L’APV presentarà a Conselleria un projecte per a la instal·lació d’una planta eòlica que aconseguiria una producció anual de 27.000 Mwh i que permetria aconseguir l’equilibri energètic en 2025.

València, 21 de març de 2019.- El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha exposat hui pel matí les iniciatives en matèria mediambiental en les quals treballa Valenciaport, emmarcades en el canvi de model energètic marcat per la Unió Europea per a 2050 i que contempla la descarbonització i l’aposta per les energies renovables.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Durant un desdejuni amb mitjans Aurelio Martínez, al costat del Cap de Seguretat, Medi Ambient i Instal·lacions, Federico Torres; i del responsable de Medi Ambient, Santiago López ha subratllat que des de l’APV “s’està treballant per a traslladar l’èxit aconseguit en trànsit de contenidors en iniciatives mediambientals”. En este sentit, Martínez ha destacat el premi internacional “GREEN4SEA” que se li va atorgar a Valenciaport la setmana passada per la seua aposta per l’ús de l’hidrogen en les seues terminals: “Encara que el premi és una mostra que estem en el bon camí el que realment s’ha premiat ha sigut una trajectòria de més de 20 anys treballant en matèria mediambiental”.

Aurelio Martínez ha recordat que en les últimes dues dècades l’APV ha participat (al costat d’empreses de la Comunitat Portuària valenciana i d’altres recintes portuaris) en projectes en matèria de sostenibilitat que han suposat una inversió de més de 200 milions d’euros. Entre algunes iniciatives desenvolupades pel port està la gestió de residus; el control de la qualitat de l’aire a través d’una estació de mesura permanent; els controls de qualitat de l’aigua i sediments; controls d’emissions acústiques per mitjans de sonòmetres, així com les iniciatives en eficiència energètica per a la reducció de consums (llum i aigua) en tots els aspectes de l’operativa portuària en cooperació amb els agents que conformen la comunitat portuària. Gràcies a estes mesures, Valenciaport ha obtingut les certificacions més exigents en matèria mediambiental com l’ISO 14.001 o el reglament Emas III europeu sent, a més, el primer port europeu a aconseguir-ho. Aquestes iniciatives han permés a Valenciaport una reducció de l’11,5% en intensitat energètica, passant del 1.97% d’energia consumida per unitat de mercaderia l’any 2000 a un nivell de 0,947 durant l’any passat.

El repte de Valenciaport davant al canvi climàtic 

Durant la seua compareixença, Aurelio Martínez ha destacat que el “gran repte” al qual s’enfronta Valenciaport en aquests moments està relacionat amb el canvi climàtic i amb la descarbonització: “volem avançar-nos als calendaris europeus per a aconseguir com més prompte millor la nostra autosuficiència energètica. Ho farem amb inversions en energies de l’hidrogen, fotovoltaiques i eòliques i accelerarem els nostres plans per a proveïment de GNL a bucs. A més, construirem una subestació elèctrica que ens permetrà parar els motors dels vaixells quan estiguen preparats per a connectar-se a la xarxa una vegada hagen atracat en el port; mesures totes elles que redundaran positivament en el benestar general dels valencians, especialment dels barris més pròxims a l’activitat portuària”.

Quant a les iniciatives previstes per Valenciaport en matèria de descarbonització, Aurelio Martínez ha assenyalat que des de la *APV “s’està avançant en la progressiva substitució de combustibles fòssils convencionals per uns altres més nets com són el Gas Natural Liquat (GNL) o l’hidrogen”. Quant al GNL, l’APV, que des de 2014 treballa per a implantar aquesta tecnologia el GNL de manera efectiva en els seus ports, ja subministra este combustible als bucs de Baleària i té previst instal·lar una “gasinera” fixa en el port de València. Així mateix, projectes com l’H2PORTS han permés demostrar la viabilitat de l’ús de l’hidrogen en instal·lacions portuàries, concretament en les terminals de contenidors d’MSC i Grimaldi del port de València.

Aurelio Martínez ha exposat el pla previst per l’APV en la seua lluita contra el canvi climàtic a través de mesures com l’electrificació de terminals (que suposarà la substitució de maquinària propulsada per combustibles fòssils per maquinària elèctrica) tal com ja es contempla en els plecs de l’ampliació nord; la connexió elèctrica dels bucs durant la seua estada en el port; el pla de millores en les terminals per a la reducció de consum energètic. L’APV contempla la instal·lació d’una subestació elèctrica que comptarà amb una potència de fins a 40MW en el seu projecte total; encara que es farà en dues etapes de 20MW cadascuna (per a poder donar servei com més prompte millor, però també per a poder-se acoblar a les necessitats futures que es puguen plantejar) i suposarà una inversió inicial de 8 milions d’euros. La licitació està prevista per a l’últim trimestre de 2019.

Aposta per l’energia eòlica i fotovoltaica

Aurelio Martínez ha destacat a més que l’APV té previst presentar a Conselleria un projecte per a la instal·lació d’una planta eòlica que generaria en una primera fase entre 12 i 16 MV. Amb un cost estimat de 13 i 18 milions d’euros, la instal·lació tindria una producció anual de 27.000 MWh en la seua primera fase i podria aconseguir els 24MW el que, en paraules del president de *Valenciaport: “suposaria cobrir les necessitats futures del port i s’aconseguiria l’equilibri energètic en 2025, anticipant-se a les exigències europees”.

L’APV ja quanta amb llicència per a la construcció d’un aereogenerador i està remenant opcions per a alçar 3, 5 o 7 molins. El projecte final dependrà de les possibilitats d’incloure el port de València en el Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana i de les converses que es desenvolupen amb la Generalitat per a adaptar els requeriments europeus d’autosuficiència energètica amb la necessitat de potència que requeriran les instal·lacions portuàries valencianes, en un futur.

En el cas de l’energia solar fotovoltaica, Aurelio Martínez ha recordat que l’APV té previst licitar una instal·lació de prop de 800 KWH d’energia solar en el port de València amb un cost estimat de prop de 600.000 euros.

Els plans energètics inclouen també els ports de Sagunt i de Gandia; encara que en aquests dos recintes les exigències – hui dia – no exigeixen el volum d’inversions que reclama la dàrsena de València.