Una delegació del recinte neerlandés s’ha desplaçat a València per a conéixer les tècniques de construcció dels molls valencians que volen implementar en el Port de Rotterdam

Responsables de l’Autoritat Portuària de València (APV) han explicat el funcionament dels molls de caixons i les característiques tècniques i administratives per a desenvolupar este tipus d’obres

També ha mostrat interés pels projectes de sostenibilitat de Valenciaport com l’electrificació de molls, l’ús d’hidrogen o les plantes fotovoltaiques

València, 14 de febrer de 2023.- Una delegació de tècnics del Port de Rotterdam, principal recinte portuari d’Europa que mobilitza més de 15 milions de contenidors, s’ha desplaçat al Port de València per a aprendre sobre la tècnica de construcció de molls de caixons. L’experiència del recinte valencià en este tipus de tècnica és aplicable per al desenvolupament d’un projecte d’ampliació d’una terminal a la ciutat neerlandesa. Per això, els representants del Port de Rotterdam s’han reunit amb l’equip d’infraestructures de l’Autoritat Portuària de València (APV) per a conéixer de primera mà està tècnica, molt utilitzada en els ports espanyols, enfront de la de tablestaques que és més habitual en els ports del nord d’Europa.

La cap de Gestió del Territori de l’APV, Carmen García i el cap d’Infraestructures, Marcelo Burgos han sigut els encarregats d’explicar als representants neerlandesos la tècnica de construcció de molls amb caixons. La delegació ha estat composta per Jeroen van Meel, Project Manager del Port de Rotterdam; Ingrid Das, responsable de licitacions i contractació d’infraestructures marítimes; Edwin van Vugt, coordinador de projectes; Gauke de Vries, gestor de contractes de construcció; Silvia Pubben i Erik Broos, enginyers portuaris del port de Rotterdam.

Este tipus de molls està format per caixons prefabricats de formigó armat que es traslladen flotant fins al seu emplaçament definitiu, on es fondegen i emplenen amb formigó o àrids. “L’equip del Port de Rotterdam es va posar en contacte amb nosaltres perquè volien conéixer esta tècnica, ja que l’aplicaran en l’ampliació d’una de les seues terminals. En Valenciaport ens hem brindat a oferir-los la nostra experiència sobre esta fórmula de construcció, aportar el nostre know-how als enginyers neerlandesos i intercanviar experiències sobre este tipus d’infraestructures, abastint tot el procés, des del seu disseny, contractació, construcció i manteniment”, ha explicat Marcelo Burgos. Els tècnics de l’APV també han explicat les fases de licitació d’aquests projectes, la informació rellevant que convé traslladar als licitadors o la planificació del procés d’execució de les obres, entre altres aspectes.

Després de la reunió tècnica, l’equip neerlandés també ha mantingut una trobada amb Raúl Cascajo, cap de Polítiques Ambientals de l’APV amb l’objectiu de conéixer els projectes que està duent a terme Valenciaport per a la reducció de la petjada de carboni, i projectes concrets com l’electrificació dels molls, l’ús d’hidrogen o la instal·lació de plantes fotovoltaiques.

La jornada es va completar amb una visita per mar a les diferents dàrsenes del Port de València, durant la qual es va continuar amb les explicacions sobre la manera de treballar en matèria d’infraestructures.