Valenciaportha reduït la petjada de carboni entre 2018 i 2019 un 30% mentre que l’activitat ha crescut un 42%.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV)ha indicat que “els ports som una mica més que comerç i ocupació, som cultura, prosperitat i tenim la responsabilitat de ser sostenibles no sols econòmicament sinó social i ambientalment”.

Hui s’ha presentat la iniciativa Net–ZeroMAR per a posicionar a la indústria marítima espanyola com a líder en la reducció d’emissions en els ports i en l’ús de combustibles alternatius per a descarbonizar el transport marítim.

El projecte està impulsat per Iberdrola al costat de més de 20 empreses i entitats com l’Autoritat Portuària de València, amb el suport de Ports de l’Estat.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha assenyalat que “els ports han de mitigar els efectes del canvi climàtic jugant un paper proactiu, com està fent Valenciaport, amb fets i resultats en la lluita contra el canvi climàtic”. Així, entre 2008 i 2019 l’activitat de Valenciaport ha crescut un 42%, mentre que l’emissió de CO₂ per tona gestionada s’ha reduït un 30%.

Durant la seua intervenció, en la presentació de l’aliança Net-Zero MAR, el president de l’APV ha assenyalat que “el transport marítim és el responsable del 2,89% del total d’emissions. Sens dubte, som el mitjà més eficient però l’enorme volum de mercaderies i passatgers transportats es tradueix en una suma d’emissions elevades. És feina de tots nosaltres fer front a estos desafiaments i contribuir a la solució dels problemes mediambientals que la nostra societat té plantejats”.

“El procés de transició energètica en el qual està immersa tota la societat, necessitarà de projectes tractors que aglutinen oferta i demanda, amb els quals iniciar el viatge cap a un futur més sostenible”, ha indicat Aurelio Martínez, qui ha afegit que “el port, que ja compta amb una estratègia clara de descarbonització amb un ambiciós objectiu de neutralitat en carboni l’any 2030 – Pla Valenciaport Zero Emissions 2030 -, és un escenari ideal tant pels avantatges operatius i logístiques que presenta, com per l’experiència acumulada en els últims anys gràcies a la seua participació en projectes d’innovació i de desplegament de noves tecnologies”.

En este sentit, ha fet referència a algunes de les iniciatives que ha posat en marxa Valenciaport “ja s’han provat i instal·lat opcions com l’electrificació o l’ús de combustibles alternatius com és el gas natural liquat, i serem els primers a Europa a adoptar l’ús d’hidrogen en operacions portuàries, gràcies al projecte H2Ports, pel qual precisament rebem el premi Green4Sea”. “En 2020, -ha continuat- rebem dos dels cinc premis anuals que l’IAPH concedeix en el marc del seu “Programa de Sostenibilitat dels Ports del Món” (WPSP). En concret, es van premiar els esforços realitzats en matèria de promoció de l’economia circular en l’àmbit portuari – Projecte Loop-Ports – i la sensorització i reporte de paràmetres mediambientals a través del projecte europeu Green and Connected Ports. Tot això ha sigut possible gracies al compromís i implicació de la Comunitat Portuària”.

En esta línia, el president de l’APV ha indicat que “Valenciaport 2030 zero emissions és un pla ambiciós de caràcter estratègic, amb objectius i mesures concrets destinades i aplicades a mesura dels diferents actors que operen dins del Port: Transport terrestre, Terminals, Serveis tècnic-nàutics, Transport Marítim, etc…”. Martínez ha apuntat que “el port de València està obert a col·laborar en totes aquelles iniciatives que contribuïsquen a avançar cap a la descarbonització total de la nostra economia, per això participa en iniciatives de futur amb el nostre entorn més pròxim, com l’Estratègia Valenciana de l’Hidrogen Verd, liderada per la Generalitat Valenciana, o el programa H2_VLC, impulsat per l’Ajuntament de València i la Universitat Politècnica per a potenciar l’ús de l’Hidrogen verd en el transport i la logística”.

 

Finalment, el president de l’APV ha subratllat que “els ports som una mica més que comerç i ocupació, som cultura, prosperitat i tenim la responsabilitat de ser sostenibles no sols econòmicament sinó social i ambientalment”.

 

Presentació Net-Xero MAR

El Port de València ha acollit la presentació de l’Aliança Net-Zero MAR, una plataforma col·laborativa, sense ànim de lucre, que pretén impulsar la descarbonització i l’electrificació del sector marítim a Espanya i que estarà a la disposició de tots els agents, empreses i institucions que vulguen unir esforços per a reduir les emissions contaminants generades per les infraestructures i el transport marítim.

 

A l’acte han assistit el president de Ports de l’Estat, Francisco Toledo; el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España; la consellera delegada d’Iberdrola España, Ángeles Santamaría, així com el president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, i representants de la resta d’entitats impulsores de la iniciativa.

L’Aliança Net-Zero MAR, impulsada per Iberdrola al costat de més de 20 empreses i organismes, i que compta amb el suport de Ports de l’Estat, naix amb la intenció de posicionar a la indústria marítima espanyola com a líder en l’electrificació de ports i en la descarbonització del transport marítim, així com establir un full de ruta comú, convertint-la en pionera a Europa, per a aconseguir este objectiu.

Per a això, esta plataforma servirà per a facilitar el desenvolupament d’iniciatives industrials de descarbonització, fomentar un context d’innovació i digitalització en tot el sector, impulsar la regulació que permeta l’adopció de noves tecnologies i combustibles alternatius, posar-se a la disposició de l’administració pública per a l’adopció de mesures orientades a aconseguir els objectius nacionals, europeus i globals de descarbonització i electrificació, i traslladar a l’esfera europea els casos d’èxit a Espanya.

El transport marítim internacional, que s’encarrega d’entre el 80 i el 90% del comerç mundial, és responsable de prop del 3% de les emissions globals de gasos d’efecte d’hivernacle. Per a frenar les emissions causades per esta activitat, l’Organització Marítima Internacional ha marcat l’ambiciós objectiu de reduir les emissions del transport marítim en almenys un 50% per a 2050, per la qual cosa s’haurà d’actuar en la reducció de les emissions en totes les activitats relatives als ports i en l’ús de combustibles alternatius baixos o lliures d’emissions en el transport.

Per aconseguir este objectiu i fer possible la transició a la descarbonització total del sector, serà necessària una estreta col·laboració i una acció col·lectiva deliberada entre actors de tota la cadena de valor; entre altres, la indústria marítima, el sector energètic, el sector financer i els governs, així com les organitzacions intergovernamentals.

Primers membres de l’Aliança

L’Aliança Net-Zero MAR serà referència en la descarbonització del sector i ha sigut concebuda per a donar cabuda al major nombre d’entitats i estar oberta a qualsevol que estiga alineat amb els seus objectius.

Entre els membres que fins hui s’han adherit a la iniciativa i que han contribuït al seu impuls estan: Autoritat Portuària de València (Valenciaport), Baleària, Bound4Blue, Fundació Valenciaport, Grup Gimeno, Grup Junquera, Iberdrola, Ingeteam, Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), MAN Energy Solutions España, MSC Terminal (Mediterranean Shipping Cruises), Navantia, Ormazabal (Velatia), PortCastelló, Port d’Alacant, Port Banús, PYMAR, Seaplace, Roca Castelló Consignacions, Tecnalia, Tubacex, Universitat Politècnica de València i continua oberta al fet que se sumen a ella diferents empreses i entitats que permeten posicionar a la indústria marítima espanyola com a tractora en l’electrificació de ports i la descarbonització del transport per mar.