L’ampliació Nord permetrà duplicar l’ocupació que genera el Port fins a aconseguir els 80.000 llocs de treball a 2030

La inversió públic-privada de 1.400 milions d’euros de la terminal Nord supera a les inversions executades en 2017 per la Generalitat i les compromeses pel Govern central en 2019 per a la Comunitat Valenciana

El president de l’APV assegura que amb l’ampliació Nord “València tindrà la terminal més moderna, eficient, generadora d’ocupació qualificada i respectuosa amb el medi ambient”

València, 29 de juny de 2020.-“La nova terminal de contenidors que se situarà en l’ampliació Nord duplicarà l’activitat econòmica del Port de València, generant fins a 80.000 ocupacions (el doble que en l’actualitat) i un valor afegit brut pròxim als 6.000 milions d’euros (tres vegades més que en l’actualitat)”, ha assegurat Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València (APV), qui ha posat en valor la importància de l’ampliació Nord “per al conjunt de l’activitat econòmica de la Comunitat Valenciana i d’Espanya”.

Aurelio Martínez ha participat en el cicle de trobades digitals que organitza la Fundació Scito i la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana on ha explicat l’ampliació Nord inaugurada en 2012, en una sessió que ha comptat amb el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, el president de Ports de l’Estat, Francisco Toledo, i l’alcalde de València, Joan Ribo.

Durant la seua intervenció, Aurelio Martínez ha indicat que en 2030 amb la terminal operant “s’hauran creat més de 44.000 nous llocs de treball, duplicant la xifra actual d’ocupacions, -entre directes, indirectes i induïts- que actualment genera el Port, duplicant fins als 80.000 les ocupacions”. A més, el president de l’PV ha destacat la importància de la terminal Nord que permetrà generar al Port de València prop de 6.000 milions de Valor Afegit Brut, afermant la seua posició com un dels motors de la generació de riquesa de la Comunitat Valenciana.

L’ampliació Nord del Port de València compta amb una inversió públic-privada de 1.400 milions, un volum d’inversió que supera a l’executada en 2017 per la Generalitat Valenciana, que va ser pròxima als 800 milions, o a la inversió compromesa pels Pressupostos Generals d’Estat de 2019 per a la Comunitat Valenciana que ascendia als 1.200 milions d’euros. “Estes xifres posen en valor el volum significatiu d’inversió que suposa la terminal Nord del Port de València”, ha assegurat el president de l’APV.

L’ampliació ja està feta

Durant la trobada digital, el president de l’APV ha citat sis raons que fan necessària l’ampliació Nord: “El comerç internacional continuarà creixent; el Port de València ja està al 73% de la seua capacitat màxima; volem continuar sent un port hub, no perdre trànsits i complir amb els objectius i compromisos enfront de la societat; hi ha inversors que volen apostar per nosaltres; les inversions en estes infraestructures tenen uns terminis de maduració molt llargs; i perquè l’ampliació ja està feta”.

Així, Martínez ha explicat que “les obres dels dics d’abric de l’ampliació Nord ja estan concloses, una infraestructura clau de l’ampliació que podria tindre impacte ambiental i que per a la qual van exigir la corresponent DIA de 2017”. Estes obres es van realitzar entre juny de 2008 i abril de 2012 per un import total de 204 milions d’euros, dels quals 74 van ser finançats pels Fons de Cohesió Europeus. En esta línia, el president de l’APV ha apuntat que “no és necessària una nova DIA ja que les obres que es realitzaran són estrictament interiors, dins d’aigües portuàries, i no afecten a cap dels supòsits que estableix la Llei d’avaluació ambiental”.

Terminal eficient i sostenible

El president de l’APV va recordar que la nova terminal de TIL projectada en l’ampliació Nord serà la més avançada mediambientalment del món, ja que minimitzarà l’emissió de CO₂ mitjançant el subministrament elèctric als vaixells, contemplarà l’ús de fins a un 98% de maquinària elèctrica, l’origen de les energies serà en un 100% de fonts renovables, o la reducció d’un 98% de les emissions de CO2 actuals. Tal com ha indicat Aurelio Martínez, esta aposta de la nova terminal pel medi ambient està alineada amb el compromís amb la sostenibilitat de l’Autoritat Portuària de València.

Les principals característiques de TIL:

  • La capacitat projectada de la terminal és de:

1ªFase: 2.387.000 TEUs/any
2ªFase: 3.361.000 TEUs/any
3ªFase: 4.792.000 TEUs/any

  • Estructura del trànsit estimat: L’oferta compromet a un trànsit mínim de contenidors plens d’1.917.000 TEUs/any a partir del 4t any de l’inici de l’explotació
  • Terminal totalment electrificada
  • Intermodalitat ferroviària: Terminal amb 6 vies de 1.000 metres amb capacitat per a 305.000 TEUs/any

Creació d’ocupació estable, que contempla el manteniment de totes les ocupacions de la terminal actual i la incorporació de personal ad hoc necessari, i la contractació de personal portuari del Centre Portuari d’Ocupació.