La nova directora comercial i de desenvolupament de negoci de l’Autoritat Portuària de València ha realitzat hui la seua primera intervenció pública des que va accedir al càrrec.

La directora comercial i de desenvolupament de negoci de l’Autoritat Portuària de València (APV), Mar Chao, ha participat hui en la jornada “El Transport en el Corredor Càntabre-Mediterrani” celebrada en l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canales i Ports de la Universitat Politècnica de València. Es tracta de la primera intervenció pública de Mar Chao des que va accedir al càrrec el passat mes d’octubre.

Durant la seua conferència, emmarcada en la taula redona sobre ports i àrees logístiques, Mar Chao ha destacat, en referència a la situació actual del traçat ferroviari València-Saragossa que l’evolució del tràfic de contenidors del port de València és un paradigma clar que “quan hi ha infraestructures llestes, el tràfic arriba, no hi ha més que observar que el desenvolupament portuari de València en les últimes dècades ens ha permès aconseguir en 2016 els més de 4,7 milions de TEU”.

Mar Chao també ha indicat que “hem d’intentar arribar cada dia més al major nombre de mercats i millorar la nostra connectivitat i accessibilitat. Per a tot això són necessàries bones connexions tant externes com a internes. Des de l’APV, estem bolcats en el tren. Per a nosaltres el Corredor Càntabre-Mediterrani és fonamental perquè Aragó és una comunitat a la qual hem d’anar perquè és un graner de tràfics per als nostres ports molt important, motiu pel qual estem desenvolupant fortes inversions en la línia ferroviària València – Saragossa”.

“En l’Autoritat Portuària de València –ha continuat- som ferms creients en les potencialitats del tren i estem realitzant una ferma aposta, no solament en inversions en infraestructures, sinó també amb bonificacions per a les operacions que realitzen amb aquesta manera de transport. Tot això perquè entenem que ha d’haver-hi una total integració entre el tren i el buc ja que el que a dia d’avui competeix no són els ports sinó les cadenes logístiques”.

Igualment, la directora comercial de l’APV ha ressaltat que “Aragó, Navarra, La Rioja i el País Basc són fonamentals per a l’ampliació del nostre hinterland. No podem quedar-nos només amb la Comunitat Valenciana i Madrid. Per aquest motiu tinguem previst invertir 31 milions per a l’accés ferroviari al port de Sagunt i més de 50 milions per a la millora del traçat ferroviari entre València i Zaragoza”. Mar *Chao també ha subratllat que el Corredor Cantàbric-Mediterrani és un eix estratègic de treball per a l’Autoritat Portuària de València i ha ressaltat la “excel·lent col·laboració que està existint entre totes les institucions per a poder escometre les millores que necessita aquesta infraestructura. La col·laboració entre l’APV i Adif està sent total i això està permetent que s’estiguen complint els terminis previstos, que és sempre una bona notícia”

Línia València-Saragossa

L’APV ja ha signat un conveni amb Adif per a destinar 13,6 milions d’euros per a la millora, ampliació i construcció de 7 apartadors amb capacitat per a atendre trens de fins a 750 metres de longitud. En concret, els projectes previstos afecten a les estacions d’Estivella-Albalat, on es perllongaran 140 metres la via 3; les estacions de Xèrica-Viver i de Barraques, on es perllongaran 339 metres la via 2; l’estació de la Pobla de Valverde, on es perllongarà 180 metres la via 3; l’estació de Terol, on es perllongarà 273 metres la via 3; l’estació de Ferreruela de Hueva, on està previst perllongar 810 metres la via 5; i l’estació de Cariñena, on es preveu perllongar 260 metres la via 7. En tots els projectes es preveu modificar les instal·lacions de seguretat i comunicacions de les respectives estacions.

En aquests moments, els projectes dels apartadors ja es troben en fase de redacció per part d’Adif i està previst que isquen a licitació durant el primer semestre de 2018, de manera que les obres estiguen concloses a la fi de 2018 o principis de 2019. La *APV també preveu destinar altres 40 milions d’euros per a actuacions de millora en aquesta línia ferroviària, que encara es troben pendents de consignar.

Així mateix, l’APV també ha signat un conveni amb Adif per a la creació d’un accés ferroviari directe al port de Sagunt per al qual està previst una inversió de 31,5 milions d’euros, dels quals, 20 milions d’euros els aportarà l’Autoritat Portuària de València i els 11,5 milions d’euros restants procediran del Programa Operatiu Creixement Sostenible dels fons FEDER.