Valenciaport dragarà 690.000 m3 per a l’adaptació dels seus molls a megavaixells d’última generació.

L’APV preveu invertir 5,2 milions d’euros per a aquestes obres que hauran d’estar finalitzades en paral·lel a les obres de millora del calat del recinte.

La terra extreta s’utilitzarà en el farciment de la fase 1 de la nova terminal nord de contenidors del port.

En total, l’APV invertirà al voltant de 18 milions d’euros per a permetre l’accés de bucs de fins a 20.000 TEUs a les seues tres terminals.

L’Autoritat Portuària de València continua treballant per a l’adaptació de les seues tres terminals de contenidors als megavaixells d’última generació amb capacitat fins a 20.000 TEUs. Les obres, que es preveu estaran finalitzades per a estiu de 2018, compten amb un pressupost d’al voltant de 18 milions d’euros i tenen per objectiu incrementar la cota màxima de les tres terminals fins als 17 i 18 metres de profunditat.

Per a facilitar l’execució d’un projecte d’aquesta envergadura, l’APV ho ha dividit en quatre obres diferents: la millora dels calats dels molls de Llevant, Transversal de Costa i tram central del moll Príncep Felipe i el dragatge de tota la superfície. Quan les obres estiguen finalitzades, el port de València disposarà d’1.900 metres de moll adaptats per a la recepció de bucs de fins a 20.000 TEUs a plena càrrega, la qual cosa li permetrà atendre quatre bucs d’aquestes característiques simultàniament.

En l’actualitat es troben en execució les obres per al moll de Llevant que permetran incrementar el calat dels 15,2 metres actuals fins als 17 metres. Aquesta obra, que està prevista que finalitze durant el mes de setembre, ha sigut adjudicada per 4.867.000 euros a una UTE integrada per Ferrovial i Pavasal. Per la seua banda, la millora del calat del tram central del moll príncep Felip, que augmentarà la profunditat fins a una cota màxima de 18 metres, ha sigut adjudicada per 3.159.000 euros a una UTE formada per Dragatges i Geocisa i compta amb un termini d’execució de 9 mesos. Finalment, les obres per al moll transversal de Costa, que també augmentaran el calat fins als 18 metres, es troben pendents d’eixir a licitació. L’APV ha destinat per a aquestes obres un pressupost de 4.751.000 euros.

Així mateix, amb l’objectiu de garantir l’operativitat i maniobrabilitat d’aquests megavaixells, el port de València escometrà obres per a dragar la superfície del port de València. En total, està previst que es drague un volum de 690.000 m3, el material de la qual s’utilitzarà posteriorment per a l’ampliació nord del port de València que, amb més de 80 hectàrees, permetrà augmentar la capacitat del port en tres milions de contenidors més. El pressupost de licitació d’aquest projecte ascendeix a 5,2 milions d’euros i haurà d’acompassar-se a les obres de millora de calat de manera que finalitzen en paral·lel. Aquest projecte compleix totes les prescripcions mediambientals de la Declaració d’Impacte Ambiental de l’ampliació nord del recinte.

El port de València ja rep bucs d’aquestes característiques de manera puntual. Dimecres passat va rebre l’escala del vaixell MSC Oliver i, a l’abril, van coincidir simultàniament el MSC Istanbul i l’Emma Maersk, tots dos de 400 metres d’eslora aproximadament. Les obres que s’estan escometent augmentar la freqüència d’aquests vaixells en permetre’s la seua escala a plena càrrega. Aquest projecte permetrà al port de València consolidar-se com a escala en el Mediterrani per a aquests grans megavaixells en les seues rutes Orient – Amèrica del Nord.