La Fundació Valenciaport i l’Autoritat Portuària de Valencia (APV)  han inaugurat este matí la jornada “Workshop on Maritime and port applications”, organitzada per FCH JU (Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking, una entitat de col·laboració públic-privada recolçada per la Comissió Europea que pretén promoure l’ús d’hidrogen com a combustibles alternatius, i JRC (Joint Research Centre). Els primers prototips de maquinària portuària impulsada per hidrogen estaran disponibles per a finals d’esta dècada.

La jornada ha sigut inaugurada pel Director d’Estratègia i Innovació de l’APV, Ramón Gómez-Ferrer; el Subdirector General de Polítiques Sectorials Industrials en el Ministeri d’Economía, Indústria i Competitivitatd, Alejandro Cros Bernabéu; la Responsable de Polítiques de la Direcció general de Investigació i Innovació de la Comissió Europea, Katarzyna Drabicka; i la Cap d’Unitat d’Operació i Comunicació de FCH JU, Mirela Atanasiu.

Durant la trobada, Ramón Gómez-Ferrer ha recalcat que “des de l’Autoritat Portuària de València tractem d’afavorir l’adopció de les millors pràctiques per a reduir les emissions en el nostre entorn portuari. Els objectius de reducció d’emissions marcats en la Declaració de París són ambiciosos i, per això, estem explorant totes les alternatives per a contribuir a pal·liar el canvi climàtic”. En este sentit, el director d’estratègia de l’APV ha assenyalat que “les piles d’hidrogen són una alternativa molt interessant perquè generen zero emissions i zero soroll però és necessari investigar i avançar més en aquesta tecnologia” i ha recordat que “l’APV i la Fundació Valenciaport vénen participant des de fa bastants anys en diferents projectes i iniciatives que ens permeten explorar l’ús de noves fonts d’energia en l’àmbit marítim portuari, de fet, ja s’han realitzat proves per a l’ús de GNL en maquinària portuària”.

En este sentit, l’APV i la Fundació Valenciaport signaren, el passat mes de novembre, un acord de col.laboració amb la FCH JU amb l’objectiu de promoure l’ús de l’hidrogen i les piles de combustible al Port de València, passant a formar part de les més de 70 regions i ciutats, de 20 països de la Unió Europea que han signat aquest memoràndum, entre les quals es troben les ciutats de Londres, Reykjavik, Venècia o Hamburg, i les regions de Països del Loira o Rhin-Westfàlia, entre altres.

Ramón Gómez-Ferrer ha conclòs assenyalant que “amb este tipus d’iniciatives l’APV i la Fundació Valenciaport reafirmen el seu ferm compromís amb la protecció del medi ambient i el canvi climàtic”.

Per la seua banda, Carlos Navas, responsable de FCH JU, ha destacat que “les cèl·lules d’hidrogen produeixen electricitat i presenten grans avantatges per a la reducció d’emissions i per a l’ús en el transport. Fins al moment, estem treballant en l’àmbit del transport terrestre però volem explorar les possibilitats del transport marítim. Per això, ens sentim molt agraïts de l’interès mostrat per l’Autoritat Portuària de València i la Fundació Valenciaport perquè volem explorar este mercat. La nostra intenció és començar a desenvolupar prototips per a utilitzar en l’entorn marítim-portuari per a comprovar les necessitats tècniques i el cost econòmic. Calculem que abans de finals d’esta dècada es puguen estar provant prototips de maquinària portuària impulsada per cèl·lules d’hidrogen”.

Jornades “Workshop on Maritime and port applications”

Les jornades celebrades a València donen continuïtat a la celebrada en 2015 sobre “especialització intel·ligent” a Lió i examina amb major deteniment les aplicacions marítimes i portuàries, amb diverses sessions centrades entorn del tema de les aplicacions d’hidrogen i de piles de combustible per a vaixells, logística i aplicacions estacionàries, així com altres aspectes incloent la seguretat, els reglaments i els mecanismes de finançament.

Durant la primera sessió s’ha realitzat un repàs de les perspectives i oportunitats per a l’aplicació de l’hidrogen en el sector marítim en el qual s’ha arribat a la conclusió que el sector està preparat per a afrontar este nou repte amb garanties d’èxit.

La següent taula s’ha centrat en les solucions disponibles per a l’aplicació de l’hidrogen i les piles de combustible en vaixells, amb l’objecte d’aconseguir reduir a zero les emissions. En este taula s’ha comptant amb la participació de representants de Ballard, ABB Marine & Ports, Fincantieri Spa, Project MARANDA, i Proton Motor Fuel Cell GmbH.

La tercera taula s’ha focalitzat en les aplicacions d’este combustible en vehicles i maquinària pesada per a la manipulació de mercaderies. Representants de MSC Terminals, Nuvera Fuel Cells, HyPulsion-PlugPower i PowerCell han donat a conèixer la seua visió sobre la viabilitat d’utilitzar aquests vehicles, demostrant que els nous desenvolupaments poden llançar-se al mercat a curt-mig termini.

Durant la quarta sessió s’han plantejat els reptes que han d’afrontar-se per a una completa implementació de l’hidrogen com a combustible, tenint en compte els seus avantatges mediambientals i els requisits de seguretat exigits. Representants dels principals organismes europeus de seguretat i societats de classificació de reconegut prestigi han exposat la normativa disponible.

Està previst que demà divendres s’aborden els models de subministrament d’hidrogen en ports així com les aplicacions per a generar energia neta contribuint a complir els objectius fixats en l’Acord sobre el canvi climàtic de París. D’altra banda, s’abordarà la creació de mecanismes de cooperació interregional que incrementen la inversió en innovació dins de les fronteres europees, promovent la creació de plataformes i la combinació d’instruments amb aquest objectiu.