L’Autoritat Portuària de València (APV) invertirà 240 milions d’euros en els ports de València i Sagunt per a fer del ferrocarril el transport del futur.

En els nou primers mesos de l’any, Valenciaport ha gestionat 2.251.193 tones de mercaderies a través de trànsit ferroviari, un 18,38% més que en el mateix període de l’any anterior.

Aurelio Martínez ha participat en la presentació de la campanya “Mercaderies al tren” que s’ha realitzat en la plaça de l’Ajuntament de València.

Martínez: “La nostra aposta és clara i això ens permet que siguem el primer port en relacions comercials via ferroviària amb Madrid, i consolidar-nos com a port líder a Espanya”.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha destacat l’aposta que està fent Valenciaport pel ferrocarril amb una inversió per als pròxims anys de 240 milions d’euros amb l’objectiu de fer del tren el transport del futur i un aliat perfecte del marítim. “Estem apropant el ferrocarril a les empreses perquè els contenidors viatgen per este mitjà de transport. La nostra aposta és clara i això ens permet que siguem el primer port en relacions comercials via ferroviària amb Madrid, tindre més volum de transport i consolidar-nos com a port líder a Espanya”.

Martínez ha participat en la presentació de la campanya “Mercaderies al tren” que s’ha celebrat aquest matí en la plaça de l’Ajuntament de València. “Esta iniciativa és un element de conscienciació perquè la ciutadania veja l’aposta que està fent Valenciaport per a connectar tot el nostre hinterland a través del ferrocarril amb els recintes portuaris de València i Sagunt”.

Aurelio Martínez ha assenyalat que “el ferrocarril és més sostenible mediambientalment, descongestiona les carreteres, i és eficient per al transport de mercaderies en distàncies concretes com a partir de 300 quilòmetres. El ferrocarril és fonamental, la major part de països europeus tenen taxes de transport de mercaderies per tren per damunt del 20% i a Espanya estem en el 4,5%. Tenim molt recorregut per a millorar i ací Valenciaport serà un aliat per a fomentar aquesta interconnectivitat. Cal apostar pel ferrocarril per a revertir aquesta situació i augmentar el transport de mercaderies per tren”.

En esta línia s’ha mostrat l’Eurodiputada, Inmaculada Rodríguez Piñero, qui ha assegurat que “hem d’aconseguir que les mercaderies pugen al tren. Als Estats Units el transport de productes per tren representa el 33% del total, a la Unió Europea el 18% i a Espanya estem per damunt del 4%. No podem complir amb els objectius del Pacte Verd si el transport de les mercaderies no es realitza en el mitjà més eficient i net”.

Valenciaport, amb el ferrocarril

“Estem invertint en infraestructures internes per a adequar els ports de Sagunt i València a la xarxa ferroviària i les connexions a nivell nacional, o millorant la línia València-Terol-Saragossa”, ha explicat Aurelio Martínez.
En concret, per a afavorir l’accessibilitat ferroviària al Port de València estan previstes actuacions superiors als 125,5 milions d’euros per a obres com la remodelació de la platja de vies del moll Príncep Felip, la reforma de la xarxa ferroviària entre els molls de Ponent i Costa o l’accés ferroviari a la terminal. En el cas de Sagunt, destinarem 97,6 milions d’euros per a millorar la xarxa interior i l’accés al recinte portuari. A més, estem donant suport a les dotacions i la línia entre Sagunt-Terol-Saragossa amb l’execució d’apartaderos i, altres iniciatives, com l’Estació Intermodal de Vicálvaro o l’autopista ferroviària que unisca el port de València amb Madrid.

Segons les dades del Butlletí Estadístic de l’APV, entre gener i setembre s’han mobilitzat un total de 2.251.193 tones de mercaderies per trànsit ferroviari, la qual cosa suposa un 18,38% més que en el mateix període de 2020. Així mateix, el número de TEUs (contenidor estàndard de 20 peus) gestionats per ferrocarril han sigut de 164.059, un 12% més.

Recentment, Valenciaport ha signat un conveni amb ADIF i l’empresa Tramesa, per a la primera autopista ferroviària en ample ibèric que unirà València i Madrid, una infraestructura que portarà vagons especials que permetrà que una grua reculla la plataforma del camió, l’eleve i la col·loque en un vagó adaptat als camions. De fet, el compromís del Port de València amb el ferrocarril ja propícia que 160.000 contenidors deixen d’utilitzar de la carretera per a ser transportats per ferrocarril a Madrid, que representa el 80% d’este trànsit.

Una campanya amb grans suports

La posada en marxa de “Mercaderies al tren” ha tingut un gran acolliment per part de companyies i institucions que veuen en aquest mitjà la solució per a descarbonizar el transport. En línia amb els seus compromisos mediambientals, han volgut fer realitat una proposta molt necessària, la de cuidar l’entorn en el qual exerceixen la seua activitat, dissenyar una cadena de subministrament intermodal neutra en emissions i fer una crida a la societat perquè siga part del canvi.

Esta campanya ha sigut impulsada per la companyia ferroviària DB Càrrec i a Espanya compta com a patrocinadors amb la seua filial Transfesa Logistics a més de Ermewa, Medway, Port de València, Renfe Mercaderies i Stadler. Col·laboren també en la mateixa Adif, l’Ajuntament de València, AM Fresh Group, el Parlament Europeu, la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Generalitat Valenciana, Logitren, VTG i Tob Sine.

En l’acte, també han estat presents, l’Eurodiputada, Inmaculada Rodríguez-Piñeiro, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, la Vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, o el comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira, entre altres.

Mercaderies al tren: Una proposta plena d’avantatges

“Mercaderies al tren” arranca en el context del “Any Europeu del Ferrocarril”. Esta commemoració posa en relleu el pes que se li atorgarà per a aconseguir convertir-se en el primer continent climàticament neutre l’any 2050. Precisament, el Pacte Verd Europeu vol reduir en un 90% les emissions associades al transport. Per esta raó, s’aposta pel mitjà més sostenible, que representa només el 0,4% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle de la Unió, té 12 vegades menys costos externs per a la societat que la carretera i consumeix 6 vegades menys energia. És competitiu en temps, assegurança i molt eficient per a cobrir el subministrament de qualsevol article, producte o material en tales i llargues distàncies.

Més informació de la campanya: www.mercanciasaltren.com