Forma part del projecte Plataformes Estratosfèriques Autònomes per a Monitoratge Marítim (PLEAMMAR) desenvolupat per la startup SMARTHAPS en el marc dels fons Ports 4.0.

Este assaig serveix per a provar aquest sistema per a aplicacions portuàries com a control de contaminació, operativitat logística, seguretat o registre del trànsit

L’objectiu principal del Fons és promoure i incorporar activament la innovació disruptiva en el sector logístic- portuari espanyol

València, 5 d’abril de 2023.- Un dirigible propulsat per energia elèctrica amb sensors i instruments per analitzar paràmetres mediambientals, de seguretat i control del trànsit marítim va sobrevolar el Port de Sagunt per a testar l’ús d’esta tecnologia. Es tracta del projecte Plataformes Estratosfèriques Autònomes per a Monitoratge Marítim (PLEAMMAR), que està desenvolupant la startup SMARTHAPS en el marc del programa Ports 4.0. que promouen Ports de l’Estat i les Autoritats Portuàries.

El projecte PLEAMMAR té per objecte realitzar un estudi de viabilitat de l’ús de HAPS (High Altitude Pseudo-Satellites) per aplicacions portuàries com a control de trànsit marítim i terrestre, seguretat i vigilància, control de contaminació i operativitat logística, entre altres. Dins de les activitats del projecte es va realitzar una prova mitjançant l’ús d’un dirigible captiu (ancorat a terra) que poguera proporcionar una demostració de capacitats de la futura plataforma estratosfèrica. L’assaig va comptar amb la col·laboració i participació de l’Autoritat Portuària de València (APV), la Fundació Valenciaport i l’Administració de Duanes de Sagunt.

El dirigible va ser desplegat a una altura de 100 metres prèviament coordinada i autoritzada per ENAIRE. El vehicle portava incorporat una càmera òptica giroestabilitzada per a l’adquisició d’imatges que van ser enviades en temps real a l’estació de control en terra. Durant l’operació en vol es van monitoritzar diverses activitats i zones del port, en funció de les indicacions del personal de l’APV i que havien sigut definides en fases prèvies com a casos d’ús d’interés per a la gestió portuària.

Innovació disruptiva

Esta iniciativa està avalada per Ports 4.0. amb la finalitat de testar esta tecnologia en el camp de les aplicacions portuàries. El fons de capital Ports 4.0 és el model d’innovació oberta corporativa adoptat per Ports de l’Estat i les Autoritats Portuàries Espanyoles per atraure, secundar i facilitar l’aplicació del talent i emprenedoria al sector logístic- portuari espanyol públic i privat en el context de la 4a revolució industrial.

En el cas de l’APV, a través d’este fons vol potenciar els projectes de sostenibilitat i descarbonització en energies renovables, gestió eficient de xarxes energètiques o economia circular; noves oportunitats de negoci en la cadena logística; la digitalització de processos portuaris; i la integració amb l’entorn més pròxim, tant la ciutat de València com la Comunitat Valenciana.

SMARTHAPS és una startup especialitzada en el desenvolupament de vehicles estratosfèrics coneguts como HAPS (High Altitude Pseudo-Satellites) que són dirigibles propulsats per energia elèctrica, que són capaces de volar durant diversos mesos a una altura de 20 km mantenint una posició estacionària i que proporcionen cobertura contínua sobre una àrea d’interés de la superfície terrestre gràcies a diferents instruments i sensors que porten incorporats.

El Fons Ports 4.0 es va llançar en 2020 en una decidida aposta per la innovació per part dels ports amb l’objectiu que tant els recintes portuaris com la cadena logística continuen guanyant competitivitat. I per això el programa busca startups i empreses tecnològiques que proposen solucions disruptives reals als reptes portuaris del segle XXI.