El VCFI és l’índex creat per l’Autoritat Portuària de València per a reflectir l’evolució de les tarifes del mercat d’exportació de contenidors plens per via marítima des de Valenciaport. El VCFI respon a les sigles en anglés de València Containerised Freight Index. Este índex servirà als carregadors com a ferramenta per a preveure l’evolució dels nolis amb els seus mercats d’interés, la qual cosa suposa un element determinant del cost de les seues operacions d’exportació. D’altra banda, també serà útil per als operadors que oferixen els nomenats servicis, al constituir un element de benchmarking de l’evolució dels nolis en el mercat i els seus propis.

VCFI General

  • Últims 12 mesos
  • Últims 48 mesos
  • Tot

En abril de 2025, el Valencia Containerised Freight Index (VCFI) va registrar un increment del 9,41 % respecte al mes anterior, assolint els 2.243,84 punts. Este augment revertix la tendència descendent observada en març i situa el creixement acumulat des de l’inici de la sèrie en 2018 en un 124,38 %. Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, va experimentar un augment notable del 24,68 %, situant-se en 2.811,21 punts, amb un creixement acumulat del 181,12 %. Així mateix, el subíndex de l’Orient Llunyà va mostrar una evolució a l’alça, amb un increment del 9,04 % i un valor de 2.317,10 punts, assolint un creixement acumulat del 131,71 %.

En comparació amb altres índexs internacionals, s’observa que, mentre que el VCFI va experimentar una pujada destacada en abril, el Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) va registrar una lleugera correcció del 3,5 % la tercera setmana del mes. Esta diferència en el comportament es pot atribuir a la naturalesa i cobertura de cada índex. L’SCFI, de caràcter setmanal, reflectix tarifes spot d’exportació des de Shanghai, amb una alta sensibilitat a variacions immediates del mercat. Per la seua part, el VCFI té caràcter mensual i arreplega l’evolució tarifària dels contractes d’exportació des de València cap a múltiples destinacions, oferint una visió més estructurada i amb menys volatilitat a curt termini. Estes diferències metodològiques generen, de manera natural, cert decalatge entre ambdós indicadors. No obstant això, cal assenyalar que, a mitjà termini, ambdós índexs tendixen a mostrar una evolució convergent, ja que estan condicionats per tendències comunes en la cadena logística global.

Este comportament del VCFI en abril es produïx en un context d’estabilitat operativa en el sector marítim. Segons dades d’Alphaliner, la flota inactiva de portacontenidors es va mantindre al voltant del 0,7 % de la capacitat global, la qual cosa representa 67 vaixells i aproximadament 195.000 TEU fora de servici. Este baixa disponibilitat reforça l’equilibri en el mercat i contribuïx al sosteniment dels nivells tarifaris. Paral·lelament, el mercat energètic va mostrar certa moderació: el preu del cru Brent es va situar per davall dels 63 USD per barril, mentre que el cost del combustible marítim VLSFO va baixar fins als 521 USD per tona als hubs principals, segons dades de Ship & Bunker. Esta evolució representa un alleujament parcial per als costos operatius del transport, encara que els nòlits continuen influenciats per la dinàmica entre oferta i demanda en les diferents rutes.

Pel que fa a l’entorn econòmic general, l’últim Baròmetre del Comerç de Mercaderies de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) es va situar en 102,8 punts, la qual cosa indica que el comerç mundial de béns es manté lleugerament per damunt de la tendència. Tot i això, l’OMC ha advertit que la incertesa al voltant de les polítiques comercials i la possible imposició de nous aranzels podrien limitar l’expansió del comerç internacional els pròxims mesos. De fet, en abril, l’organització va revisar a la baixa les seues previsions per a 2025, projectant una caiguda del 0,2 % en el volum global de mercaderies, enfront del creixement del 2,7 % previst inicialment.

En esta mateixa línia, l’índex RWI/ISL, que avalua el trànsit de contenidors als principals ports del món, va reflectir en març una caiguda significativa del comerç marítim global. Segons l’última estimació publicada el 25 d’abril per l’Institut Leibniz de Recerca Econòmica (RWI) i l’Institut d’Economia Marítima i Logística (ISL), l’índex va caure fins als 135,3 punts (desestacionalitzats), enfront dels 137,6 punts revisats del mes anterior. Este retrocés, després d’un començament d’any dinàmic, estaria vinculat a un efecte d’anticipació per part dels operadors davant dels anuncis de noves mesures aranzelàries als Estats Units, cosa que hauria concentrat gran part dels moviments en gener i en febrer. L’informe assenyala que esta desacceleració del trànsit portuari és generalitzada i afecta tant els ports europeus —on el North Range Index va baixar de 112,8 a 112,1 punts— com els xinesos, que van registrar una caiguda de 157,8 a 154,8 punts. L’impacte d’estes polítiques comercials es fa notar especialment en els intercanvis entre la Xina i els Estats Units, que podrien continuar mostrant pressió els pròxims mesos. En este context, l’evolució del VCFI durant abril es pot entendre com a resultat de factors operatius i comercials específics en determinades rutes, dins d’un escenari global encara condicionat per la volatilitat. Les variacions observades responen a ajustaments en la capacitat ofertada, a decisions estratègiques dels operadors i a un entorn de demanda subjecte a canvis reguladors i econòmics.

VCFI Meditèrrania Occidental

  • Últims 12 mesos
  • Últims 48 mesos
  • Tot

VCFI Orient Llunyà

  • Últims 12 mesos
  • Últims 48 mesos
  • Tot