El centre de proveïment de carburant de GNL accelerarà els plans de l’APV per a reduir les emissions de diòxid de carboni i eliminar partícules contaminants, i diòxid de sofre i de nitrogen.

El Gas Natural Liquat (GNL) redueix les emissions de diòxid de carboni més d’un 25% i elimina partícules contaminants i diòxid de sofre i de nitrogen.

El projecte compta amb el suport financer de la Comissió Europea a través del projecte CORE LNGas Hive.

València, 10 de juny de 2019.- El Grup Molgas oferirà serveis de proveïment de carburant de Gas Natural Liquat (GNL) a buc en el Port de València, des d’una instal·lació fixa (“Shore to Ship”).

Molgas Energia construirà i operarà la nova instal·lació en l’espigó Túria Sud del Port de València, aprofitant la seua privilegiada posició en la costa espanyola, i convertint al Port de València en el primer a oferir aquest tipus de proveïment de carburant des de terra a vaixells propulsats per GNL.

La instal·lació dissenyada per Molgas Energia és pionera en el sector marítim, comptarà amb una capacitat aproximada de 400 m3, i una capacitat operativa de 200m3 a l’hora.

L’any 2012 va marcar el començament del desenvolupament a Espanya de l’activitat de subministrament de combustibles nets a bucs, sent Molgas Energia un dels primers actors en aquest sector. Després d’anys d’especialització, ja és un fet que el Grup MOLGAS s’ha posicionat com el líder en el mercat del bunkering de GNL, havent dut a terme més del 90% dels subministraments en la tipologia TTS (“Truck to Ship).

Este projecte s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració de les administracions públiques que han donat el seu suport al llarg del seu desenvolupament iniciat en 2016; així mateix, compta amb el suport financer de la Comissió Europea a través del projecte CORE LNGas

Hive, en el que participen tant l’APV com la Fundació Valenciaport i Molgás Energía, i l’objectiu del qual és el desenvolupament de la cadena logística integrada, segura i eficient per al subministrament de gas natural liquat com a combustible en el sector transport, especialment marítim, en la Península Ibèrica.

L’ús del GNL com a combustible en el transport marítim presenta extraordinaris avantatges mediambientals. Enfront dels actuals combustibles s’aconsegueixen reduccions en les emissions de diòxid de carboni del 25-30% i l’eliminació de les emissions de diòxid de sofre, diòxid de nitrogen i partícules. Estes propietats li atorguen la consideració de combustible net en complir amb la nova normativa que entra en vigor l’any 2020 i en qual es recullen els limites en les emissions, convertint-ho així, en el millor candidat per a la mobilitat marítima.

L’estratègia mediambiental de Valenciaport

La lluita contra el canvi climàtic i la reducció de les emissions de CO2 i d’altres partícules contaminants estan centrant bona part de les inversions i de les actuacions en matèria mediambiental de l’Autoritat Portuària de València (APV); i ho continuaran sent durant els pròxims anys.

En els últims exercicis (entre 2008 i 2016) la Petjada de Carboni del port de València ha acumulat una disminució del 17% passant de 3,12 a 2,58 t CO2 per tona mogudes, mentre que el trànsit del port ha experimentat un creixement del 24% durant el mateix període.

L’APV va ser la primera autoritat portuària d’Espanya a inscriure la Petjada de Carboni d’un recinte portuari en el registre de Petjada de Carboni creat pel Ministeri de Transició Ecològica, obtenint el segell “Calcule”.

El de València és també port pioner a nivell mundial a mesurar la seua Petjada de Carboni sota l’estàndard de l’ISO 14064-1.2006. Una metodologia emprada per al mesurament que inclou quatre nivells: el port en el seu conjunt, les activitats portuàries, els serveis i processos i l’equipament.

El centre de proveïment de carburant de GNL que ha començat a construir el Grup Molgas permetrà reduir encara més les emissions de diòxid de carboni i contribuirà a eliminar partícules contaminants i diòxid de sofre i de nitrogen.