nou, es destaca el cas concret d’Algèria, on el tractat de comerç al qual el Govern d’Algèria està subscrit amb Espanya segueix paralitzat. Per part seua, les exportacions des de Valenciaport amb el Marroc i Tunísia han mostrat un lleuger increment respecte al mes anterior.

VCFI Llunyà Orient

Per a l’àrea del Llunyà Orient, s’observa una caiguda del -8,43% situant-se en 2.564,54 punts, la qual cosa representa un creixement acumulat del 156,45% respecte a l’inici de la sèrie al gener del 2018. No obstant això i malgrat que des de fa uns mesos arrere s’ha observat un alentiment respecte als intercanvis comercials amb la Xina, es percep un lleuger increment en l’últim mes analitzat respecte a l’exercici anterior dels fluxos d’exportació de Valenciaport amb la Xina.

Amb tot això, i davant un escenari d’alta incertesa, tant a nivell geopolític com en l’economia internacional, no hi ha dubte que la feblesa en la demanda agregada, juntament amb l’excés d’oferta existent, està donant peu a un desajustament en el binomi format per l’oferta-demanda de transport marítim, la principal conseqüència del qual està sent el decreixement en els nivells de preu dels nolis.