L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto i el director general de l’Autoritat Portuària de Gandia (APV), Francesc Sánchez han presentat el projecte de remodelació dels Tinglados del Port de Gandia en Fitur

‘Camins de la mar’ suposarà una inversió de 6 milions d’euros per a millorar i ampliar l’accés de la ciutadania i turistes al recinte portuari

Francesc Sánchez: “Esta iniciativa és un clar exemple de col·laboració port-ciutat que mostra que quan totes les parts naveguen de la mà l’èxit està assegurat”

José Manuel Prieto: “Es crearà una nova oportunitat d’atracció turística per als visitants i els veïns de Gandia com a espai d’oci, cultura i restauració”

València, 19 de gener de 2022.- Port i ciutat, units per Gandia. Ahir a la vesprada es va presentar en FITUR el projecte de remodelació dels Tinglados del Port de Gandia, una proposta que han realitzat de la mà l’Autoritat Portuària de València (APV) i l’Ajuntament de Gandia, i que dotarà a este espai de nous usos per a la ciudanía i els visitants. L’alcalde del municipi de La Safor, José Manuel Prieto, i el director general de l’APV, Francesc Sánchez, han explicat la iniciativa ‘Camins a la Mar’ que representa un exemple d’èxit ciutat-port. En l’acte també va estar present el secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana, Francesc Colomer.

La intervenció crearà un “singular equipament urbà” que omplirà de vida i d’activitat cultural, social i d’oci el Moll Sud. Així doncs, la zona posterior dels tinglados es convertirà en un passeig amable i modern d’uns 11.000 metres quadrats d’extensió en el qual la vegetació i l’arquitectura es fusionaran per a crear el màxim confort als vianants.
Pel que respecta als continguts, els tinglados seran lloc de encontre de la ciutadania i punt de referència dels visitants. En ells s’allotjarà un espai singular interior i exterior. També albergaran establiments de restauració, comerços i locals culturals i d’oci. L’actual Torre del rellotge cobrarà especial importància, situant al costat d’ella un passeig obert al públic que comunicarà la zona Nord i Sud de l’antic moll fruiter.

En total, es contempla una actuació total sobre 12.949,64 m². Els tinglados 14 i 15 es destinaran a un Espai Singular mentre que els tinglados 9, 10, 11 i 13 acolliran usos recreatius i comercials. El tinglado número 12 es convertirà en un passeig semicobert que servirà per a connectar les zones Nord i Sud.

L’alcalde de Gandia va destacar que amb este projecte “millorarem una de les imatges que suposen una de les postals que ofereix Gandia, potser la més coneguda al costat de l’extensa platja nord, es tracta dels tinglados del Port. Una acció que marcarà un canvi substancial en la mirada dels ciutadans i visitants”. Prieto va explicar que “es tracta d’una inversió de més de 6 milions d’euros que Valenciaport durà a terme en els pròxims mesos de manera que desapareguen les barreres arquitectòniques entre el Grau i el Port i s’òbriga una nova oportunitat d’atracció turística per als visitants i els veïns de Gandia com a espai d’oci, cultura i restauració”.

Per a Prieto, “la potenciació i dinamització dels Tinglados del Port se sumaran, així, a les actuacions per a regenerar l’espai i l’entorn de l’església de Sant Nicolau i la renovació de la connexió Gandia-Grau-platja, que ja s’han iniciat, un element de primer ordre, revulsiu del nostre turisme, que és, a més, el primer que els turistes veuen en arribar a la nostra ciutat. D’esta manera aconseguirem desenvolupar una ciutat dins d’un Port i traçar un projecte col·lectiu que té en compte la mirada del Port com a element capital per a pensar la ciutat i la seua proyecció”.

Exemple de col·laboració ciutat-port

Per la seua part, el director general de l’Autoritat Portuària de València (APV), Francesc Sánchez, va assenyalar que esta iniciativa és fruit de “molts anys de treball conjunt entre el Port i l’Ajuntament per a construir la millor ciutat i potenciar la seua façana marítima per a la ciutadania i els milers de turistes que visiten Gandia, un referent del turisme, la gastronomia i la cultura de La Safor i de la Comunitat Valenciana. Un model de port-ciutat extrapolable a altres recintes portuaris i que mostra l’esperit de col·laboració pensant en el millor per a Gandia i els seus veïns”.

Sánchez va recordar que “l’APV està potenciant la integració ciutat-port a través de diferents iniciatives com la creació del comité assessor del Port de Gandia, organisme presidit per l’alcalde que té l’objectiu d’afavorir la resolució de qüestions relatives a la interrelació dels recintes portuaris amb les respectives trames urbanes. L’exemple d’esta bona sintonia entre tots dos es pot veure en la presentació que hui hem realitzat en Fitur”.

Valenciaport i l’Ajuntament porten anys col·laborant en esta integració port-ciutat amb exemples com el passeig en el moll dels Borgia, o els projectes que s’estan realitzant entre els tinglados de fruiters del 5 al 17, i l’espai situat entre la seua façana sud i el límit de l’àmbit portuari comercial. L’altra àrea en la qual s’ha actuat inclou l’edifici i la plaça de la Llotja de pescadors i l’entorn de l’església de Sant Nicolau.

“Els ports són infraestructures essencials per a les empreses, però també per a les persones i el conjunt de la societat. Quan totes les parts naveguen de la mà l’èxit està al nostre abast i assegurat. I este projecte per a Gandia és un clar exemple. Volem felicitar a tots els gandienses i veïns de La Safor pel seu port, amb més de 130 anys d’història, que continua sent un valor per a la ciutat i un motor de l’activitat social i econòmica de la comarca”, va indicar el director general de l’APV.

Finalment, Francesc Colomer ha posat en valor la capacitat de Gandia “no per a sorprendre’ns cada any amb noves i bones iniciatives turístiques que ajuden a fidelizar als visitants” “Gandia té molts recursos que es complementen amb coherència i continua sumant projectes per a continuar recuperant espais que d’una altra manera s’haurien degradat i que d’esta manera, poden ser aprofitats per tots”.