València, 1 de juliol de 2019.- En l’Autoritat Portuària de València (APV) s’ha celebrat l’1 de juliol com el Dia Mundial de les Ajudes a la Navegació Marítima, sumant-se així a la trucada general llançada des de Ports de l’Estat per a dur a terme alguns gestos simbòlics que recordaren la importància de les senyalitzacions per a garantir la seguretat en els mars i oceans.

En el cas de l’APV, entre les 12.00 i 12:30h s’han encés els fars i s’ha convidat als periodistes a pujar al seu far més singular, el nou far de l’ampliació nord. Una ampliació que es va inaugurar el 23 d’abril de 2012, però que fins a la nit de Sant Joan de 2015 no va disposar del seu far definitiu.

Els periodistes valencians que han pogut assistir a la invitació de l’APV han pujat al far, que des d’una altura de 32 metres projecta les seues lluminàries fins a les 22 o 25 milles, mar endins. A peu de far han sigut atesos per José Bañó, expert en senyalitzacions marítimes del Port de València.

Reconeixements internacionals

El nou far del port de València ha rebut diversos reconeixements internacionals. Va ser finalista en els premis anuals organitzats per la IABSE, l’Associació Internacional de Ponts i Enginyeria Estructural; un guardó que se sumava al premi obtingut en 2016 en els JEC World Innovation Awards, les distincions més importants del món en l’àmbit dels materials compostos.

El far, dissenyat per l’arquitecte Ignacio Pascual, exdirector d’Infraestructures de l’Autoritat Portuària de València, és el primer del món construït íntegrament amb materials compostos com la fibra de carboni i la fibra de vidre, la qual cosa li confereix gran lleugeresa, amb només 3.000 quilos de pes. En este sentit, l’ús dels materials compostos garanteix una major resistència a l’exposició als ambients marins al no veure’s afectats per la corrosió, menors labors de manteniment i una reducció d’un 20% de les emissions de CO2 en el procés constructiu en requerir menor desplaçament de materials pesats.

La nova instal·lació disposa de tecnologia led, la qual cosa permet un abast de 25 milles nàutiques, amb un consum elèctric de 70 watts i una vida útil de 100.000 hores. Així mateix, és autosuficient en utilitzar energies renovables. En concret, el far incorpora deu panells solars orientats energèticament al sud i un aerogenerador d’eix vertical, la qual cosa contribueix a reduir significativament el seu consum energètic.