Lidera el top10 smart port del Sistema Portuari Espanyol segons l’índex publicat per la revista CEDEX

El Valenciaport lidera el rànking dels Top 10 Smart Port del Sistema Portuari Espanyol, una posició que reafirma l’aposta de l’Autoritat Portuària de València (APV) per reforçar la posició de lideratge “com hub referent i estratègic del Mediterrani en la gestió de mercaderies i trànsits, la seua aposta per la sostenibilitat i el medi ambient, i la digitalització i la transparència”.

Este rànking ha sigut elaborat per la revista d’Enginyeria Civil del CEDEX després d’avaluar als ports que formen part del sistema portuari espanyol des d’una perspectiva econòmica, social/institucional, mediambiental i grau de digitalització. Valenciaport, encapçala la llista amb un total de 299,47 punts, 17 punts per damunt del segon classificat que és el port de Barcelona i més de 50 punts del tercer que és el port de Bilbao.

Les instal·lacions de l’APV també lideren els apartats Mediambiental (67,73 punts) per davant de Huelva (58,44), Tarragona (57,01) o Barcelona (52,27), i Social (82,24 punts) per damunt de Vigo (77,83) o Algesires (70,24). En la resta de les categories, Valenciaport se situa en segon lloc en econòmic/operacional i polític/institucional, i en tercer lloc en el grau de digitalització.

Segons l’informe de CEDEX, els Smart Ports es recolzen en la tecnologia per a dinamitzar i modernitzar el transport marítim, la qual cosa permet millorar els serveis portuaris, satisfent de la millor manera possible les necessitats dels usuaris. L’APV compta amb una estratègia en esta línia per a augmentar el nivell tecnològic del clúster portuari, fomentant la col·laboració amb tota la comunitat per a millorar la competitivitat del sector. En este sentit, eines com Valenciaportpcs, plataforma electrònica que permet l’intercanvi intel·ligent i segur d’informació entre els agents públics i privats, s’han convertit en un referent per al sector. A més, cal destacar l’iniciativa per l’objectiu 2030, zero emissions, amb una aposta decidida i ferma per la implementació d’energies renovables amb inversions en energia eòlica, fotovoltaiques o la construcció d’una nova subestació elèctrica.

En este sentit, destacar que l’APV ha rebut dos reconeixements en els Premis Mundials de Sostenibilitat Portuària 2020 de la International Association of Ports and Harbors (IAPH) per als projectes GREEN C PORTS i LOOP-PORTS, coordinats per la Fundació Valenciaport, en les categories de “Infraestructura Resilient” i “Clima i Energia” respectivament. El port de València també ha rebut el premi GREEN4SEA Port Award 2019 en matèria mediambiental pel seu projecte H2Ports, una iniciativa pilot que convertirà al port de València en el primer d’Europa a utilitzar l’hidrogen en les seues terminals. A més, està nominat per GREEN C PORTS en els premis enerTIC.