• Women’s International Shipping & Trading Associaction (WISTA) agrupa a dones professionals del sector marítim i el transport i desenvolupa activitats de networking, formació, així com accions de conscienciació en matèria d’igualtat
  • La visita de la delegació de WISTA SPAIN, on també participaren estudiants del Master de Dret Marítim de la Universitat Catòlica de València, ha coincidit amb les commemoracions amb motiu del Dia de la Dona.
  • Les dones representen sols el 2% de la força del treball marítim mundial, segons l’estudi “Women Seafarers: Global Employment Policies and Practices”, laborat per l’Organització Internacional del Treball (OIT) 

València, 12 de març de 2018.- Valenciaport ha rebut la visita d’una delegació de la Women’s International Shipping & Trading Association en Espanya (WISTA SPAIN), associació professional de dones del sector marítim que han visita el port de València acompanyades per estudiants del Master de Dret Marítim de la Universitat Catòlica de València. La visita ha estat atesa pel director general de l’Autoritat Portuària de València, Francesc Sánchez; la directora comercial i de desenvolupament de negoci de l’Autoritat Portuària de València, Mar Chao, i la directora de l’àrea de responsabilitat social corporativa i cooperació de la Fundació Valenciaport, Pilar Blaya.

Durant la recepció a la delegació, el director general de l’Autoritat Portuària de València, Francesc Sánchez, ha assenyalat com “en el sector marítim queda molt camí per recórrer, tenim una situació d’anormalitat en matèria d’igualtat, però s’està avançant en esta matèria”. Segons ha recordat Sánchez, “quan em vaig incorporar com a director general no hi havia dones en el comitè de direcció, els seus 15 membres eren tots homes. En estos moments estic satisfet, perquè en dos anys hem avançat i ara són 11 homes i 4 dones els que formen part d’este comitè. Ara bé, encara no estem en una situació de normalitat, queda molt camí per recórrer i hem de passar de les manifestacions a les accions”. Sánchez destaca que “per damunt de tot, més important que les infraestructures i les maquinàries en les instal·lacions portuàries, estan les persones, que són les que fan que tot es gestione adequadament. En este àmbit, l’Autoritat Portuària de València, a través de la seva Fundació Valencianport, treballa per la seua formació i per corregir esta situació d’anormalitat i desigualtat entre homes i dones en el sector marítim”

Per la seva banda, la presidenta de Wista Spain, Rosana Velasco, ha agraït l’oportunitat brindada per l’Autoritat Portuària de València per conèixer de primera mà l’activitat del port de València, segons assegura, “un dels ports capdavanters d’Espanya i que està desenvolupant un admirable treball en matèria d’expansió i internacionalització”. Velasco ha agraït les paraules dirigides pel director general de l’APV, Francesc Sánchez, en relació al fet que “hi ha que corregir esta situació anormal que viu el sector. Nosaltres ens ajudem, animem a les dones a incorporar-se a este àmbit laboral i demanem als homes que ens recolzen per corregir esta anormalitat”. Segons la presidenta de Wista Spain, “la presència de la dona en el sector marítim és imprescindible per al bon desenvolupament de la nostra societat i està en mans dels que formem part d’ell que així siga. Agraisc el recolçament en esta matèria de l’Autoritat Portuària de València i la Fundació Valenciaport”

Posteriorment, la directora comercial i desenvolupament de negoci, Mar Chao, ha presentat a les representants de Wista Spain totes les potencialitats del recinte valencià, no sense abans fer una referència a la situació d’homes i dones en el sector marítim on, segons Chao, ”hem hagut de demostrar molt més per fer el mateix i ens queda encara molt per fer”. Chao ha realitzat una presentació del port de València, que compta amb connexions marítimes amb 1.000 ports dels cinc continents a través de més de 100 línies regulars i és port capdavanter en el Mediterrani, cinquè d’Europa i 28 del món en tràfic de contenidors. Estes xifres, segons Mar Chao, “converteixen al recinte en un aliat estratègic del teixit empresarial valencià en les seues activitats de comerç exterior i reforcen la posició de la Comunitat Valenciana com a destinació d’inversions. Valenciaport és motor econòmic de la regió, generant quasi 37.000 ocupacions a la Comunitat Valenciana”

La visita de la delegació ha conclòs amb un recorregut per les instal·lacions al recinte portuari, acompanyades per la directora de l’àrea de responsabilitat social corporativa i cooperació de la Fundació Valenciaport, Pilar *Blaya i Jorge Civera, tècnic del departament comercial de la *APV.

Wista Spain

La Women’s International Shipping & Trading Associaction (WISTA) agrupa a dones professionals que desenvolupen el seu treball en el sector marítim i del transport en general. WISTA SPAIN es va crear en 2007 i comptava amb 15 membres. En estos moments conformen l’associació 77 dones de tots els àmbits relacionats amb el sector marítim, com consignatàries, transitàries, proveïdores d’equipaments, perits, advocades, personal de l’administració pública, capitanes de ports, personal de salvament marítim i armadores, entre d’altres perfils professionals. L’organització forma part de WISTA INTERNACIONAL, que aglutina a 3.000 associades de 40 països i que va néixer en 1974 a Londres, a iniciativa de 6 dones del sector marítim.

L’associació busca facilitar el contacte entre els seus membres, l’intercanvi d’informació i experiències, contribuir a la formació contínua, crear vincles amb altres institucions i associacions, atraure a les dones al sector marítim i conscienciar a la indústria dels avantatges d’aprofitar el talent femení. WISTA va rebre el passat any un guardó de la revista digital sobre prevenció de riscos marítims, SAFETY4SEA, per crear un networking global i dinàmic en suport de dones a nivell directiu en la indústria marítima.

WISTA SPAIN recorda que, segons l’estudi “Women Seafarers: Global *Employment Policies and Practices”, elaborat per l’Organització Internacional del Treball (OIT), les dones representen només el 2% de la força del treball marítim mundial. La majoria d’elles treballa  en bucs de passatge, creuers (26%) i ferris (68%)  i ho fan, segons l’estudi, en els treballs menys qualificats, en els departaments de catering i servici a bord, la qual cosa les fa encara més vulnerables. Només un 7% d’elles són oficials.