• El projecte H2Ports ha rebut el reconeixement al ‘Millor projecte d’innovació en la cadena de valor dels gasos renovables’
  • H2Ports és un projecte pilot per a l’àrea de mobilitat i transport marítim que es realitza en el Port de València per a incorporar l’hidrogen en les operacions logístiques portuàries amb l’objectiu de reduir el seu impacte ambiental
  • Green Gas Mobility Summit és l’esdeveniment de referència sobre transport sostenible en la Península Ibèrica que se celebra a Madrid i on experts internacionals analitzen les solucions tecnològiques per a aconseguir els objectius climàtics i millorar la qualitat de l’aire

València, 17 de juny de 2023.- Valenciaport suma un nou reconeixement internacional en matèria mediambiental per la seua aposta per l’ús de l’hidrogen en l’activitat portuària i el seu ferm compromís amb la descarbonització. En concret, el projecte H2Ports ha rebut un guardó en el marc de l’esdeveniment Green Gas Mobility Summit. Aquesta iniciativa premiada i reconeguda internacionalment, que ja s’està desenvolupant en el Port de València, té com a objectiu principal provar i validar tecnologies d’hidrogen sobre maquinària portuària que permeten comptar amb solucions aplicables i reals sense afectar el rendiment i seguretat de les operacions portuàries i produint zero emissions locals.

En aquest projecte, s’inclou la hidrogenera del Port de València que es va instal·lar al gener en el moll de la Xità. Una estació de subministrament d’hidrogen que servirà aquesta energia neta als dos prototips de maquinària portuària -al costat d’una hidrogenera mòbil-. Les hidrogeneres ja s’utilitzen per a subministrar aquesta energia neta al primer cap tractor 4×4 que funciona amb hidrogen del món -que està operant des del mes d’abril a València Terminal Europa (VALTE) del Grup Grimaldi-. I aquestes hidrogeneres també subministraran a una ReachStacker (apiladora de contenidors) d’hidrogen que Hyster està desenvolupant i que es començarà a testar en pocs dies en la terminal de MSC.

El projecte europeu “H2PORTS – Implementing Fuel Cells and Hydrogen Technologies in Ports” està coordinat per la Fundació Valenciaport, en estreta col·laboració amb l’Autoritat Portuària de València (APV), i finançat pel programa Clean Hydrogen Partenariat. H2Ports comporta una inversió total de 4 milions d’euros i participen, a més de la Fundació Valenciaport i l’Autoritat Portuària de València, el Centre Nacional de l’Hidrogen, i les empreses privades MSC Terminal València, Grup Grimaldi, Carburs Metàl·lics, Hyster-Yale, Atena Distretto Alta Tecnologia Energia Ambient, Ballard Power Systems Europa i Enagás.

Gràcies a aquesta iniciativa el Port de València és el primer port d’Europa a tindre una hidrogenera dins del Port i incorporar les tecnologies d’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental de les seues operacions. Així mateix, és el primer en el món a usar hidrogen per a moure un cap tractor 4×4.

Millor projecte d’innovació

En concret, la iniciativa H2Ports que s’està realitzant en el Port de València ha sigut reconegut com a ‘Millor projecte d’innovació en la cadena de valor dels gasos renovables’ en els premis Gasnam-Neutral Transport a l’Emprenedoria i la Innovació, en els quals ha competit amb altres 11 iniciatives. Aquests guardons que busquen reconèixer, secundar i donar visibilitat a les startups i els projectes innovadors amb major potencial de creixement en la cadena de valor dels gasos renovables, des de la producció i la distribució fins a l’ús en el transport.

Aquests premis formen part de Green Gas Mobility Summit, l’esdeveniment de referència sobre transport sostenible en la Península Ibèrica. Durant dos dies, entre el 20 i 21 de setembre, experts de primer nivell analitzaran a Madrid el present i el futur de les solucions tecnològiques que ja hi ha disponibles per a aconseguir els objectius climàtics i millorar la qualitat de l’aire, com el biometà, el gas sintètic i l’hidrogen. En el marc d’aquest certamen, els més de 1.000 assistents podran conèixer el projecte H2Ports.

En els últims anys, l’Autoritat Portuària de València ha rebut diversos reconeixements pel seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic i la descarbonització. De fet, H2Ports ja va rebre a Atenes el premi GREEN4SEA Port Award 2019 en matèria mediambiental. L’ús de l’hidrogen en el Port de València també ha sigut destacat per la Comissió Europea i pel Govern d’Espanya en el seua ‘Fulla de ruta de l’Hidrogen’.

A més, Valenciaport ha rebut fins a cinc guardons en els Premis Mundials de la Sostenibilitat que organitza la International Association of Ports and Harbors (IAPH). L’últim d’ells, l’any passat a Vancouver pel projecte PASSport que té com a objectiu millorar la protecció dels ports europeus amb un alt grau d’innovació en usar drons aeris i submarins per a detectar qualsevol tipus de contaminació i un altre tipus d’operacions.