El president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, ha intervingut en la Comissió de Peticions del Parlament Europeu per a explicar el compliment de la legislació ambiental del projecte

La nova terminal de contenidors no incorre en cap infracció de la Llei d’Avaluació Ambiental

València, 01 de setembre de 2021.- El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha defensat hui davant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu el compliment del marc legislatiu nacional i europeu en matèria mediambiental del projecte per al desenvolupament de la terminal de contenidors en l’ampliació Nord del Port de València.

En la mateixa línia que ha exposat en anteriors ocasions davant col·lectius empresarials, acadèmics i socials de València, el president ha analitzat l’evolució del projecte des que es va iniciar en 2006 i les implicacions que la modificació d’este – sempre en aigües interiors del port – va poder tindre en matèria mediambiental. “Els tècnics de l’Autoritat Portuària han estudiat si la modificació del projecte original, plantejada per a adaptar-se als canvis ocorreguts en el sector marítim, podria suposar alguna infracció en els apartats de l’article 7 de la Llei d’Avaluació Ambiental que requerira nova Declaració d’Impacte Ambiental (DIA), arribant a la conclusió que la DIA de 2007 es troba vigent i no és necessària una nova avaluació, tal com va ratificar posteriorment Ports de l’Estat”, explica el president de Valenciaport.

Aurelio Martínez – en una intervenció telemàtica des de la seu de l’APV, a València, que ha durat entorn de 5 min- ha aclarit que el projecte tampoc incorre en els supòsits de l’article 7.2. c) de la Llei, referits als projectes que compten amb una DIA en vigor, i entre els quals es contemplen l’increment significatiu d’emissions a la atmosfera, d’abocaments als llits públics o al litoral, de generació de residus i d’utilització de recursos naturals, o l’afecció a Espais Protegits de la Xarxa Natura 2000 o al patrimoni cultural. “Amb el compliment d’estos supòsits no és necessari procedir a una declaració ambiental simplificada de la modificació del projecte. Com és lògic, l’APV està incorporant totes les observacions en matèria tècnic-ambiental que acrediten el compliment normatiu”, va concloure Martínez.

En este sentit, entre 2008 i 2017 s’han realitzat informes trimestrals dins del Pla de Vigilància aprovat en la DIA. Uns informes (10.000 folis) que s’han estat remetent a Costas i al Ministeri de Medi Ambient, sense que s’haja realitzat cap objecció o puntualització sobre estos.

L’APV va encarregar la realització d’estos informes a la Càtedra de Ports i Costas de la Universitat Politècnica de València (UPV) i els seus treballs van emetre les següents conclusions:

  1. La platja Nord del Port de València està evolucionant com era d’esperar amb la presència de les obres d’abric; la platja bascula cap al port amb avanços en el Cabanyal; l’efecte de les obres es fa patent des d’abril de 2009, però no s’observen efectes no esperats ni que puguen significar un risc per a l’estabilitat de les platges al nord del Port de València.
  1. Les platges al Sud no indiquen cap efecte degut a les obres d’ampliació, per tant, no hi ha conseqüències sobre les platges al sud del Port de València que signifiquen un risc per a l’evolució que experimenta des d’anys anteriors a l’inici i finalització de les obres d’ampliació.

Aurelio Martínez també ha recordat en la seua intervenció telemàtica que l’ampliació nord del Port de València, conclosa i inaugurada a l’abril de 2012, va obtindre un finançament de fons europeus de 74 milions d’euros, la qual cosa evidencia que el projecte és rellevància estratègica, no sols per a la Comunitat Valenciana i Espanya, sinó també per a la Unió Europea.

Sostenibilitat i ús de la nova terminal

La terminal de contenidors projectada per a les aigües interiors de l’ampliació nord del Port de València és un clar exemple d’infraestructura que compatibilitza sostenibilitat i creixement. D’una banda, la nova terminal serà la més avançada mediambientalment del món i, d’altra banda, contribuirà a generar ocupació i riquesa a la Comunitat Valenciana i Espanya. Esta infraestructura reforçarà la posició de Valenciaport al Mediterrani i la seua labor d’empresa tractor al servei de l’activitat econòmica espanyola.

“En matèria mediambiental – va explicar Martínez – la nova terminal de contenidors serà un espai sense fums, ja que minimitzarà l’emissió de CO₂ mitjançant el subministrament elèctric a grues i màquines de pati, i a vaixells portacontenidors. En el projecte presentat per TIL/*MSC a Valenciaport es contempla l’electrificació del 98% dels components motrius i instal·lacions de la terminal; i a més, l’electricitat procedirà en un 100% de fonts renovables, la qual cosa al seu torn implicarà una reducció del 98% en les emissions de CO₂”.

En esta línia, l’elevada automatització dels equips i operacions, l’ús de sistemes avançats de predicció de trànsits, el disseny dels edificis amb criteris d’eficiència energètica, i el sistema d’il·luminació externa amb lluminàries tipus LED permetran minimitzar el consum energètic. Un projecte que s’emmarca en l’objectiu de «Valenciaport 2030, Zero Emissions» que se sustenta en accions que passen per l’aposta decidida i ferma per la implementació d’energies renovables amb inversions en energia eòlica i fotovoltaica, la construcció d’una nova subestació elèctrica que permeta la connexió a la xarxa dels vaixells atracats en port, la implantació de projectes amb hidrogen en instal·lacions i maquinàries portuàries o els plans per al proveïment de GNL a vaixells.