El president de l’Autoritat Portuària de València ha recalcat que, amb les últimes modificacions, la tramitació d’una nova DIA és mes innecessària.

La nova terminal permetrà generar 15.000 lloc d’ocupació addicionals.

València, 27 de febrer de 2020.- El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, va participar ahir en un acte organitzat per l’agrupació del PSPV-PSOE del Marítim sota el títol “València, Port Global”. Durant la trobada, Aurelio Martínez ha explicat als integrants de l’agrupació la importància que tindrà per a la ciutat la nova terminal de contenidors que se situarà en l’ampliació nord del port de València.

Durant la trobada, Martínez va recalcar que és innecessària la tramitació d’una nova Declaració d’Impacte Ambiental per a aquest projecte i va recordar que l’APV ha acceptat introduir dues importants modificacions als dos aspectes de l’avantprojecte que han sustentat les al·legacions negatives. Estes modificacions, que han sigut acreditades per informes externs, avalen que es pot prescindir de la prolongació del dic d’abric -tal com ha ratificat l’informe encarregat a CEDEX- i que el dragatge actual -menys 18 metres- és suficient per a l’operativitat dels vaixells en la nova terminal.

Davant aquestes modificacions, el president de l’APV ha insistit que no és necessària una nova DIA ja que les obres que es realitzaran són estrictament interiors i no afecten a cap dels supòsits que estableix la Llei que obliguen a la seua tramitació. En concret, tal com va detallar Aurelio Martínez, “no hi ha un increment significatiu de les emissions a l’atmosfera, ni dels abocaments a llits públics o al litoral, no es produeix un augment significatiu de la generació de residus ni de la utilització de recursos naturals i tampoc es produeix una afecció a Espais Protegits Xarxa Natura 2000. Per això, tots els serveis jurídics avalen que la DIA de 2007 continua plenament vigent”.

Així mateix, Aurelio Martínez també ha incidit en els avantatges competitius que atorga per a les empreses disposar un port transoceànic com Valenciaport. Per a això, ha recordat que en 2019, el port de València va manipular 80 milions de tones i es va mantindre com el primer port d’Espanya i el cinqué d’Europa en trànsit de contenidors. “La nostra situació geoestratègica -ha afegit- ens genera uns avantatges competitius molt importants perquè en el nostre hinterland més pròxim alberguem el 55% del PIB d’Espanya i el 60% de les exportacions del país. Això ens permet generar unes economies d’escala molt importants que redunden en la competitivitat dels nostres serveis i, per tant, en la competitivitat de les empreses valencianes i espanyoles que ens utilitzen en les seues exportacions”.

Martínez també va defensar l’impacte econòmic de Valenciaport a la Comunitat Valenciana. Segons les dades de l’últim estudi elaborat per la Universitat Politècnica de València, Valenciaport genera 38.866 ocupacions, el 2,09% del total de llocs de treball de l’autonomia. Així mateix, l’informe sobre l’ampliació nord encarregat per la CEV i Propeller València evidencia que la inversió privada en la nova terminal -al voltant de 1.100 milions d’euros- permetrà generar al voltant de 15.000 llocs de treball addicionals.

Igualment, el president de l’APV va recordar que la nova terminal projectada en l’ampliació nord serà la més avançada mediambientalment del món, ja que minimitzarà l’emissió de CO₂ mitjançant el subministrament elèctric als vaixells i a través de l’ús de fins a un 98% de maquinària elèctrica. Tal com va indicar Aurelio Martínez, esta aposta de la nova terminal pel medi ambient està alineada amb el compromís amb la sostenibilitat de l’Autoritat Portuària de València. “Un compromís -ha explicat el president de l’APV- que ha portat a Valenciaport a ser triat per la Unió Europea com a seu del Superlab Ports del projecte Climate-Kic, un laboratori sobre canvi climàtic en els entorns portuaris”.