Humor, enginy i actualitat a través de 200 vinyetes que fan un recorregut de l’obra de l’humorista gràfic Antonio Fraguas, Forges, per a conéixer i descobrir a un dels mestres de l’humor i fer-nos reflexionar amb un somriure sobre temes que continuen marcant el dia a dia de la gent.

Organitzada per l’Autoritat Portuària de València, en col·laboració amb Institut Quevedo de les Arts de l’Humor de la Universitat d’Alcalá de Henares i el departament de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, encara es pot visitar fins el diumenge pròxim a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura.

L’exposició “El Port de Forges” entra en la seua recta final. Diumenge que ve 28 de març la mostra dedicada al mestre de l’humor gràfic Antonio Fraguas “Forges” clausurarà les seues portes a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós a Gandia, ciutat molt vinculada al dibuixant madrileny en la qual ha estiuejat durant molts anys.

L’exposició, organitzada per l’Autoritat Portuària de València (APV), en col·laboració amb l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor de la Universitat d’Alcalá de Henares, recull a manera de retrospectiva els canvis i transformacions econòmiques i socials viscuts a Espanya en els últims 50 anys a través dels personatges creats per l’humorista gràfic. La mostra “El Port de Forges” està estructurada en cinc blocs amb un total d’unes 200 vinyetes que recullen temes com la igualtat; la cultura; el medi ambient; aspectes socials i, finalment, la mar.

El regidor de cultura, Nahuel González, acompanyat de Juan García, representat de l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor, ha fet un balanç de l’exposició «El port de Forges», que es pot visitar fins al diumenge a la sala d’exposicions de la Casa de la Marquesa. La primera exposició després de la tercera onada de la pandèmia ha estat considerada un èxit, tant pel contingut i la qualitat, com per l’assistència, més de 1.800 persones en menys d’un mes, xifra que es superarà amb tota probabilitat, arribant a les 2.000 visites, si tenim en compte que encara està oberta tot el cap de setmana. Uns visitants que han emplenat el mural “Tens molt a dir” amb paraules unides als personatges emblemàtics com Basilio, Mariano i Concha, o Cosma i Blasa, entre altres.

“En un moment difícil per a la cultura, la ciutadania ha sabut valorar el nivell artístic de Forges i de la proposta de l’Autoritat Portuària de València a l’hora d’elegir una exposició d’este nivell per a Gandia, per això vull agrair a l’APV, a l’Instituto Quevedo de las Artes del Humor, a la família de Forges i a totes les persones que hi han treballat. Per a Gandia ha sigut un orgull que una mostra, que també té un contingut reivindicatiu i social a través de l’humor, haja estat present en la sala més important de la ciutat”, ha destacat el regidor de Cultura.

González també ha destacat l’assitència de col·legis com el Calderón del Grau amb visites guiades, línia en la que estan treballant des del departament de Cultura. “La mostra ha servit perquè les generacions futures valoren el que signifiquen les arts de l’humor, l’art gràfic i crític”.

Per la seua banda, García ha recordat la importància per a l’institut i la família que la mostra estiga en Gandia, pels vincles familiars amb la ciutat i la platja. “Mostra també l’esperit ‘forjiano’ que durant més de 50 anys va desenvolupar al llarg de la seua trajectòria en moltíssims mitjans; el material  es pot veure en la mostra i en el diari El País fins a finals de mes. Abordant temes clau per a ell: el medi ambient, la igualtat i temes socials en general, el seu gran referent vinculat a la cultura i l’humor. Tot i el moment, cal apostar per la cultura segura i per això anime que la gent aprofite els dies que queden per a visitar l’exposició”.

El Port de Forges ha visitat ja València, Sagunt i Gandia, un compromís de l’APV amb la ciutadania i la cultura que continuarà en els pròxims anys com a objectiu fonamental del port amb les ciutats.