Una delegació de Anfac coneix les potencialitats d’aquest tràfic.

Durant la trobada, en la qual van participar representants de les principals empreses automobilístiques, es van analitzar les necessitats i reptes del trànsit de vehicles en Valenciaport.

Valenciaport ha tancat 2017 com a huitè port europeu i segon a Espanya en tràfic d’automòbils.

Valenciaport va rebre divendres passat la visita d’una delegació de Anfac, l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions. La trobada va comptar amb la presència d’Arantxa Mur, directora econòmica de Anfac així com representants de les principals empreses automobilístiques com Fiat, Seat, Renault, Toyota i Ford. La delegació va ser rebuda pel president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, i va ser atesa per Francesc Sánchez, director general de la APV; Mar Chao, directora comercial i de desenvolupament de negoci de la APV; Fátima Zayed, gerent de serveis logístics; i José Luís Aznar, responsable de la Marca de Garantia.

La jornada, a més de tractar sobre els avantatges competitius i la potencialitat de Valenciaport en trànsit de vehicles- la segona mercaderia més important després dels contenidors- va servir de posada en comú sobre les necessitats i preocupacions de les empreses automobilístiques en matèria de tràfic, així mateix va permetre proposar, de manera conjunta amb Valenciaport, mesures que contribuïsquen a un creixement sostingut del trànsit de vehicles.

En aquest sentit, Arantxa Mur va assenyalar que “els ports de València i Sagunt són ports de referència per al sector de l’automòbil tant en moviment de vehicles com de peces. Per açò, aquest tipus de trobades entre l’Autoritat Portuària, la Marca de Garantia i els associats de Anfac, permeten que les marques coneguen els esforços realitzats pel port per a millorar els serveis prestats i a aquest les preocupacions i possibles línies d’actuació a dur a terme per a continuar creixent”.

Tot seguit, Francesc Sánchez, director general de la APV, va posar en valor la important aposta de la APV pel tràfic ferroviari, materialitzada en les diferents actuacions de millora previstes per a 2018-2019. Posteriorment, Mar Chao va ser l’encarregada de presentar a la delegació totes les potencialitats del recinte valencià. En aquest sentit, Chao va destacar “els ports de València i Sagunt som una gran opció per al tràfic automobilístic per la nostra àmplia xarxa de connexions internacionals ja que disposem de connexions marítimes amb 1.000 ports dels cinc continents a través de més de 100 línies regulars”. A tancament de 2017, Valenciaport ha manipulat 794.954 automòbils, un 2,43% més que l’any anterior. Aquestes xifres situen a València com a vuitè port europeu per a aquest tipus de tràfics. Els principals països als quals es van exportar automòbils en 2017 van ser Bèlgica, Itàlia, Regne Unit, Països Baixos, Turquia i Estats Units. Per la seua banda, Valenciaport va importar vehicles procedents de països com Itàlia, Turquia, Bèlgica, Regne Unit i Japó, entre uns altres.

José Luís Aznar, responsable de la Marca de Garantia va exposar durant la seua intervenció les diferents eines que disposa Valenciaport per a la millora contínua dels processos i que permeten desenvolupar accions concretes. A més dels Grups de Treball, el referencial de Trànsit de vehicles Nous i les Auditories, José Luís Aznar va destacar l’Informe Anfac com a eina clau per a avaluar la qualitat dels serveis que presten els ports de València i Sagunt, i sobre el qual es treballen aspectes de millora.

En acabant, la delegació es va traslladar a la Dàrsena de Serveis Portuaris des de la qual es va realitzar una visita per mar a les terminals de contenidors i vehicles.

 Tràfic d’automòbils

En els últims anys Valenciaport s’ha reafermat com un dels principals enclavaments logístics d’Espanya per al tràfic d’automòbils. De fet, ja disposa d’1.000.000 de m2 al servei de la indústria de l’automòbil, superfície equivalent al que ocuparien 200 camps de futbol, dels quals 412.000 m2 se situen a València i 560.000 m2 en el recinte del port de Sagunt.

L’Autoritat Portuària de València (Valenciaport, en la seua marca comercial) compta amb quasi 5 km. de línia d’atracament (1.845 m2 a València i 2.800 m2 a Sagunt) destinada a aquesta indústria que permeten l’arribada dels grans bucs de mercaderies Ro-Ro