Han organitzat la primera jornada formativa en la qual han participat 30 tècnics municipals i empreses turístiques de la província

L’objectiu és ampliar l’oferta amb experiències sostenibles a municipis de la província per a evitar la concentració a la ciutat de València i desestacionalitzar el turisme de creuers que realitza escala en el Port de València

Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València (APV), ha assegurat que la jornada suposa un punt de trobada per a impulsar la diversitat de destins i “aprofitar la riquesa d’espais, d’oferta cultural i de paratges naturals de tots els municipis de València”

Per la seua part, Toni Gaspar, president de la Diputació de València, ha insistit en la necessitat d’implicar a tots els agents i generar una oferta atractiva: “El turisme de creuers ja és ací i el que estem fent és que siga el millor turisme de creuers”

València, 28 de juny de 2022.- L’Autoritat Portuària de València (APV) i la Diputació de València han organitzat el primer curs formatiu ‘Turisme de Creuers’ dirigit a tècnics municipals i a agents turístics. Un punt de trobada per a ampliar l’oferta turística que ofereix el destí València per al creuerista amb experiències sostenibles en municipis de la província, més enllà de la ciutat de València, i per a treballar per desestacionalitzar el turisme de creuers que realitza escala en el Port de València.

Des del punt de vista del president de l’APV, Aurelio Martínez, aquesta jornada se situa en un context de canvi en el marc del turisme de creuers: “en aquests moments hi ha una reestructuració del sistema creueristic en tot el Mediterrani, amb uns ports saturats i canvis en les demandes dels creueristes, que cada vegada sol·liciten més creuers experiencials, cerca de naturalesa, sostenibilitat…És una oportunitat històrica per a reflexionar què volem fer amb el sector, buscar alternatives per a la diversificació del flux i continuar en la labor de desestacionalitzar els creuers aprofitant que tenim un clima que ens permet ampliar els mesos d’escales”.

Per al president de l’APV la jornada servirà, al seu torn, per a aprofitar la riquesa d’espais, d’oferta cultural i de paratges naturals de tots els municipis de València. “És una oportunitat per a fer valdre el que tenim prop de nosaltres i que moltes vegades és desconegut, especialment per als creueristes. Hem de posar en valor aquests destins, donar-los a conéixer i que es diversifique espacialment l’oferta de València”, afig.

Durant la jornada també ha intervingut el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, que ha insistit en la necessitat d’implicar a tots els agents i generar una oferta atractiva: “El turisme de creuers ja és ací i el que estem fent és que siga el millor turisme de creuers. Amb aquestes jornades busquem la implicació de tots els agents i la col·laboració públic-privada que és la que pot fer que el visitant tinga les millors experiències, troben felicitat, seguretat i oferim moltes coses que no ofereixen altres destins”.

Tècnics municipals i empreses, interessats a ampliar destins

La jornada també ha comptat amb la participació de 30 tècnics municipals i empreses turístiques. Xavi Pasqual, director del Patronat Provincial de Turisme de València, ha afirmat que “treballar junts i de la mà amb les empreses de serveis turístics i els destins podem aportar molt més al creuerista i donar-li una carta més àmplia d’excursions a realitzar quan fan la seua escala a la ciutat i que es porten al final una experiència més àmplia i satisfactòria”.

Francesca Antonelli, cap de Màrqueting i Creuers de l’APV, ha assenyalat que “per a un port sostenible com València que vol redistribuir la riquesa que genera el trànsit de creuers és molt important una iniciativa com aquesta jornada perquè més municipis de la província puguen acollir-se a aquest turisme i explorar la possibilitat d’organitzar ofertes d’excursions per al creuerista”.

Els tècnics municipals també han remarcat els beneficis de la diversificació de l’oferta per al creuerista, en clau municipal, i per al propi municipi. Una opinió compartida per les persones que han participat en aquesta primera jornada organitzada per la Diputació de València i Valenciaport.

Així, Vera Ruiz, tècnic de turisme de l’Ajuntament de Bunyol, afirma que el turisme de creuers “beneficiaria al municipi de Bunyol per a dinamitzar el producte cultural”, amb esdeveniments com La Tomatina, però ha insistit que es faça “d’una manera sostenible, sense crear un conflicte en el municipi entre turistes i residents”. Per part seua, Empar Chesa, de l’Ajuntament de Gandia, ha subratllat aquesta mateixa línia apostant per “la diversitat cultural, paisatgística i geogràfica que ofereix cada municipi”.

