El taller, organitzat per la Conferència de Nacions Unides per al Comerç i Desenvolupament (UNCTAD), té per objectiu ajudes a les comunitats portuàries de països de Llatinoamèrica a millorar les capacitats dels seus comandaments mitjans.

València, 26 de març de 2019.- L’Autoritat Portuària de València (APV) acull fins divendres que ve 5 d’abril el programa de capacitació portuària “Train For Trade”, organitzat per la conferència de les Nacions Unides per al Comerç i el Desenvolupament (UNCTAD). El programa, que ve impartint-se en llengua hispana des de 2007 i en el qual participen l’APV i el Port de Gijón, va ser inaugurat ahir pel director general de l’APV, Francesc Sánchez, i compta amb la presència de representants de les comunitats portuàries d´Argentina, el Perú, Bolívia i República Dominicana.

El programa Train For Trade consta de quatre mòduls: comerç internacional i transport, l’organització d’un sistema portuari, el funcionament d’un sistema portuari i futurs reptes dels ports. En concret, el mòdul de comerç internacional i transport serà impartit per Jan Hoffmann, de la UNCTAD; Arturo Monfort i Luisa Escamilla, de la Fundació Valenciaport; i Lludelis Espinal, de E&M International Consulting. En este mòdul, els participants coneixeran en profunditat la relació entre els ports i carregadors, les normatives internacionals que les regeixen, els documents utilitzats així com l’evolució del comerç internacional. Així mateix, s’analitzarà la relació entre els ports i les companyies navilieres incidint en aspectes com l’organització del sector, les estratègies de la companyia i els factors que inclouen en l’elecció dels ports d’escala.

Per part seua, el mòdul d’organització del sistema portuari comptarà amb la presència d’Arturo Monfort, de la Fundació Valenciaport; i Pablo Montero, en representació de l’APV. En ell, els assistents coneixeran el paper exercit pels ports així com les diferents formes d’organització portuària. Este mòdul conclourà amb una visita a la terminal de Noatum Contenidor Terminal València.

D’altra banda, Celso Giménez, en representació de l’APV, impartirà el mòdul sobre el funcionament d’un sistema portuari. En este mòdul es tractaran temes com els serveis prestats als vaixells i a les mercaderies així com altres activitats de valor afegit que poden aportar els recintes portuaris.

Finalment, el mòdul sobre els reptes futurs dels ports serà impartit per Juan Manuel Díez Orejas i Federico Torres, en representació de l’APV; José Luis Aznar, per part de la Fundació Valenciaport; i José García, en representació del port de Gijón. En este mòdul s’abordaran temes com els avantatges competitius dels ports, seguretat i salut en els recintes portuaris, estabilitat social, protecció ambiental i gestió de la qualitat.

Col·laboració entre l’APV i la UNCTAD

L’Autoritat Portuària de València col·labora amb la Conferència de les Nacions Unides sobre el Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) en programes de formació portuària des de l’any 2001. En 2007, totes dues entitats van signar un conveni de col·laboració per al desenvolupament del programa de capacitació portuària Train for Trade als països en vies de desenvolupament de parla hispana que ha inclòs accions com a missions d’assistència tècnica a països d’Amèrica Llatina i celebració de seminaris a València i Gijón.