Els nolis d’exportació des de València s’abarateixen en un mes en totes les zones analitzades, a excepció d’Àfrica Oriental

Destaca el descens en el Mediterrani Occidental (-10,26%) i Llunyà Orient (-1,34%)

El València Containerised Freight Index(VCFI) s’ha situat en 4.762,46 punts, acumulant un creixement del 376,25% des de inicis de la sèrie l’any 2018

L’escenari macroeconòmic constata una desacceleració de l’activitat econòmica a nivell mundial. El trànsit portuari ha baixat a Europa del Nord (-6,1%) i Europa del Sud (-2%)

Este índex de preus es realitza sobre la base dels preus d’exportació que registra el Port de València, referent, pel seu volum, en el món del contenidor de la Mar Mediterràni

El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) del mes de setembre baixa un 3,2% el cost dels nolis del Mediterrani, en un any marcat pels vaivens de l’Índex que està condicionat per la incertesa marcada per la situació geopolítica i el comerç mundial. És el tercer mes de 2022 que descendeix, especialment en algunes zones com el Mediterrani Occidental (-10,26%). En l’acumulat de l’any, el VCFI, índex que es realitza sobre la base dels preus d’exportació que registra el Port de València en 13 àrees geogràfiques de tot el món, s’ha situat en 4.762,46 punts, acumulant des dels inicis de la sèrie l’any 2018 un creixement del 376,25%.

L’escenari macroeconòmic, marcat per uns alts nivells d’inflació, pujades de tipus d’interés i menors nivells de liquiditat per part del consumidor, constata una desacceleració de l’activitat econòmica a nivell mundial. Este fet ha conduït als organismes de referència a nivell internacional a revisar les estimacions de creixement global a la baixa, la qual cosa està ja traduint-se en una pèrdua d’impuls en el trànsit marítim global. D’acord amb la informació proporcionada per la consultora Linerlytica, el trànsit portuari ha mostrat un increment interanual a Amèrica del Nord del 1,7% el subcontinent indi del 5,2% i Llatinoamèrica del 2,9% mentre que, per la qual cosa refereix al nord i sud d’Europa, el trànsit ha decrescut en un -6,1% i -2% interanual, respectivament.

Respecte als mercats energètics, durant el mes de setembre el preu mitjà del barril de cru Brent ha sigut de 89,77$, enfront dels 100,45 $ del mes d’agost, la qual cosa es tradueix en una disminució del -10,63%. Una cosa similar ocorre en els combustibles marítims que han oscil·lat a la baixa. Així, segons les dades oferides per Ship&Búnquer respecte al bunkering (proveïment de carburant de vaixells en la mar) dels 20 principals ports del món, el preu del combustible VLSFO (Very Low Sulphur Fuel) ha passat de 823,5$ a l’agost a 725$ al setembre, el que suposa una baixada del -11,9%.

En referència a la capacitat oferida, com s’apunta per part de la consultora Alphaliner, el recompte de la flota de portacontenidors inactius s’ha incrementat respecte al mes anterior. En conseqüència, a setembre es van comptabilitzar 76 vaixells ociosos que constitueixen un total de 254.807 TEU, la qual cosa representa un 3,6% del total de la flota.

Un altre fet a destacar, per l’impacte que té en els nivells de capacitat oferida, i per l’alleujament que el seu control implica respecte a les cadenes de subministrament, és la congestió portuària. Així, segons Linerlytica, l’embotellament s’ha reduït respecte a mesos precedents fins a situar-se en un 11,4% a nivell mundial. Esta congestió està afectant de manera diferent dels territoris i els seus ports en funció de les seues característiques i els seus nivells d’activitat.

Quant a l’anàlisi de les diferents àrees que componen el VCFI, la caiguda ha sigut la tendència general en totes les zones analitzades, a excepció d’Àfrica Costa Oriental, la qual ha incrementat en un 5,72%.

VCFI Mediterrani Occidental

Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, s’observa un descens del -10,26% respecte al mes anterior, situant-se en els 2.203,27 punts, i acumulant un creixement del 120,33% des de l’inici de la sèrie l’any 2018.

En esta zona continua destacant l’efecte de la decisió presa per part del Govern d’Algèria de suspendre el tractat de comerç subscrit amb Espanya, la qual cosa ha vingut donant peu a una important retracció en els fluxos de comerç amb aquest país des de Valenciaport. Per contra, cal destacar l’increment en els trànsits cap al Marroc i Tunísia.

VCFI Llunyà Orient

Pel que respecta a l’àrea del Llunyà Orient, s’observa una baixada del 1,34% situant-se en 3.595,70 punts que representa un creixement acumulat del 259,57% respecte a l’inici de la sèrie al gener del 2018.

En esta àrea continua la disminució en els fluxos d’exportació de Valenciaport amb la Xina malgrat la proximitat de la Golden Week de la Xina, la qual històricament ha incitat als carregadors a anticipar les seues comandes de cara al pic de festivitat d’any nou. No obstant això, tal com s’explica des de la plataforma Freightos, molts d’ells han decidisc cancel·lar les seues comandes avançades, la qual cosa podria estar explicant la caiguda en el nivell de nolis amb esta zona.