El director general de l’APV, Francesc Sánchez, ha explicat en EDEMles claus per a consolidar Valenciaport com a port estratègic del Mediterrani.

L’accessibilitat, el desenvolupament logístic, la intermodalitat, els ports secs, les infraestructures sostenibles o la digitalització són alguns dels factors fonamentals per a respondre a la demanda internacional i les necessitats de la seua àrea d’influència.

El alumnes del mòdul d’Operacions del EMBA amb especialitzaciò en Màrqueting, Finances i Digital Business d’EDEM han conegut de primera mà el funcionamient del Port de València.

La posició geogràfica, el desenvolupament del hinterland, l’adequació dels espais portuaris o la posada en marxa de serveis avançats que donen resposta a les necessitats de la comunitat portuària i logística són els factors claus de competitivitat portuària. Així ho ha explicat el director general de l’Autoritat Portuària de València (APV), Francesc Sánchez, en una jornada amb els alumnes del Executive Master of Business Adminisitration (EMBA) de l’Escola d’Empreses, Negocis i Managament EDEM, on ha realitzat un recorregut pel context actual del trànsit marítim i el paper dels ports en l’activitat econòmica.

“Valenciaport està realitzant una aposta decidida per a reforçar la seua posició de port estratègic del Mediterrani al servei del teixit import/export de la seua àrea d’influència i baula de la cadena logística per a continuar sent competitius en un mercat global que està aglutinant les operacions en ports hub”, ha indicat Francesc Sánchez. En este sentit, ha explicat que el creixement del comerç internacional està produint un procés de concentració de les grans navilieres, l’augment en la grandària dels vaixells, la reconfiguració de les xarxes marítimes, l’aposta per mitjans de transport més sostenibles i l’ús de combustibles alternatius als derivats del petroli o la millora de les infraestructures logístiques per a fer-les més operatives i respectuoses amb el medi ambient.

Així, durant la seua intervenció, el director general de l’APV ha assenyalat alguns dels factors claus de la competitivitat portuària en les quals està treballant Valenciaport per a consolidar el seu lideratge en la cadena logística al servei del teixit empresarial. Per a Francesc Sánchez, la posició geogràfica del Port de València amb desviaments mínims respecte a les grans rutes de navegació, les connexions del port amb el seu hinterland pròxim i remot o la complementarietat de serveis amb la integració de les instal·lacions portuàries amb estacions d’intercanvi de mercaderies o zones d’activitats logístiques són un valor de competitivitat. En esta línia, l’APV també està facilitant sòl portuari amb infraestructures adequades a les tendències del transport marítim i està desenvolupant iniciatives per a absorbir el creixement a llarg termini del comerç internacional. Una altra de les àrees de treball és la posada en marxa de serveis avançats a la comunitat portuària i logística (transformació digital, qualitat, integració de la informació, flexibilitat laboral,…) per a facilitar l’operativitat de les empreses import/export.

Unes actuacions que estan integrades en el principal repte per al comerç internacional: la sostenibilitat. Per això, tots aquests projectes estan sota el paraigua de l’objectiu Valenciaport 2030, zero emissions, que situaran als recintes gestionats per l’APV com a referents a compatibilitzar creixement amb la lluita contra el canvi climàtic.

Estratègia de hinterland

 El director general de l’APV també ha incidit en la necessitat d’augmentar la grandària i l’operativitat dels recintes portuaris per atendre les demandes d’un mercat global cada vegada més competitiu. Així, des de Valenciaport s’està apostant pel desenvolupament de la seua àrea d’influència amb polítiques comercials orientades a incrementar el volum de càrrega en el hinterland més pròxim i l’extensió a zones més llunyanes mitjançant infraestructures de comunicació intermodals. Per a això, l’APV està treballant en l’accessibilitat, el desenvolupament logístic, la intermodalitat, la creació de ports secs, l’execució d’estratègies de màrqueting que afavorisquen la labor de la comunitat portuària, la promoció de Valenciaport, la transparència en la informació i la posada en marxa de mecanismes que donen resposta a les necessitats i requeriments de les empreses que operen en Valenciaport.

En este sentit, l’APV està avançant amb projectes concrets com la nova terminal nord de contenidors que combina sostenibilitat i digitalització o el desenvolupament del ferrocarril en les instal·lacions portuàries i en la connexió amb el seu entorn. En esta intermodalitat ferrocarril-transport marítim, s’està donant suport a la millora de la línia València-Terol-Saragossa o actuant per a potenciar el corredor Madrid Centre (València-Madrid-Lisboa/Sines), el Corredor Mediterrani o el Corredor Cantàbric Mediterrani (València-Sagunt-Terol-Saragossa-Bilbao/Santander).

Visita a les instal·lacions

 Després de la presentació del director general de l’APV, els alumnes del EMBA especialització en Màrqueting, Finances o Digital Business d’EDEM, van realitzar un recorregut per les instal·lacions del Port de València on van conéixer de primera mà el funcionament diari de l’activitat portuària i els projectes que està duent a terme Valenciaport per a millorar el seu servei al teixit empresarial de la seua àrea d’influència.