Es la cinquena ocasió en que la Càtedra Demetrio Ribes dedica un volum a una instal.lació emblemàtica del Port de València.

L’Edifici del Rellotge del Port de València ha acollit la presentació del llibre “Los Varaderos del puerto de València. Una historia centenaria”, elaborat per la Càtedra Demetrio Ribes dins de la seua col·lecció Quaderns del Museu del Transport de la Comunitat Valenciana. L’acte de presentació ha comptat amb la presència del president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez; el secretari Autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira; el director de la Càtedra Demetrio Ribes, Luis Arciniega, i l’autora de la publicació, Inmaculada Aguilar

La Càtedra Demetrio Ribes, resultat del conveni entre la Universitat de València i la Generalitat Valenciana, persegueix desenvolupar, difondre i fomentar la recerca sobre la història del transport i les seves infraestructures. La seua nova publicació, “Los Varaderos del puerto de València. Una historia centenaria”, constitueix el primer estudi monogràfic sobre estes infraestructures i és el 5é exemplar que la Càtedra Demetrio Ribes dedica a l’arquitectura industrial del port valencià, després dels volums sobre el Far, els Coberts del Port, els Docks Comercials i l’Estació Marítima, l’actual Edifici del Rellotge. En la publicació presentada hui s’aborda l’estudi històric del Varador Públic, el Varador de la Junta d’Obres i del Dic Flotant, construïts en les primeres dècades del segle XX. En l’actualitat es conserva el Varador Públic, restaurat en 1989 i on s’estudia situar un futur Museu Marítim.

Durant la seua intervenció en este acte de presentació el president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, ha destacat la tasca que està desenvolupant la Càtedra Demetrio Ribes en favor de la recuperació del patrimoni, en la línia en la qual també està treballant l’APV i ha agraït que el port de València haja sigut objecte d’estudi en 5 de les seues publicacions. Segons ha assenyalat Aurelio Martínez, la Càtedra “està contribuint a documentar la història amb rigor, a través de publicacions amb una àmplia informació gràfica, on es recorden els inicis de l’activitat comercial del port de València, com a exportador de tot tipus de productes, en plena expansió i sempre al servici de les empreses”.

Per la seua banda, el director de la Càtedra Demetrio Ribes, Luis Arciniega, ha destacat com el port de València ha ocupat sempre un lloc prioritari en els seus estudis, ja que a esta instal·lació s’han dedicat 5 dels 25 exemplars dels Quaderns del Museu del Transport de la Comunitat Valenciana. Segons Arciniega, “la ciutat de València és consubstancial amb el seu port i el seu creixement cap a l’Est sempre ha anat aparellat amb el creixement de les instal·lacions portuàries”

L’autora de la publicació, Inmaculada Aguilar, ha assenyalat com el volum presentat hui se centra en els varadors del port que es van construir a l’inici del segle XX i que es van convertir en testimoni d’un moment clau del port. Segons ressalta Aguilar, “el port s’estava construint, es fa efectiu el port comercial i de servici i es trobava en plena expansió. És un moment clau del port, per les seues infraestructures portuàries i instal·lacions complementàries”.

Per la seua banda, el secretari Autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, ha destacat com el Varador és un dels edificis més emblemàtics del port de València i últim testimoni d’ús industrial que queda a la dàrsena. Segons Boira “és un edifici que necessita del treball de les administracions per donar-li una segona vida, com, per exemple, desenvolupant el Projecte del Museu Marítim”