I Cristina Silvestre, tècnic superior de turisme de l’Ajuntament de Riba Roja, ha assegurat que “Riba Roja pot aportar molt als creueristes per la seua proximitat a la ciutat, la seua bona comunicació a través de metre, carretera, el parc natural i el parc fluvial. I perquè té dos vòrtexs turístics que són molt interessants: d’una banda, la naturalesa i, d’altra banda, l’aspecte cultural ja que som un dels pocs enclavaments visigots que es coneix a Espanya”.

Durant la jornada també han participat Paco Blay, gerent de l’empresa Arca Cultural, que veu el turisme de creuers com una oportunitat per a desestacionalizar el treball, i Virgili Beltrán, de l’empresa Numenius Tous, que creu que aquest tipus de turisme pot portar creueristes interessats en l’exploració d’ocells i els espais naturals.

Una oferta diversificada per a un destí de moda

El Port de València s’ha consolidat com a destí de navilieres especialitzades, tant en públic familiar que arriba en grans creuers, com aquelles dirigides a un visitant premium que atraca en els seus molls en xicotetes embarcacions de luxe. Durant l’atur operatiu provocat per la pandèmia, l’APV en coordinació amb els organismes públics i els operadors turístics han treballat per a adaptar els tours a la nova normalitat i a l’evolució de les necessitats de les navilieres i els creueristes.

Per això, s’està ampliant l’oferta d’excursions, afegint alternatives per als amants de l’aire lliure, l’esport i el senderisme a l’àmplia gamma de visites a la ciutat. Així, a les diferents opcions per a recórrer la ciutat de València i conéixer els museus, la ruta de la seda, les Falles o el Sant Greal, la Ciutat de les Arts i les Ciències, les platges i l’Albufera; se sumen excursions a localitats com Sagunt, Requena, Xátiva, Alboraia, Manises, Tavernes Blanques, Meliana o Vall d’Uixó, entre altres.

Unes excursions basades en experiències úniques, sostenibles, segures allunyades dels llocs massificats i dissenyades perquè els creueristes les visquen intensament i queden en la seua memòria perquè tornen a visitar una destinació turística que està de moda a nivell mundial tal com han acreditat diversos mitjans de comunicació i estudis internacionals.

Un destí molt ben valorat

La ciutat de València és un destí mitjà i sostenible en creuers, amb creixements anuals del 2%. En 2019, el port de València va rebre 203 escales de creuers i 435.000 creueristes. Segons l’estudi elaborat per la UPV, la despesa associada a l’activitat dels creuers ha donat lloc a un impacte econòmic total sobre l’economia de la ciutat de València i el seu entorn d’aproximadament 71 M€ en termes de producció. Cada creuerista que va desembarcar en el Port de València realitza una despesa mitjana de 146,5 euros.

El creuerista que visita la província de València és el d’una persona amant de la gastronomia, l’artesania, el medi ambient i les singularitats de la vida valenciana; unes preferències que troba a la Comunitat Valenciana, lluny de qualsevol mena de saturació, com ja succeeix en alguns destins.

Les dades de l’informe assenyalen que la gran majoria dels visitants procedeixen d’Europa: en concret el 19,3% d’Itàlia, el 19% d’Alemanya, el 17,9% d’Anglaterra i el 10,6% de França. Destaca entre els països de fora del vell continent el 10,2% de turistes que arriben des dels Estats Units.

La duració mitjana de l’estada d’aquests visitants a València és de 4,1 hores per als creueristes amb alguna excursió contractada i de 4,7 hores per als quals desembarquen sense visita guiada des del vaixell. El turista de creuers que fa escala a València és una persona de 52 anys d’edat mitjana. Per grup d’edat, el 37,9% són majors de 60 anys, el 33,2% entre 41 i 60 anys, el 15,4% amb edats compreses entre els 21 i 40 anys, i menors de 20 són el 13,6%. Pel que respecta al gènere, un 52,4% són dones i un 47,4% homes.