
L’objecte del contracte és la construcció de l’obra i instal·lacions per a la implantació posterior d’un pont grua per a carregar i descarregar semiremolcs de camió entre la carretera i la via de ferrocarril
El pressupost base de licitació ascendeix a 2.998.824,16 euros. Les empreses poden presentar les seues ofertes fins al 8 de maig a les 13.00 hores
Este projecte compta amb el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya
Valenciaport està invertint 240 milions d’euros per a afavorir l’accessibilitat i millora de la seua xarxa ferroviària
València, 11 d’abril de 2023.- L’Autoritat Portuària de València (APV) ha tret a licitació la remodelació de la platja de vies del dic Est del Port de València per al desenvolupament d’una autopista ferroviària. En concret, l’objectiu d’este projecte és l’execució de l’obra civil i instal·lacions necessàries per a la implantació posterior d’un pòrtic grua que permeta l’operativitat d’una nova terminal de transport combinat capaç de carregar i descarregar semiremolcs de camió entre la carretera i la via de ferrocarril en el Port de València.
Una autopista ferroviària és un sistema de transport combinat en el qual els semiremolcs dels camions es transporten per ferrocarril, per al que es requereix de material rodant i terminals específiques que permeten el flux i interacció entre totes dues maneres de transport. El pressupost base de licitació ascendeix a 2.998.824, 16 euros (IVA exclòs) i les empreses poden presentar les seues ofertes fins al 8 de maig a les 13.00 hores.
Este projecte compta amb el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya.
Amb esta iniciativa, que actua sobre les platges de vies existents en el dic Est del Port de València, es dotarà a les instal·lacions portuàries de la infraestructura necessària perquè en règim de lliure competència els operadors puguen apostar per l’explotació de l’Autopista Ferroviària en la qual dur a terme la transferència de càrregues entre maneres de transport carretera-ferrocarril. No és objecte del present projecte la instal·lació del pòrtic grua ni la seua operativa.
La zona d’actuació se situa en el recinte del Dic de l’Est del Port de València, just al costat de ‘l’espaldón’, en l’àrea ocupada pel ferrocarril i la calçada d’accés a l’extrem sud del dic que abasta aproximadament 740 metres. L’obra civil prevista consisteix en les fonamentacions dels dos carrils sobre els quals es desplaçarà el pòrtic grua per a les operacions de càrrega i descàrrega de semiremolcs de l’autopista ferroviària, així com les instal·lacions associades a la implantació d’aquest pòrtic grua. A més, es durà a terme l’enllumenat de la zona de treball i les àrees adjacents i baixa tensió per a les preses de corrent del pòrtic. El projecte també inclou la reposició d’una sèrie de serveis afectats per estes fonamentacions, fonamentalment per l’excavació associada a la fonamentació del carril situat al costat de les actuals terminals. El termini d’execució previst és de sis mesos.
Aposta pel ferrocarril
L’objectiu per als pròxims anys de l’APV és continuar incrementant l’ús del tren en el trànsit de mercaderies que arriben i ixen de Valenciaport, d’ací la importància d’escometre les accions necessàries per a adequar l’accessibilitat ferroviària. Així, des de l’APV s’estan realitzant inversions per aprofitar la sinergia entre el transport marítim i ferroviari amb la finalitat d’afavorir la competitivitat i contribuir a la reducció de les emissions de CO₂.
En concret, durant estos anys estan previstes inversions pròximes als 240 milions d’euros per afavorir l’accessibilitat i millora de la xarxa ferroviària de Valenciaport. Unes actuacions que estan destinades a la remodelació de la xarxa ferroviària en el Port de València, l’electrificació de via, l’adaptació de la xarxa a l’ample europeu, l’accés ferroviari al Port de Sagunt o la millora de la línia València-Terol-Saragossa, entre altres. L’objectiu és augmentar el pes del ferrocarril en el moviment de mercaderies. Ja en 2022 la mitjana setmanal de trens que van operar en el Port de València va ser de 90 enfront dels 80 de 2021. Una tendència que segueix en augment en aquests primers mesos d’enguany amb setmanes amb 99 trens.
Una estratègia en la línia pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a través de la iniciativa Mercaderies 30, amb la qual es pretén potenciar el transport ferroviari de mercaderies com a eix vertebrador de les cadenes logístiques multimodals. Per a això, es destinaran 8.000 milions d’euros en infraestructures i digitalització, a més d’un programa d’ajudes inclòs en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
Així, per exemple, apostant per infraestructures claus com el Corredor Càntabre-Mediterrani, fonamental per afavorir la labor de les empreses exportadores d’Aragó, Navarra, La Rioja i el País Basc al Port de València. Des de l’APV també s’ha signat un protocol, al costat d’ADIF i la empresa Tramesa, per impulsar la primera autopista ferroviària que enllaçi el recinte portuari amb Madrid, una iniciativa que l’empresa encarregada de projecte ampliarà amb una altra connexió que unisca el recinte valencià amb Portugal.