L’adjudicació de les obres del moll de contenidors en l’ampliació nord del Port de València, així com la selecció de l’oferta del concurs públic per a la gestió de les instal·lacions nàutic-esportives de la zona nord del Port de València han sigut els dos assumptes tractats en la reunió de hui.
El Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV) s’ha reunit este matí en sessió extraordinària mixta (presencial i telemàtica) per a tractar dos assumptes:
- L’adjudicació del contracte per a l’execució de les obres del moll de contenidors en l’ampliació nord del Port de València.
- La selecció de l’oferta del concurs públic per a la gestió de les instal·lacions nàutic-esportives de la zona nord del port de València (en La Marina).
En el primer punt, el Consell d’Administració ha resolt adjudicar les obres de la Terminal Nord al compromís d’UTE format per Acciona Construcció, S.A. – Jan de Nul NV – Grup Bertolín, S.A.O., en la seua oferta variant.
La nova terminal de contenidors del Port de València serà una infraestructura que conjuminarà tecnologia, ecoeficiència, intermodalitat i sostenibilitat, oferint un òptim servei i mantenint el caràcter interoceànic que garanteix la connectivitat amb els mercats dels cinc continents. A més, serà una infraestructura que generarà una ocupació i dinamitzarà l’activitat econòmica de la seua hinterland, i reforçarà l’estatus dels ports espanyols com a referents europeus en l’arc Mediterrani, permetent al teixit empresarial mantindre la seua competitivitat en aquest món global.
Esta infraestructura, que se situarà en aigües abrigades de l’ampliació nord les obres del qual van finalitzar en 2012, tindrà una superfície d’unes 137 hectàrees i 1.970 metres de línia d’atracada, amb una capacitat per a albergar fins a cinc milions de contenidors. La terminal comptarà amb disseny, tecnologies i equipament d’última generació, amb una instal·lació totalment electrificada, que permetrà atendre els grans vaixells portacontenidors en servei, amb elevats rendiments tant en les operacions marítimes com terrestres.
En el segon assumpte, el relatiu al ‘Concurs públic d’adequació i explotació en règim de concessió administrativa de les instal·lacions nàutic-esportives de la zona nord del Port de València’, el Consell d’Administració de la APV ha proposat atorgar al compromís d’UTE Serveis Marítims Port Eivissa, S.L. i OCIBAR, S. a. la concessió administrativa per a l’Adequació i Explotació de les instal·lacions nàutic-esportives de la zona nord del Port de València (en La Marina), en els terrenys i aigües definits en la Condició 3a del Plec de condicions Generals i Particulars i de conformitat amb el Projecte Bàsic presentat en la seua oferta.
Prèviament a la concessió, l’empresa sotmetrà la seua proposta al tràmit d’informació pública i d’informes oficials, conforme al que es disposa en l’apartat 6 de l’article 86 del Text Refós de la Llei de Ports de l’Estat i de la Marina Mercant.
Amb la decisió de hui del Consell d’Administració de l’APV es dissipa la incertesa sobre la continuïtat d’una de les activitats fonamentals del Consorci València 2007, evitant-se així qualsevol perjudici als usuaris actuals de les instal·lacions, i es fan els primers passos per a la posada en valor d’aquesta àrea d’usos nàutic-esportius de València, en perfecta harmonia amb l’entorn. Així mateix, es buida qualsevol dubte que poguera tindre la Comissió Europea i altres organismes comunitaris que estaven disposats a executar una sanció al Regne d’Espanya.
Característiques de la concessió:
- a) El termini de la concessió serà de 35 anys, ampliables amb fins a un màxim de dues pròrrogues successives de 8 i 7 anys, respectivament.
- b) Inversió: 84.820.348,93 €
- c) L’objecte de la concessió és l’adequació i explotació de les instal·lacions nàutic-esportives de la zona nord del Port de València i inclou la prestació dels següents serveis:
- Gestió dels llocs d’amarrament.
- Servei de control marítim.
- Subministrament de carburants a embarcacions.
- Subministrament d’aigua, energia elèctrica, telefonia i transmissió de dades.
- Servei d’aparcament de vehicles.
- Recollida selectiva de fems i residus.
- Desenvolupament d’activitats de caràcter formatiu i educatiu i de suport a l’esport nàutic en el camp de la nàutica esportiva, com poden ser cursos de vela en les seues diferents variants.
- Organització d’esdeveniments i competicions esportives i activitats culturals.
- Serveis d’encallada i reparació d’embarcacions, especialment destinats a prestar un servei integral als usuaris de les instal·lacions.
- Serveis comercials com l’explotació de locals comercials, oci i/o restauració, o oficines.
L’ordenació dels amarraments proposada millorarà la productivitat i la competitivitat, i permetrà augmentar la presència d’embarcacions tant de gran eslora com de petita i mitjana eslora. Tot això sense deixar d’atendre embarcacions de caràcter social, amb la construcció d’una marina seca per a atendre més adequadament aquest tipus de vaixells més xicotets.
El projecte contempla 370 amarraments en la dàrsena interior (de 12 metres fins a 130 metres d’eslora) 74 amarraments en la dàrsena nord (de 24 metres a 115 metres d’eslora) i 227 amarraments en la dàrsena sud (des de 6 metres fins a 40 metres d’eslora).
En el varador del projecte, la capacitat de la maquinària d’hissada i avarada proposada abastarà embarcacions des de 10-15 metres d’eslora fins a 60 metres. A més, es disposarà d’una marina seca capaç d’albergar 228 embarcacions de fins a 8 metres.
Per a la part de terra es contemplen instal·lacions capaces d’acollir el teixit productiu, oficines – que ja existeix en la dàrsena interior – i espais dedicats a la formació nàutica, investigació, comercials i de restauració i oci.