• L’Autoritat Portuària de València ha participat en la X Trobada Hispà Marroquí que s’ha desenvolupat del 29 al 30 de maig a Tànger amb l’objectiu d’implementar fórmules de treball conjunt que permeten millorar les relacions comercials
  • La col·laboració en matèria de digitalització i la formació són clau a l’hora d’incrementar els trànsits entre les empreses espanyoles i les marroquines
  • Entre els reptes més immediats Valenciaport aposta per superar les barreres reguladores i administratives que provoquen menor fluïdesa de les operacions o una major burocràcia

València, 3 de juny de 2024.- Valenciaport vol ser un instrument de col·laboració logística en el comerç entre Espanya i el Marroc i el pot aconseguir “incrementant la col·laboració bilateral incorporant noves tecnologies en digitalització, formació i noves connexions”. És la proposta amb la qual l’Autoritat Portuària de València (APV) ha assistit a la X Trobada Hispà Marroquí ‘Marítim, Transport i Logística’ que s’ha desenvolupat a Tànger (el Marroc).

Amb el lema “Unir forces per a respondre als desafiaments globals”, este fòrum ha comptat amb la presència d’un equip de l’Autoritat Portuària de València format per Cristina Rodríguez, cap de Contenidors, i per Teresa García Ibarra, cap de Ro-Ro i Transport Marítim de Curta Distància.

En la seua intervenció, en un fòrum format per professionals del sector de la logística i el comerç, Rodríguez ha apostat per les capacitats dels ports de València i de Sagunt per a incrementar trànsits entre les empreses espanyoles i marroquines.

Durant la trobada, en la qual també han participat empreses espanyoles i marroquines, Valenciaport ha proposat fórmules amb l’objectiu d’incrementar el comerç bilateral a través de la col·laboració en temes de digitalització i innovació. L’objectiu és millorar la logística i transport amb noves connexions tant LOLO (càrrega en grua vertical) com RORO (càrrega rodada). Així mateix, es cerca fomentar el desenvolupament econòmic de dues regions amb la creació d’ocupació, inversió i infraestructures.

En el fòrum també s’han abordat els desafiaments logístics en tema de coordinació de transport on la intermodalitat es perfila com a clau del comerç present i futur. A més, s’ha parlat de barreres reguladores i administratives que provoquen menor fluïdesa de les operacions -una major burocràcia- i la volatilitat econòmica.

Relacions comercials

Fa cinc anys, el Marroc i l’APV van marcar un full de ruta – en la Trobada Empresarial Hispà-Marroquí del Sector Marítim, Transport i Logística, celebrat Tànger- que ha permès fomentar el trànsit marítim que es manté entre l’APV i aquest país. Així mateix, es gràcies a ella, s’han detectat noves possibilitats de col·laboració per a potenciar l’estratègia de Valenciaport com a enclavament pont entre Àfrica i Europa. L’intens contacte entre Valenciaport amb el país magrebí fa de València un enclavament comercial significatiu per al Marroc.

De fet, el Marroc figura entre els deu primers països en relacions comercials amb Valenciaport, amb una mitjana anual que s’aproxima als dos milions de tones canalitzades. En este sentit, el port de València manté una important xarxa de connexions amb els ports marroquins que es reflecteix en què és destí de les rutes dels grans busques amb connexions setmanals. En concret amb els ports d’Agadir, Casablanca, Jorf Lasfar, Mohammedia, Nador, Tànger i Tànger Med. Les principals mercaderies que van eixir de les dàrsenes valencianes cap al país marroquí han sigut productes químics, materials de construcció, productes alimentosos, productes siderúrgics, abonaments, o paper i pasta, entre altres.