Desequilibri entre les vessants atlàntica i mediterrània, malgrat els indicadors de població i PIB, elements bàsics que haurien de ser tinguts en compte per a aquesta proposta.

Previ a la proposta de reforma dels corredors TEN-T d’Espanya, la xarxa ferroviària tenia uns 4.600 quilòmetres, destacant el Corredor de l’Atlàntic amb uns 2.026 km, el tram costaner mediterrani (al seu pas per València) amb 1.412 km i el tram central mediterrani (Madrid) amb 1.164 km. Amb la proposta de reforma del 2018, el Corredor de l’Atlàntic s’amplia a 3.356 km, mentre que el Corredor Mediterrani (entre les dues seccions) no s’amplia ni un sol quilòmetre.

Aquesta marginació és més evident en el corredor València-Madrid-Lisboa.

La secció València-Madrid (La Encina-Alcázar de San Juan) supera altres seccions proposades incloses i acceptades per la Comissió en termes d’impacte, tant del PIB com de la població. Aquesta secció presenta la major concentració del PIB d’Espanya en un radi de 400 km. Si vinculem aquesta secció amb l’alineació Madrid-Lisboa-*Sines inclosa en el Corredor Atlàntic, la població i el potencial del PIB es dispara amb referència a les altres seccions.

L’eix València-Madrid-Lisboa concentra més del 40% del tràfic portuari de contenidors de la Península Ibèrica.

Si analitzem el tràfic portuari, el tràfic associat a aquesta alineació implica més del 40% del tràfic total de contenidors en la Península Ibèrica, unint les principals àrees portuàries tant en el Mediterrani com en la costa atlàntica de la Península.

L’eix València-Madrid-Lisboa és la connexió natural i més curta entre les façanes Mediterrània i Atlàntica de la Península.

La connexió València-Madrid-Lisboa és l’eix natural est-oest que travessa la Península Ibèrica, unint la Mediterrània Occidental amb l’Oceà Atlàntic i tres de les zones econòmiques més actives del sud d’Europa. També ofereix una millora de la connectivitat de Portugal amb l’àrea mediterrània.

 L’eix València-Madrid-Lisboa concentra el 29,03% del PIB de la Península Ibèrica, i contribueix, entre uns altres, als objectius de descarbonizació del transport.

El valor afegit europeu d’incloure aquesta secció dins del pla del Corredor es demostra a través de la seua contribució als objectius de la xarxa TEN-T per a Espanya i Portugal, i en particular per la seua potencial col·laboració amb la política de descarbonizació del transport, en poder aprofitar els serveis de transport marítim de curta distància que ofereix el Port de València.

L’eix València-Madrid-Lisboa és de vital importància geoestratègica per a la UE.

En termes geoestratégics, l’eix València-Madrid-Lisboa és de gran importància com a opció alternativa a l’Estret de Gibraltar, principal enllaç entre l’Atlàntic i el Mediterrani. La necessitat del control d’aquest enllaç és reconeguda en termes de defensa.

La secció València-Madrid és la que actualment suporta el major tràfic ferroviari de mercaderies en la Península Ibèrica.

El corredor ferroviari de mercaderies entre València i Madrid ja és el més actiu de tota la Península Ibèrica i pel circulen uns 150.000 TEU anualment. La seua inclusió comporta reconèixer aquesta realitat i el seu potencial per a convertir-se en el protagonista principal en el desenvolupament de la Xarxa TEN-T en la Península.

El Port de València és el primer Port de contenidors de la Península Ibèrica, el 5º d’Europa, i resulta incoherent deixar-ho marginat en l’ampliació dels Corredors proposada.

El Port de València és el primer port de contenidors de la Península Ibèrica (i el cinquè d’Europa) i, actualment, està renovant la seua infraestructura ferroviària per a adaptar-la a les normes de la Xarxa TEN-T Bàsica i connectar-se amb la resta de la Xarxa abans del 2030. La coherència de la xarxa requereix la seua connexió directa amb els principals nodes logístics del mapa del Corredor, com és el cas de Madrid.

La secció València-Madrid ja està considerada com a part de la Xarxa Bàsica de la Xarxa Transeuropa de Transport (TEN-T).

En l’estudi del Corredor Mediterrani de desembre de 2014 ja figurava aquesta secció com a proposta per a ser inclosa per a connectar ambdues branques del Corredor Mediterrani.

Les inversions necessàries per a potenciar l’eix València-Madrid-Lisboa són mínimes.

Per a fer possible la connexió de mercaderies entre València i Madrid en ample UIC (en el futur) solament seria necessari incloure el sector La Encina-Alcázar de San Juan (209 km), ja que la resta de l’alineació està inclosa en un dels dos trams del corredor. No incloure-ho implica generar una “baula perduda” en termes de prioritat europea per a aquesta secció.