El Port de València, entre els 20 recintes portuaris amb millors connexions, segons l’índex que elabora la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD)

Valenciaport manté connexions amb quasi 1.000 ports de 168 països diferents, exercint com a indústria tractora de les empreses exportadores espanyoles

València, 22 d’abril de 2021.- Valenciaport s’aferma com el port espanyol amb millor connectivitat en el primer trimestre de l’any segons el Port liner shipping connectivity index (LSCI) que elabora la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD). D’esta manera, el Port de València torna a ser el quart port europeu en este rànquing i el vinté a nivell mundial. Estet índex avalua la connexió de més de 900 ports de contenidors de tot el món i posa en valor l’eficiència de les instal·lacions portuàries per a facilitar a les empreses l’accés als mercats d’una manera més competitiva, segura i en el menor temps possible, i ressalta la importància dels ports i el trànsit marítim com a vectors de riquesa i desenvolupament.

L’índex que elabora UNCTAD és un indicador de competitivitat que facilita les relacions comercials dels diferents agents que operen. En este sentit, el port valencià manté relacions comercials amb quasi 1.000 ports de 168 països diferents. Valenciaport opera amb 98 línies regulars gestionades per 35 companyies navilieres diferents. Una operativitat que posa en valor a Valenciaport com a indústria tractora al servei de la comunitat logística i el teixit empresarial import/export d’Espanya.

València en el Top 20

En l’àmbit europeu, el Port de València consolida la quarta posició que va aconseguir en el segon trimestre de 2020 en superar als ports de Bremen, Le Havre o El Pireu. En les tres primeres posicions de la graella europea estan col·locats Rotterdam, Anvers i Hamburg. Després de la quarta posició del Port de València se situen Le Havre cinqué, Bremerhaven sisé, Barcelona seté, London Gateway huité, El Pireu nové i Algesires desé.

El rànquing mundial està liderat pels principals ports asiàtics, amb Shangai al capdavant de la classificació mundial seguit pels ports de Singapur, Ningbo, Pusan i Hong Kong. En setena i novena posició es troben els primers ports europeus, Rotterdam i Anvers, respectivament, mentre que Hamburg com a tercer port europeu ocupa el lloc 14. Respecte als ports espanyols, després de València que es posiciona en el top 20, es troben Barcelona (25) i Algesires (30).

El Liner Shiping Connectivity Index utilitza diferents variables per a calcular la connectivitat dels ports com:

  • El nombre de navilieres que operen trànsits de contenidor en els ports
  • El nombre de serveis regulars oferits en aquests ports
  • El nombre de vaixells que empren en els serveis des d’i cap als ports de cada país
  • La mitjana de la capacitat en TEUS oferida pels vaixells operant en estos ports
  • La grandària màxima dels vaixells que operen en els ports
  • El número d’altres ports que estan connectats amb el port mitjançant serveis de transport marítim de línia directa

Valenciaport, segons l’últim informe d’impacte econòmic que va elaborar la Universitat Politècnica de València, genera un Valor Afegit Brut de 2.500 milions d’euros, quasi el 2,5% del total de la Comunitat Valenciana i permet la creació de 40.000 llocs de treball. En este sentit, cal destacar l’activitat i professionalitat de la comunitat portuària durant la COVID-19 que es va plasmar en què Valenciaport va gestionar durant 2020 un total de 5.428.307 contenidors i 80.882.224 tones de mercaderies; el que suposa en la pràctica, igualar els trànsits de l’exercici precedent -rècord històric- i superar amb nota el sot que va provocar la pandèmia durant el primer semestre de l’any.