Baleària adapta cinc dels seus ferries per a ser propulsats amb GNL en el marc del projecte LNGHIVE2 que lidera al costat de la Fundació Valenciaport

Un dels vaixells, l’Abel Matutes, està sent adaptat al Port de València i estarà totalment operatiu a principis de juliol.

Baleària, que és pionera en l’ús del gas natural, ja navega amb dos vaixells propulsats per esta energia neta.

14 Juny 2019.- Este matí ha tingut lloc en l’Edifici del Rellotge de l’Autoritat Portuària de València (APV) la sessió “Finançament europeu: Oportunitats i casos d’èxit”, organitzada per l’APV, la Fundació Valenciaport i Baleària en el marc del projecte LNGHIVE2 Green & Smart Links, cofinançat pel programa CEF Blending de la Comissió Europea.

La sessió ha sigut inaugurada pel President de l’APV i de la Fundació Valenciaport, Aurelio Martínez, qui ha assenyalat l’oportunitat brindada per Helmut Morsi per a conéixer, de primera mà, les pròximes oportunitats de finançament comunitari per a la innovació, destacant la rellevància que esta ha tingut per a Valenciaport en els últims anys en un dels seus principals eixos estratègics, com és la sostenibilitat mediambiental. En concret, Martínez ha destacat que el programa CEF ha sigut clau per a posar en marxa multitud de projectes d’innovació mediambientals. Així, ha recordat que “l’estratègia ambiental de l’APV inclou 4 eixos: política ambiental, foment de la intermodalitat, eficiència energètica i inversió en energies renovables. Volem ser el primer port autosuficient d’Europa i, per això, actualment, estem immersos en la definició del pla estratègic Zero emissions netes per a l’any 2030, que donarà lloc a nombrosos programes d’innovació”.

En este sentit, el president de l’APV ha ressaltat que bona part de les inversions en matèria mediambiental s’han destinat a incrementar l’eficiència energètica dels recintes, la qual cosa ha permés reduir la Petjada de Carboni en el període 2008-2016 un 17%. Així mateix, Martínez ha explicat que “dedicarem molt d’esforç i recursos financers a la implantació d’energies renovables ja que creiem que, amb les autoritzacions administratives necessàries, aconseguir ser autosuficient energèticament en un termini relativament curt, entre 5 i 7 anys, és factible. Per això, estem desenvolupant un projecte per a la instal·lació de 7 torres d’energia eòlica que ens permetrà disposar d’una potència total de 12 MWh, del qual només estan pendents uns tràmits administratius. A més, en el segon semestre de l’any traurem a licitació la instal·lació de 800 kWh d’energia solar fotovoltaica”.

A continuació, el Dr. Helmut Morsi, Conseller del Director de DG Move, ha impartit la ponència “CEF and CEF2: Opportunities for innovation – present & future” mostrant alguns dels projectes realitzats en els últims anys i presentant les oportunitats de futur per a les iniciatives d’innovació de les empreses de la comunitat portuària. Morsi ha declarat que “Valenciaport porta estant molts anys entre els ports més innovadors d’Europa i ací tenim un bon exemple amb la transformació d’un motor dièsel de ferri a GNL, la qual cosa és un moviment molt important en relació al medi ambient. Un altre aspecte important és que s’ha utilitzat un vaixell ja existent que s’ha reformat amb la nova tecnologia”.

Per la seua part el President de Baleària, Adolfo Utor, ha assenyalat que l’aposta de Baleària per l’ús de gas natural, en el qual és pionera a nivell mundial, “respon a la voluntat expressa que el creixement econòmic de Baleària siga sostenible, per tant, compatible amb la preservació del planeta”. Utor ha explicat que responsabilitat social i rendibilitat econòmica van de la mà en estos projectes i ha remarcat que Baleària “va veure una oportunitat en el canvi de normativa que obliga a eliminar l’ús del fuel a partir del 2020”. Finalment ha destacat que el projecte requereix un esforç inversor de gran dimensió, i que el suport de la UE ha estat decisiu i detonant per a dur-lo a terme”.

Finalment, Eva Pérez, Directora de Promoció de la Innovació i Sostenibilitat de la Fundació Valenciaport, ha presentat les iniciatives mediambientals i de transició energètica de Valenciaport així com els projectes europeus plantejats per a aconseguir l’objectiu del port zero emissions en 2030.

Després de la sessió, el representant de la Comissió Europea ha tingut l’oportunitat de conéixer l’estat dels treballs d’adaptació dels motors del vaixell Abel Matutes que està duent a terme Baleària al port de València perquè siga propulsat amb gas natural liquat (GNL) en lloc de dièsel. Estos treballs s’emmarquen dins del projecte LNGHIVE2 GREEN & SMART LINKS co-finançat pel Programa Connecting Europe Facility de la Comissió Europea i liderat per Baleària amb el suport de la Fundació Valenciaport.

L’objectiu principal d’este projecte és la remotorització i adaptació de cinc vaixells de Baleària (Abel Matutes, Napoles, Sicília, Bahama Mama i Martín i Soler) per a ser propulsats per GNL, una energia més neta i respectuosa amb el medi ambient, que  supera àmpliament les normatives actuals i futures sobre contaminació. El seu ús implica la reducció de les emissions de CO2 fins a un 35%, de NOx en un 85% i de sofre i partícules en un 100% el que té un efecte immediat en la millora de la qualitat de l’aire i la reducció de l’efecte d’hivernacle.

Dels cinc vaixells inclosos en el projecte, un d’ells, el Napoles, ja està navegant a GNL, mentre que s’estan ultimant els treballs de remotorització de l’Abel Matutes, el qual s’espera que estiga finalitzat i totalment operatiu a principis de juliol. A més, la flota a GNL de Baleària compta amb tres ferries de nova construcció (el primer està operatiu des d’inicis d’any i el segon ho estarà aquest estiu) i va a remotoritzar un sisé vaixell en 2021.

Així, la nova flota propulsada a gas de Baleària, que en 2021 sumarà nou vaixells, converteixen a la naviliera – un dels principals clients de Valenciaport – en pionera en este mercat i en la primera naviliera a generar demanda de GNL com a combustible a Espanya.