València, 28 d’octubre de 2019.- El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, va ser rebut en audiència pel cardenal Arquebisbe de València, Antonio Cañizares, divendres passat, 24 d’octubre. Durant la trobada, el cardenal Arquebisbe de València ha agraït al president de l’APV l’exposició dedicada a la història del port i la seua relació amb València “rescatant el paper del Micalet com a torre de comunicacions al servei de València”. Per part seua, el president de l’APV, Aurelio Martínez, ha agraït a l’Arquebisbe el seu gran suport i li ha oferit establir nous llaços de col·laboració, “perquè sense l’ajuda i esperit col·laborador, no hauria sigut possible”.

El passat 9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, es va estrenar la instal·lació d’una rèplica del telègraf òptic portuari que en el segle XIX permetia la comunicació entre la ciutat i el port de València. El mecanisme, instal·lat a la terrassa superior de la Torre del Miquelet, forma part de l’Exposició “La Història Gravada del Port de València”, i reprodueix el mecanisme i els codis que s’utilitzaven per a avisar de l’arribada dels vaixells, als comerciants i ciutadans de València.

En l’audiència entre tots dos han participat Arturo Monfort, Director de I+D+i i Desenvolupament Portuari de la Fundació Valenciaport i un dels investigadors que han participat en l’Exposició, i Vicent Palací, Director del Departament de Comunicació de l’APV, que han mostrat al Cardenal Cañizares el llibre de finals del segle XIX i el gravat a partir del qual va començar la investigació entorn del paper del Micalet com Torre Vigia, i a la qual s’ha dedicat un gran espai en l’Exposició, que acumula 4.000 visites.

Després de l’audiència amb l’Arquebisbe, Aurelio Martínez i els representants de l’APV, visitaren el Micalet per a contemplar el mecanisme que s’ha instal·lat a la part alta del campanar de la catedral amb les màximes exigències tècniques per a no generar cap mena d’arrap en els centenaris carreus de la torre més identificativa dels valencians.

El president de l’APV, Aurelio Martínez ha reiterat que “agraïm haver pogut emprar material gràfic de gran valor històric, amb el suport de l’Església de València i rescatar fets, procediments i mecanismes que han servit als valencians per a comunicar-se. Del passat hi ha moltes coses que aprendre”.

Per part seua, el Cardenal ha expressat el seu desig de “continuar mantenint projectes de col·laboració atés que és fonamental que les institucions a la ciutat col·laboren en tots els camps; i un d’ells és la història i la seua investigació”.

L’exposició “La història gravada del port de València” és un fidel reflex de l’evolució de les infraestructures portuàries, l’activitat comercial desenvolupada en el recinte mariner i la seua relació amb la ciutat en sentit geogràfic. Es tracta d’una exposició que mostra l’estreta relació que des del segle XVII ha existit entre el nucli urbà i el port reflectida en l’ús de sistemes de comunicació de l’època com un “telègraf” instal·lat en el més alt del campanar de la Catedral, conformat per tres boles, que va servir durant molts anys per a informar de l’arribada dels vaixells comercials i la seua procedència o destinació.

A través de 40 gravats, la mostra ofereix una retrospectiva del port de València entre finals del segle XVII i el segle XIX.

“La història Gravada del Port de València” estarà oberta al públic fins al dia 10 de novembre. L’entrada és gratuïta i l’horari de visites és de 10,30h fins a les 18,30h, tots els dies.