El cap de Planificació d’Infraestructures i Desenvolupament Portuari de l’APV, Arturo Monfort, ha explicat a gerents i comandaments intermedis de la comunitat portuària peruana l’organització del Port de València

Esta acció formativa s’emmarca en el programa ‘Train for Trade’ de la Conferència de les Nacions Unides per al Comerç i el Desenvolupament (UNCTAD) en el que Valenciaport és part activa

L’Autoritat Portuària de València (APV) està formant a directius portuaris del Perú en el marc del programa de gestió portuària “Train For Trade” organitzat per la Conferència de les Nacions Unides per al Comerç i el Desenvolupament (UNCTAD) i l’Autoritat Portuària Nacional del Perú. En esta acció formativa participen Valenciaport i l’Autoritat Portuària de Gijón que presten el seu know-how per afavorir el desenvolupament d’àrees portuàries en creixement.

En concret, es tracta del curs ‘Gestió moderna dels Ports’ del qual es beneficien 27 gerents i comandaments intermedis del sector públic i privat de la comunitat portuària del Perú que participen del Programa de Capacitació Portuària d’esta organització de Nacions Unides. Arturo Monfort, cap de Planificació d’Infraestructures i Desenvolupament Portuari de l’APV ha impartit, en la seu de l’Autoritat Portuària Nacional del Perú a Lima, el mòdul 2 que aborda la temàtica de “L’organització d’un sistema portuari” on ha tratat què és un port, les instal·lacions que el conformen, la cadena logística portuària, els elements i actors de la comunitat portuària.

Han participat gestors de les diferents terminals que operen en ports del Perú com Callao, Paita, Salaverry o Matarani, entre altres, o organismes com la Direcció General de Capitania i Guardacostes del país andí (DICAPI) o la Superintendència Nacional de Duanes i d’Administració Tributària (SUNAT).

“Es tracta de traslladar a comunitats portuàries de països en desenvolupament les bones pràctiques i el model de gestió en totes les àrees que duem a terme en ports de referència com el de València”, explica Arturo Monfort. Cal recordar que el Port de València és el primer port espanyol, quart d’Europa i un dels més importants a nivell mundial. Tot un referent en el sistema portuari en infraestructures, sostenibilitat, innovació i relació ciutat-port, la qual cosa suposa un al·licient per a tots aquells que s’estan formant en el funcionament dels ports.

El programa, que ve impartint-se en llengua hispana des de 2007 i en el qual participen els ports de València i Gijón, es desenvolupa en països com l’Argentina, l’Uruguai, el Perú, Bolívia i República Dominicana. Train For Trade consta de diversos mòduls: comerç internacional i transport, l’organització d’un sistema portuari, el funcionament d’un sistema portuari i futurs reptes dels ports.

TrainForTrade de la UNCTAD ajuda a les comunitats portuàries dels països en desenvolupament a oferir una gestió portuària més eficient i competitiva en el futur. Per a augmentar els fluxos comercials i fomentar el desenvolupament econòmic, el programa crea xarxes portuàries que reuneixen entitats públiques, privades i internacionals. L’objectiu és compartir coneixements i experiència entre operadors portuaris i reforçar la gestió del talent i el desenvolupament dels recursos humans en les comunitats portuàries.