El president de l’Autoritat Portuària de València (APV) assegura que “treballem en un món portuari més digital, innovador, responsable, resilient i neutre en carboni per a aconseguir un desenvolupament més sostenible i inclusiu”

Destaca el compromís de Valenciaport 2030, zero emissions amb projectes com l’ús de l’hidrogen en maquinària portuària o l’electrificació de les terminals

El responsable de Valenciaport ha participat en la Setmana de la Gestió Portuària que ha organitzat la Conferència de les Nacionals Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) a Las Palmas

València, 13 de maig de 2022.- El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha explicat que els ports s’enfronten a una nova normalitat centrada en “un món portuari més digital, innovador, responsable, resilient i neutre en carboni per aconseguir un desenvolupament més sostenible i inclusiu, sent actors actius en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”. El president de l’APV ha participat en la clausura de la Setmana de la Gestió Portuària organitzada per la Conferència de les Nacionals Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) que s’emmarca en el projecte Train For Trade, en un acte on ha estat acompanyat pel president de l’Autoritat Portuària de Gijón, Laureno Lourido, el director de l’Autoritat Portuària de Las Palmas, Francisco Trujillo, i la directora de Tecnologia i Logística de la UNCTAD, Shamika Sirimanne.

“Des de Valenciaport -ha continuat Martínez- estem impulsant estratègies que tenen en compte tots aquests canvis, potenciant aspectes com la seguretat, la qualitat de vida i la sostenibilitat i, vetlant pel normal desenvolupament de l’activitat portuària com a element dinamitzador del creixement econòmic, generador d’ocupacions de qualitat i fomentant que els entorns portuaris es convertisquen en pols d’innovació. També hem de prioritzar models de gestió que permeten als ports conviure en perfecte equilibri i harmonia amb el seu entorn, a escala local i global”.

En aquesta línia, Martínez ha indicat que “la urgència mediambiental de reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, unida a les ambicioses exigències establides per l’Organització Marítima Internacional per a la descarbonització del transport per mar, han motivat una sensibilitat especial del sector cap a la transició energètica. De fet, el sector marítim-portuari està fent un gran esforç per a millorar les condicions ambientals dels ports, posant el focus en les polítiques de descarbonització del transport marítim”. Segons l’Informe de l’Organització Europea de Ports Marítims, el 66% de les autoritats portuàries consideren que la sostenibilitat és el número 1 dins de les seues prioritats de gestió.

Per al president de Valenciaport, “les Autoritats Portuàries han d’incrementar els esforços inversors en infraestructures per a mitigar els efectes del canvi climàtic i reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, anticipant-se als objectius del 2050 del Pacte Verd Europeu, com Valenciaport amb el seu compromís 2030 zero emissions”. Durant la seua intervenció, Martínez ha assenyalat que els ports s’han de moure en tres direccions, “el desplaçament de la demanda de combustibles en la generació de l’energia de fòssils a renovables; la reducció dels residus i l’augment del reciclatge i la reutilització; i canvis en el bunkering convencional de fuel a alternatives neutres en emissions de CO₂”.

El responsable de Valenciaport ha assegurat que “aquests reptes només poden aconseguir-se si totes les parts implicades, tant agents privats com institucions nacionals i internacionals, treballem conjuntament en una mateixa direcció”. Així, Martínez ha fet referència al paquet legislatiu ‘Fit for 55’ de la Unió Europea que té l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica per a 2050. “És important establir criteris únics consensuats globalment en els requeriments ambientals. Fit for 55 només implica els ports europeus el que no cobriria el problema globalment, ja que existiria una penalització comercial en favor de ports externs a l’espai UE, no resolent el problema de fons que és la reducció de les emissions.

Col·laboració amb tots els agents

El president de l’APV, que també ha format part de la taula redona d’aquest Fòrum Descarbonització i Transició Energètica, ha explicat que la comunitat portuària de València “porta més de 20 anys treballant per a disminuir l’impacte ambiental i complir l’objectiu de zero emissions”. Martinez ha assenyalat que els dos pilars principals per a donar suport a aquesta estratègia són “l’electrificació i l’hidrogen”. En el cas de l’hidrogen, l’APV participa en el projecte H2Ports finançat per la UE, que contempla dos casos d’utilització d’hidrogen en maquinària portuària en una terminal de contenidors i de càrrega rodada i una hidrogeneradora per al seu subministrament en el port de València, que està prevista la seua posada en marxa aquest estiu. En matèria d’electrificació, el Port de València està executant la nova subestació elèctrica per a aconseguir l’eliminació d’emissions i sorolls procedents dels vaixells durant la seua estada en el recinte.

L’APV està secundant l’Ajuntament de València en la seua candidatura per a una de les 100 Climate-Neutral and Smart cities, incorporant al port en l’estratègia de descarbonització de la ciutat, així com la participació a València MISSIONS 2030, un sistema de governança i innovació per a tractar de millorar la vida de la ciutat i de la gent que viu en ella. En aquesta línia, Valenciaport també forma part de Programa H2VLC – València Vall d’Hidrogen Verd – amb l’Ajuntament de València, la Fundació Valenciaport, la Universitat Politècnica de València i la Generalitat Valenciana per a impulsar l’hidrogen verd en el sector del transport i la logística en l’àrea metropolitana i el port.

TRAINFORTRADE de la UNCTAD

El Programa de Gestió Portuària/TRAINFORTRADE de la UNCTAD fa costat a les comunitats portuàries dels països en desenvolupament perquè realitzen una gestió portuària més eficient i competitiva a través de les seues tres xarxes lingüístiques (anglés, francés i espanyol) amb Ports Partners i membres d’Àfrica, Àsia, Europa, Amèrica Llatina i el Carib des de fa 26 anys. La ‘Setmana de la Gestió Portuària’ és la primera Conferència d’alt nivell que s’organitza des que va començar la pandèmia de COVID-19.
La rellevància internacional d’aquesta trobada sobre gestió portuària s’evidencia per l’amplitud geogràfica en la ubicació dels ports dels seus participants. Prop d’un centenar de directius de diferents ports de 24 països d’Àfrica, Àsia, Europa, Amèrica Llatina i el Carib.