- Gràcies a Valenciaport, les empreses productores de vi mantenen relacions amb els cinc continents
- En els últims sis mesos, l’Autoritat Portuària de València (APV) ha gestionat més d’un milió de tones de vi amb destinació a 132 països de tot el món
- La connectivitat marítima de Valenciaport permet a les empreses productores del vi una major participació en el comerç internacional
- Itàlia és el principal país importador de vins espanyols amb 301.457 tones i li segueix EE. UU amb 58.521 tones
València, 8 d’agost de 2024.- Valenciaport és un enclavament estratègic que facilita el comerç de l’economia espanyola i de les empreses exportadores i, en concret, de les companyies que es dediquen al comerç del vi que arriben als cinc continents a través dels molls de Valenciaport.
De fet, segons les dades de l’Autoritat Portuària de València (APV), el vi que es produeix a Espanya -i que eix a través dels molls valencians- manté relacions comercials amb 132 països. Així, en els últims sis mesos, s’han gestionat des de Valenciaport 1.032.959 tones de vi amb destinació a Amèrica, Àfrica, Àsia, Oceania i Europa.
I és que, l’APV manté connexions amb quasi 1.000 ports de 168 països diferents del món. En este sentit, la connectivitat marítima permet una major participació en el comerç internacional i un millor accés als mercats i, per això, Valenciaport és un enclavament estratègic per a les empreses espanyoles exportadores.
Itàlia lidera les importacions de vi
Itàlia és el país que més vi espanyol compra: i en 2024 absorbeix el 29,2% de trànsit total amb 301.457 tones importades. En conjunt, Europa és el continent que més va vindre compra a Espanya, en concret el 53,74% del total que s’exporta. Així, països com Grècia, Països Baixos, Dinamarca, Bèlgica, Eslovènia, França, Romania o Alemanya compten amb una àmplia demanda del benvolgut caldo espanyol.
La segona posició l’ocupa el continent americà, en concret Estats Units compra 58.521 tones de vi a través de Valenciaport. Una visió global mostra que el continent americà és un excel·lent comprador de vi espanyol que arriba a llocs com l’Argentina, Veneçuela, Guatemala, Hondures, el Perú, Puerto Rico, Panamà, l’Equador, Colòmbia o Xile.
Per la seua part, els països asiàtics ocupen el tercer lloc en el rànquing de continents sent la Xina i el Japó els majors exportadors amb 80.656 i 48.084 tones respectivament.
Austràlia i Nova Zelanda, entre els països més allunyats amb gran demanda
Austràlia compta amb un protagonisme indiscutible en el mercat de les importacions de vi a nivell mundial, amb més de 33’5 milions de litres importats de tots els racons en 2022*. Segons ICEX España Exportació i Inversions, la Península Ibèrica es troba en sisé lloc per volum d’importacions. En este sentit, els molls valencianes són un dels principals subministradors ja que només des de Valenciaport s’han importat en el que va d’any 4.501 tones.
Les importacions de vi a Nova Zelanda i Austràlia han anat en augment en els últims anys, a excepció de l’any 2020, quan es va registrar un descens a conseqüència de la crisi sanitària COVID-19. Segons les xifres registrades per Valenciaport en els sis primers mesos de 2024, Nova Zelanda ja ha importat més de 1.000 tones.
*Xifra calculada pel ICEX España Exportació i Inversions en el seu estudi el Mercat del vi a Nova Zelanda 2022. Oficina Econòmica i Comercial de l’Ambaixada d’Espanya a Wellington