Des de 2006 Port de València ha incrementat la seua valoració des dels 42,39 punts als 61,68 actuals

València ascendeix 5 posicions respecte a 2018 i se situa com el sisé port europeu amb millor connectivitat

València, 12 d’agost de 2019. Segons l’últim rànquing de connectivitat portuària mundial elaborat per la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament, UNCTAD, València és el port amb major connectivitat d’Espanya, el vint-i-tresé a nivell mundial i el sisé d’Europa. Així es desprén de les dades de la Liner Shipping Connectivity Index (LSCI), que analitza i mesura un conjunt de dades sobre connectivitat del transport marítim en línia, atraques i escales en els ports de contenidors del món.

El port de Xangai encapçala aquesta classificació mundial en la qual s’han analitzat 900 ports a nivell mundial. El port xinés va obtindre una puntuació de connectivitat de 134 punts, seguit pels ports de Singapur (124,63 punts), Pusan (114,45 punts) a Corea i Ningbo (114,35 punts), també a la Xina.

En el cas dels ports espanyols trobem a València com el port espanyol millor col·locat en la posició 23, seguit en el lloc 27 i 28, per Algesires i Barcelona, respectivament. València aconsegueix enguany una connectivitat de 61,68 punts sobre 100, per davant d’Algesires i Barcelona amb 60,5 i 59,68 respectivament.

El port de València a més se situa com el sisé port europeu del rànquing solament superat pels grans ports nordeuropeos i el port grec del Pireo. Des que l’any 2006 es va començar a elaborar aquest rànquing el Port de València ha millorat de manera substancial la seua puntuació, passant dels 42,39 punts obtinguts en 2006 als 61,68 en 2019. La millora respecte a 2018 ha sigut de 5 posicions, passant del lloc 28 que també va ocupar en 2017 a l’actual lloc 23.

A més dels ports asiàtics, els altres ports en la llista dels 10 principals són els d’Anvers (94 punts) a Bèlgica i Rotterdam (93 punts) als Països Baixos. Cap dels ports en la llista dels 20 principals prové d’Àfrica, Amèrica Llatina, Amèrica del Nord o Austràlia.

La directora de tecnologia i logística de UNCTAD, Shamika N. Sirimanne, ha destacat que l’acompliment d’un port de contenidors “és un factor crític que pot determinar els costos de transport i, per extensió, la competitivitat comercial. Els ports de contenidors eficients i ben connectats habilitats per serveis d’enviament freqüents i directes són clau per a minimitzar els costos comercials i fomentar el desenvolupament sostenible, va concloure la Sra. Sirimanne.

El conjunt de dades de l’Índex de Connectivitat de Transport Marítim Portuari (LSCI) de la UNCTAD permet a les empreses i governs determinar les tendències del transport marítim i les posicions dels seus ports en comparació amb uns altres.

Precisament en aquesta línia i sensibilitzats amb la importància que te la connectivitat en la competitivitat portuària, la APV va presentar el mes de març passat l’Índex de Connectivitat dels Ports espanyols (ICP), un indicador l’objectiu del qual és mesurar i realitzar un seguiment de la connectivitat marítima dels ports estatals. La connectivitat és un factor clau per a mesurar l’avaluació de la competitivitat portuària, tal com va assenyalar en el seu moment Aurelio Martínez durant la presentació que va realitzar sobre “Connectivitat i Competitivitat” i en la qual també va participar Jan Hoffmann, de la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament, UNCTAD.

L’indicador ICP del port de València, es calcula amb una periodicitat semestral i precisament està desenvolupat amb una metodologia similar a la utilitzada per la UNCTAD, aplicada exclusivament als serveis regulars de transport marítim de curta distància (TMCD).