• L’esdeveniment internacional reunix representants d’administracions locals i regionals, governs, ciutats, empreses i acadèmics per a debatre sobre la integració de plataformes logístiques en el desenvolupament portuari i urbà
  • La designació de València, a través de l’Autoritat Portuària per a l’organització d’este esdeveniment va ser anunciada anit en Los Álamos/Concepción (Xile), ciutat que ha organitzat enguany la trobada
  • En els actes del Fòrum Mundial de Ciutats i Plataformes Logístiques ha participat la presidenta de Valenciaport, Mar Chao, on també ha arreplegat el ‘Certificat de Logística Justa’, un document que emet i atorga l’Organització Mundial de Ciutats i Plataformes Logístiques a aquelles empreses o entitats que contribuïxen a la creació d’una major equitat en els serveis logístics

València, 14 de setembre de 2024.-València serà seu en 2025 del Fòrum Mundial de Ciutats i Plataformes Logístiques, un esdeveniment internacional que reunix representants d’administracions locals i regionals, governs, ciutats, empreses i acadèmics per a debatre sobre la integració de plataformes logístiques en el desenvolupament portuari i urbà. La designació de València, a través de l’Autoritat Portuària per a l’organització d’este esdeveniment va ser anunciada anit en Los Álamos/Concepción (Xile), ciutat que ha organitzat enguany la trobada, en la seua novena edició.

En els actes del Fòrum Mundial de Ciutats i Plataformes Logístiques ha participat la presidenta de Valenciaport, Mar Chao, on a més va arreplegar – de mans del president, Ricardo Partal Silva, – la certificació que permet iniciar la planificació i la promoció dels actes de 2025: «Fair Logistics Certification».

El «Certificat de Logística Justa» és el document que emet i atorga l’Organització Mundial de Ciutats i Plataformes Logístiques a aquelles empreses o entitats ‘que contribuïxen a la creació d’una major equitat en els serveis logístics que intervenen en tota la cadena de subministraments del comerç’.

El Fòrum Mundial de Ciutats i Plataformes Logístiques és un esdeveniment organitzat per l’Organització Mundial de Ciutats i Plataformes Logístiques (OMCPL), que reunix professionals i experts de diferents sectors, incloent-hi comerç internacional, logística, transport, i representants de l’àmbit institucional i acadèmic.

Cada esdeveniment compta amb el suport de diversos països i organismes internacionals, com la CEPAL (Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib), i la participació d’experts de l’Associació d’Estats del Carib i Geòrgia Tech Panamà, entre altres. A més, s’aborden temes de rellevància global com la logística verda, la intel·ligència artificial, ciberseguretat en el transport i els reptes logístics del Canal de Panamà.

Mar Chao va agrair “la confiança que significa passar el testimoni de l’organització de tan important trobada a l’Autoritat Portuària de València (APV), a la ciutat i als professionals logístics valencians, tots ells immersos en un profund procés d’adaptació a les exigències sempre canviants del comerç internacional i de les relacions entre els ports que conviuen amb les ciutats que van propiciar el seu naixement, com en el nostre cas són València, Sagunt i Gandia”.

El fòrum atrau un gran nombre de participants de més de 70 països, incloent-hi professionals del sector, institucions i experts que analitzen les últimes tendències logístiques, com la ciberseguretat, les autopistes de la mar, la digitalització de la cadena de subministrament, reducció d’emissions, noves energies…

En el Fòrum Mundial de Ciutats Portuàries celebrat fins hui a Xile, s’han abordat diversos temes clau relacionats amb la transformació de les ciutats portuàries en el context actual de canvi tecnològic, geopolític i ambiental. En matèria de geopolítica i sostenibilitat, s’han analitzat els desafiaments la de seguretat del transport marítim i de la necessitat d’adaptar-se a les noves condicions globals per a assegurar un futur sostenible a les ciutats portuàries. Sobre emissions i noves energies s’han presentat treballs sobre l’impacte de les tecnologies emergents per a reduir CO₂ en el transport terrestre de mercaderies, un pas crucial en la lluita contra el canvi climàtic.

Sobre noves tecnologies s’ha debatut sobre la traçabilitat de la cadena de subministrament, com un factor essencial per a millorar l’eficiència i la competitivitat de les plataformes logístiques. S’han exposat casos d’èxit de clústers industrials i logístics de Xile i de Mèxic i s’han aportat idees i propostes sobre noves oportunitats de negoci, centrades en la integració tecnològica i l’optimització de processos.

La presidenta de Valenciaport, Mar Chao, ha presentat com s’aborden des de l’APV; i en concret des dels ports de València, Sagunt i Gandia, aquests reptes que centren les atencions del sector a escala global.
A més de descriure les característiques de les instal·lacions de Valenciaport i els impactes que en matèria de generació riquesa i d’ocupació tenen els molls valencians (el 3% del PIB de la Comunitat Valenciana i quasi 50.000 ocupacions), Mar Chao ha portat a Xile les idees força que marquen l’estratègia de Valenciaport: seguretat, agilitat, multimodalitat, complicitat amb els usuaris i clients, i garanties mediambientals. “A l’altra banda dels recintes portuaris – va concloure Chao – el món va molt ràpidament; cada vegada més ràpid, i els ports han d’adaptar-se a les exigències que ens afecten i que també fem nostras”.